© Adalya Medya 2021

Piyasa finansal istikrar bekliyor

Antalya Genç İş İnsanları Derneği, geniş katılımlı toplantısında Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski’yi dinledi.

Covid temaslısı olduğu için toplantıya online katılan Kaslowski güncel ekonomik veriler üzerine kısa bir değerlendirme yaptı. Toplantıya ANTGİAD üyelerinin yanı sıra Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu’na (BAKSİFED) bağlı derneklerin başkanları da katıldı.

Piyasada TL’ye güven azalıyor

Toplantının açılışında konuşan ANTGİAD Başkanı Osman Sert, “Ekonomi girdi maliyetlerinden ciddi manada etkileniyor. Mal satmasa da kazandırıyor. Biz sattığımızı yerine koyamıyoruz. Merkez Bankası’nın kararları bunda etkili oluyor. Dünya merkez bankaları faiz artırırken, biz düşürüyoruz. Bunun sonucu yüksek enflasyon. Piyasada TL’ye güven azalıyor. Bizler daha çok üretip katma değer yaratmakta zorlanıyoruz” dedi.

Kur şokuna girdik

Toplantıya online bağlanan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “Ekonomide sizlerin bildiği dışında bende bir bilgi yok. 2021’de %10 büyüdük. Türkiye uzun zamandır bu kadar büyümemişti. Büyümenin yüzde altısı ihracattan kaynaklandı, gerisi yatırımlardan. İş dünyası ve sektörler başarılı bir performans gösterdi. Kur şokuyla öngörülebilirliğin kalktığı bir döneme girdik. Faaliyetleri sürdürmeye çalışacağımız bir dönem” diye konuştu.

Kimse mal satmak istemiyor

Dört gözle finansal istikrar beklediklerini söyleyen Kaslowski, “Şimdi maddi olmayan varlıklara yatırım yapma dönemi. İnsan, bilim ve reformlara yatırım zamanı” şeklinde konuştu. Daha sonra kürsüye gelen BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan piyasaları dehşetle izlediklerini belirterek, “Kendini koruma endişesi ile kimse mal satmak istemiyor. Bu durum güven eksikliğinden kaynaklanıyor. Gelir adaletsizliği artıyor” şeklinde konuştu.

Sonuç hepimizin malumu

Başımıza gelenleri dış güçlere bağladığımızı söyleyen Erdoğan, “90’larda dünya ekonomisinden aldığımız pay binde 9’du. 2012’de binde 12’ye yükseldi. Bugün binde 8’e düştü. Demokrasi vadederek büyümüştük. 2002-2012 arası uyguladığımız modeli yeniden kurarak başarabiliriz. Yetkileri ve sorumlulukları anlık ve istendiği gibi kullanmaktan vazgeçmeliyiz. Yüksek faiz, yüksek kur politikalarının sonucu hepimizin malumu” dedi.

Yeni üyelere plaket verildi

Toplantının ilerleyen bölümünde Türk Dünyası Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu ekonomiye dair görüşlerini açıkladı. BAKSİFED’e bağlı iş insanı dernekleri başkanları ekonomik değerlendirme yaptılar. Son olarak ise ANTGİAD’ın yeni üyeleri; Naciye Özkan, Sara Azimpour, M.Emin Taşar, Furkan Solak, D.Serkan Senekçi ve Bilal Gürbüz’e derneğe üyelik plaketleri takdim edildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER