© Adalya Medya 2021

'Asgari ücret 6 ay sonra eriyecek'

Ülkedeki yüksek enflasyona işaret eden ATSO Başkanı Davut Çetin, "Asgari ücreti yüzde 30 arttırsak 6 ay sonra yine eriyecek. Kaç para verirseniz verin bu enflasyon olduğu sürece hiçbir işe yaramayacak." dedi.

Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD)üye toplantısı Hilton otelde gerçekleştirildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin'in konuk olduğu toplantının açılışını gerçekleştiren ANTGİAD Başkanı Osman Sert, 2020 yılının Ocak ayından bu yanadır görevde olduklarını hatırlatarak yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı. ANTGİAD ailesinin daima ilerleyerek projeler üretmeye çalıştığının altını çizen Sert, "Projelerimizi Antalya'nın yerel dinamikleriyle birlikte ve bir paydaş olarak üretip, Antalya'ya katma değer yaratıp ve şehrin ekonomisine katkı sağlayan bir yapı içerisinde üyelerimizle beraber hep birlikte üretiyoruz" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET, MALİYET VE ENFLASYON SARMALI

Çetin, sunumunun ardından genç iş insanlarının sorularını da yanıtladı. Son dönemde sıkça tartışma konusu olan EYT ve asgari ücretle ilgili bir soruya cevap veren Çetin, şunları dile getirdi:

"Hükümet, 3600 ek gösterge, EYT ve asgari ücrete çalışıyor. Hatta EYT biraz geri bırakıldı. EYT, başlı başına konuşulması gereken bir konu. 5 milyon 400 bin EYT var. Yaşa takılanlar emekli edilirse bütçede ne yaparız bilmiyorum. Asgari ücret kesinlikle düzeltilmeli. 2800, 3000 bin lira ile kimsenin geçinmesi mümkün değil ama öbür tarafa döndüğünüzde 500 kişi çalışıyor. 300'ü asgari ücretli, 200'ü asgari ücretin biraz üstünde. Asgari ücreti 3700-3800'e çıkardık. 4000 bin lira alana ne vereceğiz? Onu karşılayabilecek miyiz? Girdi maliyetlerimiz aldı başını gidiyor. Devlet derse ki asgari ücretten vergiyi kaldırıyorum, destek veriyorum amenna. Çünkü bize maliyeti 5 bin liraya yaklaşıyor. Aynı oran fiyatlara yansıyacak. Enflasyon hortlayacak. Bu ülkede yüzde 45 üretici enflasyonu var. Dünyada genellikle işçi ücretleri artarken yiyecek-içecek ve diğer tüketim malzemelerinin fiyatları o kadar artmaz. Bizde önce onlar artıyor, sonra ücret. Yüzde 25-30 enflasyon yaşadık, asgari ücreti yüzde 30 artırsak 6 ay sonra yine eriyecek. Yılbaşından bu zamana kadar tüm fiyatlar yüzde 50 arttı. Düşünün bindiğiniz arabadan evinize, işyerinize kadar hepsinin fiyatı yüzde 50 yükseldi. İşçiye yüzde 25-30 versen ne olur? İş ciddi bir sarmala döndü. Kaç para verirseniz verin bu enflasyon olduğu sürece hiçbir işe yaramayacak. Nasıl çözülecek bilmiyorum."

"İŞSİZLİK FONU'NDAKİ PARAYLA ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDEKİ YÜKÜN BİR KISMINI ALABİLİRLER"

Asgari ücretin üzerindeki yükün alınması gerektiğini vurgulayan Çetin, "İşsizlik Fonu'nda pandemiden önce 133 milyar lira para vardı. Hükümetin pandemi döneminde bize verdiği en büyük destek kısa çalışma ödeneğidir. Orada şuanda kalan 88 milyar lira para var. 88 milyardan asgari ücretin üzerindeki yüklerin bir kısmını alabilir, destek verebilirler. Asgari ücret elbette artmalıdır. O artarken bizim maliyetlerimiz, diğer işçi ücretlerimiz de artacak" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER