© Adalya Medya 2021

‘Enflasyon baz etkisiyle düşecek’

Ekonomiye dair soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, “Enflasyonda sert frene basmıyoruz. Önce artış hızını azaltıyoruz. Aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyon rakamlarında düşme göreceğiz”dedi.

CNN Türk ekranlarındaki Gece Görüşü programına katılan ve canlı yayında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomiye dair soruları yanıtladı.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Enflasyon artık Türkiye'nin tek başına problemi değil, Avrupa'nın da değil. Dünyanın problemi. Özellikle Avrupa resesyona doğru gidiyor. ABD'de enflasyon sürekli tartışılır halde. Savaşla birlikte herkesin öngörüleri bozuldu. Enflasyondan uzak durmak mümkün değil. Enflasyon bizde çok yüksek hissedildi. Emtia ve petrol fiyatlarındaki sakinleşme enflasyon üzerindeki baskıyı azaltıyor. Enflasyonda sert frene basmıyoruz. Önce artış hızını azaltıyoruz. Aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyon rakamlarında düşme göreceğiz.

ASGARİ ÜCRETTE GELENEK BOZULDU

2002 yılında bugüne kadar asgari ücret hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmedi. Bu yıl da enflasyon hedefimiz bu kadar yüksek değildi. Memur maaşları zaten 6 ayda bir güncelleniyor. Bu yüzden herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Asgari ücretliler yılbaşında belirlendiği için önümüzdeki yılın hedeflerine göre artırılıyor. Bu yıl hedeflerde sapma olduğu için temmuz ayında bir artış yoluna gidildi ve gelenek bozuldu. Yüzde 95 civarında bir iyileştirme yapıldı. Önümüzdeki yıl ve yıllarda Cumhurbaşkanımızın duruşu çok net. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade çerçevesinde, hiçbir şekilde asgari ücretli, dar gelirli ve sabit gelirliler enflasyonun altında kalmadı, önümüzdeki süreçte de enflasyonun altında kalmayacak çalışmalar yapılacaktır. Başka türlü olamaz zaten.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI ENFLASYON ALTINDA OLMAYACAK

Cumhurbaşkanımız 20 yıllık iktidarı döneminde hep net cevap vermiştir. Asla enflasyonun altında bir artış söz konusu olmayacak. Teknik olarak bir çalışma yapılmadığı için bütçe teslim edildikten sonra çalışmalar yapılacak, kabinede de görüşülecek. Enflasyonun altında olmayacak her türlü çalışma yapılacak.

KUR KORUMALI 31 ARALIK 2023’E UZADI

Türkiye'deki mevduatın 3'te 1'i kur korumalıya kaymış durumda. Kur korumalıda hacim 1.4 trilyon TL. Bir gerçeklik var, Türkiye dolarize bir toplum. Dolara korunma amacıyla gidiyor insanlar. Kur korumalı mevduatla dövizi olanlar buraya yatırıyor. Buradan eğer geçen süre içerisinde farklılık varsa üzerine para kazanıyor, yoksa korumuş oluyor. Kur korumalıyla bireylerin piyasadan döviz almasının önüne geçtik. TL yatırır TL alır ama dövize olan bağımlılığını kırıyoruz. Talebi tamamen kısmış durumdayız, öngörülebilir bir kur seviyesini bu sayede sağladık.

20 Aralık akşamında 18.36 TL'ydi. O günkü kur Türkiye'deki gerçek kuru yansıtmıyordu. Bugünkü kur öngörülebilir bir hale gelmiş durumda. TL'yi aslında güçlendiriyoruz. Kur korumalı mevduatı 31 Aralık 2023'e kadar uzatıyoruz.

EYT KONUSU

Meclis'ten geçecek EYT ile ilgili her kararın altını doldururuz. Bütçe disiplininden asla taviz vermiyoruz. Taviz vermeden taleplerin karşılanması doğrultusunda adımlar atıyoruz. Gelirlerin artırılması konusunda da çalışmalarımız var. Vergiyi ödenebilir bir halde sunmak gibi.BORSA İSTANBUL

Ülkedeki enstrümanlardan bir tanesi, iyiye giden, Borsa İstanbul gibi, bizim yapacağımız şey bunu paylaşmak. Borsa İstanbul önemli bir kurum. Bizim burada yapacağımız şey Borsa İstanbul'a zarar vermek değil, derinleşmesini sağlamak. Buraya kazanma amacıyla gelen yatırımcıların, anormal bir zararla kalmaması için de tedbirleri alırız, almaya devam ederiz. Borsa İstanbul'un zarar görmesini engelleyecek birçok adım atıldı. Bundan sonrası SPK'nın başvurusuyla gözaltına alma ve 5 kişinin tutuklanması. Bu, burada kalmaz. Burayla ilgili biz her türlü yanlışı yapan her kimse bunun bedelini ödeyecek. Bu işin üzerine gitmeye devam edeceğiz. Bize kim oyun oynadıysa, nereye uzanırsa uzansın bunun bedelini ödeyecek. Yatırımcılarımızın borsaya girerken mutlaka uzmanlarla hareket etmesini tavsiye ederim. Borsamızda iyileşme olduğu sürece destek tweeti atmaya devam edeceğim. Kim oyun oynadıysa, ucu nereye giderse gitsin bunların akşam rahat yatmaması gerektiğini söyleyeyim.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER