© Adalya Medya 2021

Cavit Arı’dan fahiş zam tepkisi

CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI, Batı Antalya Sulama Birliğince yönetilen ve Elmalı Ovası’na su temin eden Çayboğazı Barajı sulama ücretlerinin dekar başına fahiş zam oranıyla 475 TL olarak belirlenmesine yapmış olduğu basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

TARLA VE BAHÇELERİN SULAMA FİYATLARINA AŞIRI ZAM YAPILMASI ÇİFTÇİLERİN MALİYETLERİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIRACAKTIR.

CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI; “Batı Antalya Sulama Birliğince yönetilen, Elmalı Ovası’na su temin eden Çayboğazı barajı sulama ücretleri 2023 yılında önce Dekar’da 216 TL, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 110 TL olarak belirlenmişti.

Ancak bu yıl 2024 için temin edilen suyun Dekar başına 475 TL olarak açıklanması tarımsal üretime ve çiftçimize büyük zarar verecektir. Tarla ve bahçelerin sulama fiyatlarına aşırı zam yapılması çiftçilerin maliyetlerini önemli ölçüde artıracaktır.  Çiftçimiz zaten zor durumdadır. İlaç, gübre, mazot, tohum bu kadar pahalıyken birde suya gelen zam çiftçimizi zora sokmaktadır.” dedi.

BU YÜKSEK ÜCRETLE ÇİFTÇİ TARLASINI NASIL SULASIN…

Av. Cavit ARI; “Bu yıl barajlardaki su miktarı çok düşük seviyededir ve çiftçimizin su ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır. Elmalı üreticisi bahçesinde yeterli ürün alması için 5 defa sulama alması gerekmektedir. Bu aşamada bahçelere 2 defa su verilmesi söz konusudur. Düşük seviyedeki sulama ile çiftçimiz ne meyvesini alabilir nede kaliteli bir üretim yapılabilir. Zaten yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçimiz adeta can çekişirken, birde bunun üzerine temin edilen suya fahiş bir zam yapılması çiftçimizi adeta nefes alamaz hale getirecektir. Derhal iktidar bu zamlardan vazgeçmeli, çiftçimize ödemede kolaylıklar sağlayarak devlet desteği artırılmalıdır” dedi.

SORUN ÜLKEMİZDEKİ TÜM ÇİFTÇİLERDE AYNI; BU ANLAYIŞ ÇİFTÇİLERİMİZİN MALİYETLERİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIRACAK VE ÇİFTÇİMİZİ TOPRAKTAN KOPACAKTIR.

Av. C avit ARI; “Yüksek mazot, gübre, ilaç fiyatları altında ezilen çiftçilerimiz her şeye rağmen borçla üretmeye devam ediyor. Üretimin desteklenmesi gerekirken, zam kararı, özellikle yaz aylarında sulama ihtiyacının artmasıyla birlikte çiftçilerin maliyetlerini önemli ölçüde artıracaktır. Çiftçilerimiz zaten artan girdi maliyetleriyle mücadele ederken, sulama fiyatlarına yapılan bu zam, üretim maliyetlerini daha da yükseltecektir iktidarın bu yaklaşımı çiftçilerin tarlalardan, bahçelerden uzaklaştıracak ve çiftçimizi topraktan koparacaktır. Bu anlaşılır bir durum değildir.” diyerek açıklamasını tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER