© Adalya Medya 2021

Dere’den 3 harfli tepkisi

Ahilik Haftası açılış programında konuşan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, zincir marketlerin esnafın belini büktüğünü belirterek, “Binlerce şube binlerce esnafımızın kepenk kapatması ve haksız hukuksuz rekabet demektir” dedi.

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından düzenlenen 36. Ahilik Haftası kutlamaları, Tarihi Sobacılar Çarşısı içindeki Ahi Evran Meydanı'nda gerçekleştirildi.Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 36’ncı Ahilik Haftası, Ahi Meydanı’nda gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Programa Vali Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, protokol üyeleri, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, çok sayıda esnaf ve sanatkâr katıldı.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, ahiliğin dostluk ve kardeşlik demek olduğunu dile getirerek, "Eli açık ve konuksever insan anlamlarına da gelir. Doğruluk, dürüstlük, hoşgörü ve dayanışma gibi değerlerimizin bilgi ve birikim ile harmanlanıp sanat ve ticarette hayat bulması Ahiliktir. Yüzyıllardır bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiğini oluşturan "Ahilik" geçmişimizin tecrübesinden faydalanarak bugünlere gelmemize vesile olan kültürel hazinelerimizden biridir. Bizler halen günümüzde Antalya esnafı olarak Ahilik düsturu ile komşusu siftah yapmadıysa ikinci müşterisini ahilik kardeşi komşu esnafa gönderecek kadar yüce gönüllü davranırken; esnaflık değil sadece para hırsı ile hareket eden binlerce şubesinde yüzlerce ürün satan 3 harfli oluşumlar esnafımızın belini bükmektedir. Binlerce şube binlerce esnafımızın kepenk kapatması ve haksız hukuksuz rekabet demektir. Esnaf sadece ticaret yapan satış yapan değil toplumun mahallenin yapı taşıdır. Bugün bizler esnafıyla, sanatkarıyla kocaman bir aile olarak bu geleneğe sahip çıkıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ahiliğin bir hayat tarzı olduğunu ifade ederek, "Ahlaklı yaşayacağız, namuslu yaşayacağız, dürüst yaşayacağız. Yaşarken ticaretimizde de bunu uygulayacağız, bireysel hayatımızda yapacağız ve toplumsal hayatımızda da bu ana unsurların üzerine oturacağız. Böyle bir medeniyet inşa ederseniz o medeniyet parmakla gösterilir. Senede 20 milyon misafir ağırlıyorsun misafir, Türk kültürünü Türk medeniyetini esnaf ile tanıyor, dükkana giriyor bir ilişki kuruyor alışveriş yapıyor. İşte orada bir pencere açılıyor bizim kültürümüzden dünyaya açılan bir pencere işte biz o pencereyi ne ile dolduracağız ahlakla dürüstlükle, namuslulukla tabii ki ticaret yapacağız ama ticareti ilkeleriyle yapacağız eğer bunu Ahi kültürünün ana unsurlarıyla yaparsak gerçekten dünyanın parmakla gösterildiği gösterdiği bir medeniyet olduğumuzu ispat ederiz" diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından yılın ahisi seçilen ve 49 yıldır ayakkabı tamirciliği mesleğini icra eden Bayram Sözer’e Vali Hulusi Şahin plaket ve sertifika takdim ederek kaftan giydirdi. Yılın kalfası ve çırağı da tanıtıldıktan sonra Şed Kuşanma gösterisi sunuldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER