© Adalya Medya 2021

‘Çöpe atılan ürünü dönüştürüyoruz’

Leather&Fur Fashion Show Fuarı’nda konuşan Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı (TDKD) Fatih Dursun, hayvanları derisi için kesmediklerini aksine çöpe atılan bir ürünü katma değer bir ürüne dönüştürdüklerini söyledi.

Türkiye deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD), 20 ülkeden 1200’den fazla alıcıyı Belek Kaya Palazzo Otelde buluşturdu. ‘Leather &Fur Fashion Show Fuarı ile 5-8 Aralık tarihlerinde firmalar son kreasyonlarını sergileyerek yeni ticaret fırsatları yakalıyor. TDKD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dursun, yılın ilk 11 ayında sektör ihracatının 224 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Dursun, Türkiye'den 70 firmanın yeraldığı fuara en yüksek katılımın Rusya'dan ve Ukrayna’dan olduğunu, büyük bir işlem hacmi gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. TDKD Başkanı Dursun, "Pazarlama konusunda olabilecek bütün pazarları zorluyoruz. Deri ve konfeksiyon sektörü olarak ana pazarlarımız Kuzey ülkeleri, Avrupa'nın soğuk geçen yerleri, Rusya, Ukrayna. Savaş sonrası Rusya'ya ihracattaki düşüşü Amerika ile doldurmaya çalışıyoruz. Hedef pazarlarımız arasında, Latin Amerika ülkeleri, Kore ve İskandinav ülkeleri var" dedi.

‘ASIL TEHLİKE SUNİ DERİDE’

Fuarın 700-800 milyon dolarlık bir pazara hitap ettiğini vurgulayan Dursun, deri sektörüne yönelik hayvanseverler tarafından oluşturulan algıların ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. Deri sektöründe beslenme için kesilen hayvanların derilerinin kullanıldığını belirten Dursun, “Zaman zaman hayvanseverler ve çevre dostları tarafından deri sektöründe kullanılan ürünler için hayvan kesildiği ve katliam yapıldığı yönünde eleştiriler yapılıyor.  Oysa biz sadece atık, çöpe atılan bir ürünü katma değeri olan bir ürün olarak ekonomiye katıyoruz. Eğer böyle bir algı varsa bize karşı değil, et yiyenlere karşı oluşması lazım. Hiçbir hayvan, derisi için kesilmiyor, eti için kesiliyor. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi lazım. Asıl tehlike tamamen petrokimya ürünlerinden, plastikten, polyesterden oluşan suni deri”  ifadelerini kullandı. TDKD Başkanı Fatih Dursun, fuarların pandemi döneminde de turizme ciddi katkılar sunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:  “Geçen sene yaptığımız ihracat bedellerimiz 236 milyon doları buldu. Açıkçası bu bedeller yaptığımız bu iki fuardan geçiyor. Diğer ülkelerde deri konfeksiyonu bitmeye yüz tutmasına rağmen ülkenizde fuarlar sayesinde hala yapılıyor. Biz üreticilerimizin motivasyonunu dünyada eşi benzeri olmayan bu iki fuardan alıyoruz.”

‘DÜNYADA İLK 5’TEYİZ’

“Deri konfeksiyonu olarak dünyada ilk 5’te yer alıyoruz. Kilogram fiyatımız 136 olan mücevherattan sonra katma değer ürünler içerisinde Türkiye ihracatında 2’nciyiz. Tamamını ihracat fazlasını veren bir sektör olan deri konfeksiyonunun ithal girdileri sıfıra yakın. Bu da ülke ekonomisi açısından ne kadar değerli olduğunun bir kanıtı. 50’ye yakın ülkeye ihracatımız bulunmakta. Bu da moda trendlerine ne kadar yön verdiğimiz açısından önemli. Dubai’ye, Kuveyt’e Katar’a 40-50 derecede giyilebilecek ürünleri satabiliyoruz. Kullandığımız üründe dünyada 1 numarayız diyebiliriz. Atılacak bir ürünü ekonomiye katkı olarak dönüştürüyor, sürdürülebilirliğin arttırılması yönünde ürünler üretiyoruz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER