© Adalya Medya 2021

İkili ticarette hedef 6 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile biraraya geldi. Erdoğan,“Hedefimiz ilk etapta ikili ticaretimizde 6 milyar doları yakalamaktır. Bu hedef doğrultusunda atabileceğimiz ortak adımları bugün Sayın Başbakanla ayrıntılı bir şekilde mütalaa ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Oturumu'nun ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında, Macaristan Başbakanı Orban’ı ve heyetini misafir etmekten büyük bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir kez de sizlerin huzurunda kendilerine hoş geldiniz diyorum. Bugün, dost ve müttefik Macaristan’la 2013 senesinde kurduğumuz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 5’inci toplantısını gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde Türkiye-Macaristan ilişkilerini kapsamlı biçimde ele aldık. Uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk” diye ekledi.

“HEDEFİMİZ İLK ETAPTA İKİLİ TİCARETİMİZDE 6 MİLYAR DOLARI YAKALAMAKTIR”

Macaristan ile ekonomik ve ticari ilişkilerin her geçen gün geliştiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefimiz ilk etapta ikili ticaretimizde 6 milyar doları yakalamaktır. Bu hedef doğrultusunda atabileceğimiz ortak adımları bugün Sayın Başbakanla ayrıntılı bir şekilde mütalaa ettik. Yatırımcılarımızın Macaristan’a olan ilgisinin artmasından memnuniyet duyuyoruz.  500 civarında firmamızın faaliyet gösterdiği Macaristan’da yaklaşık 700 milyon dolarlık Türk ekonomik varlığı bulunuyor. Bu rakamın, devam eden ve planlanan yatırımlarla birlikte 3 milyar dolar düzeyine çıkmasını bekliyoruz. Değerli Dostumun ve Macar makamlarının da desteğiyle inşallah bu hedeflerimizin de üzerine çıkacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin de Macar yatırımcılara gereken her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş çevrelerimiz, üçüncü ülkelerde de iş birliklerini artıyor. Türk ve Macar girişimcilerin Afrika kıtasındaki ortak yatırımlarını takdirle karşılıyoruz. NATO Müttefikleri olarak savunma sanayiinde büyük iş birliği potansiyeline sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki Dostluk Anlaşması’nın yürürlüğe girişinin 100’üncü yıl dönümü münasebetiyle, 2024 yılını Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlayacağız” dedi.

Bu kapsamda gerçekleştirecek etkinliklerin, ortak tarih ve kültürün daha iyi tanıtılmasına vesile olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Konsey toplantımız, 2016 yılında Macaristan’da yakalanan 101 parça tarihî eserin bugün Türkiye’ye yeniden kavuşmasına da vesile oldu. Bundan ötürü, Sayın Başbakanın şahsında tüm Macar makamlarına gösterdikleri hassasiyet ve yürüttükleri yakın iş birliği için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Bu adım, kültür varlığı kaçakçılığını önlemekte istekli ve kararlı olunması hâlinde, etkin mücadelenin mümkün olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Macar dostlarımız tarafından sergilenen bu iş birliğinin başka ülkelere de örnek olmasını temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.

TÜRK KONSEYİ ZİRVESİ

Yarın İstanbul’da gerçekleşecek olan Türk Konseyi Zirvesi’ne Macaristan Başbakanı Orban’ın da iştirak edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:  “Malum, Macaristan, 2018 yılından bu yana Türk Konseyi’nin gözlemci üyesidir ve Konseyimizin Avrupa'daki temsilcilik ofisine ev sahipliği yapmaktadır. Stratejik ortağımız Macaristan’la Türk Konseyi’nin yanı sıra diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliği ve dayanışmayı daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER