© Adalya Medya 2021

İnşaat ve Tarım Büyümede Öncü

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyümesini değerlendirerek, “1,5 yıl aradan sonra net ihracatın pozitif katkı verdiği bir büyüme kompozisyonu, özlemini duyduğumuz, sağlıklı büyümenin göstergelerinden biri” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, ekonomide yaşanan ilk çeyrek büyüme verileri hakkında konuşarak, bileşenlerine değerlendirdi. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyüme olarak kayıtlara geçtiğini bileşenlerin ise yüzde 4,9 ile sanayi, 4.6 ile tarım, 4,3 hizmet sektörü olduğunu belirterek en büyük büyümenin 11,1 ile inşaat sektöründe yaşandığını söyledi.

İNŞAATTAKİ BÜYÜME SON 6 YILIN EN YÜKSEĞİ

Tarım ve inşaat sektörlerinde üretim artışının son yılların en yüksek düzeyine ulaştığını kaydeden Başkan Bahar, “Tarım sektörü 2020’nin son çeyreğinde yaşanan yüzde 5,2’lik büyümeden sonraki en yükseğine şahitlik ediyoruz.  Sıklıkla ifade ettiğim gibi uzun vadede tarımda büyüme, genel büyümenin çok altında seyrediyor. Bugünkü verinin bir başlangıç olmasını ve devamının gelmesini diliyorum. İnşaattaki büyüme ise son 6 yılın en yüksek düzeyine ulaştı” dedi.

TÜKETİM HARCAMALARINDAKİ BÜYÜME SON 15 ÇEYREĞİN EN YAVAŞ HIZINDA

Harcamalar açısından bakıldığında tüketim harcamalarının ilk çeyrekte yüzde 7,3, kamu harcamalarının yüzde 3,9, yatırımların ise yüzde 10,3 büyüme ivmesi gösterdiğini belirten Başkan Bahar, “Tüketim harcamalarındaki büyüme son 15 çeyreğin en yavaş hızında gerçekleşmesi açısından önemli. Son yıllarda ekonomimiz tüketimdeki aşırı hızlanma nedeniyle yüksek büyüme kaydetmişti. Son derece sağlıksız olan bu gidişatın yavaş yavaş hız kaybettiğini görmekten memnunuz. Ancak tüketim büyümesi hala çok hızlı. Sürdürülebilir büyüme ve kalkınma için yüzde 5’in altında kalan bir tüketim büyümesine ihtiyacımız var. Sanıyorum ki, yılın geri kalanında bu rakamları görebileceğiz. Ancak önemli olan bir süre bu ılımlı büyüme ile devam edebilmemiz” diye konuştu.

1,5 YIL ARADAN SONRA NET İHRACAT POZİTİF KATKI VERDİ

Mal ve hizmet ihracatında ilk çeyrekte yaşanan gelişmelerin iş dünyasının gündeminde olduğunu dile getiren ATSO Başkanı Ali Bahar, mal ve hizmet ihracatında ilk çeyrekte yüzde 4 artarken ithalat yüzde 3,1 gerilediğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Böylece net ihracat büyümeye 1,6 puan katkı verdi. 1,5 yıl aradan sonra net ihracatın pozitif katkı verdiği bir büyüme kompozisyonu, özlemini duyduğumuz, sağlıklı büyümenin göstergelerinden biri. Yılın kalanında özellikle de ikinci yarısında performansın devam etmesini bekliyoruz. Şu anda ekonomimiz sağlıklı bir yavaşlama sürecine girdi. Büyümemiz hala yüksek hızda devam ediyor.  Yılın ikinci ve özellikle üçüncü çeyreğinde, tüketimdeki büyümenin hız kaybetmeye devam etmesini bekliyoruz. Yaşanan gelişmeler enflasyon için, aynı zamanda cari açık için öte yandan da uzun dönemde sağlıklı büyüyebilmemiz adına oldukça önemli. 2024 turizm ve seyahat kanalından, hizmet ihracatımızın iyi performans göstereceği bir yıl olacak. Tarımda bu çeyrekte gördüğümüz performans devam etmesi son derece kritik. Büyümeye en çok katkı veren iller arasında ilk sıralarda yer alan Antalya’nın iş dünyası olarak bu yıldan son derece ümitliyiz ve yine büyüme en çok katkı veren illerin başında yer alacağız.”

Başkan Ali Bahar, Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir büyüme sürecine girdiğini ve özellikle tarım ve inşaat sektörlerinde dikkat çeken iyileşmeler olduğunu vurgulayarak, “Ayrıca, tüketim harcamalarındaki yavaşlama ve net ihracattaki pozitif katkı, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümenin işaretleri olarak değerlendiriliyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER