© Adalya Medya 2021

4 evi olan beşincisini alıyor

ANSİAD 13. Olağan Toplantısı’nın konuğu olan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özlale, “Türkiye son 6 çeyrektir 56 ülke arasında konut fiyatlarının en çok arttığı ülke konumuna geldi” dedi.

Küresel konut endeksi fiyatları endeksine göre Türkiye son 6 çeyrektir, 56 ülke arasında konut fiyatlarının en çok arttığı ülke konumunda olduğunu kaydeden Özlale, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ankara, İstanbul ve İzmir’de, Avrupa’da konut fiyatlarının ne çok arttığı ilk 3 il konumunda. Düşünün durumu. Bu kadar çok fazla konut satılıyor, o zaman konut sahibi olan ailelerin oranı artmış mı derseniz orada da ilginç bir şey var, konut sahipliği bu arada düşüyor. Çünkü aynı aileler konut alıyor. Dar gelirli birisi yeni evini almıyor, 4 evi olan bir hane kredi erişimi olduğu için beşinci evini alıyor. Milyonlarca konut satılıyor ama konut sahipliği oranı düşüyor. Dar gelirli aile artan konut fiyatlarıyla ev alamıyor.”

ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAMI AZALIRKEN KAMU İSTİHDAMI ARTIYOR

Türkiye’de en önemli problemlerden birinin istihdam olduğunun altını çizen Özlale, “Almanya’da nüfus 83.7 milyon, 2020 itibariyle çalışan nüfus 44.5 milyon, işsizlik oranı yüzde 4.6, Türkiye’de 83.6 milyon nüfus var, bu nüfusun 26.8 milyonu çalışan, işsizlik oranı yüzde 13.2, yani Türkiye’nin nüfusuna oranla 16 milyon kişi daha çalıştırması gerekiyor. Türkiye kapasitesinin yüzde 57’sini kullanmıyor” dedi. Kamu alımlarının liyakatsizliğine işaret eden Özlale, “Son 4 yılda özel sektör istihdamını 1,14 milyon azaltırken, kamu istihdamını 1,24 milyon artırdı. Özel sektör darboğazda eleman çıkartmaya gidiyor, kamuda ise bir şekilde yoluna bulan bankamatik memurları alınıyor” dedi. Türkiye’de dar gelirli vatandaşların ciddi anlamda çöküntüye gittiğini belirten Özlale, “Ülkede en önemli problemimiz yoksulluk. Çocukların yüzde 48’i, gençlerin yüzde 35’i en düşük kişi başına hane halkı gelirine sahip yüzde 20’lik grupta yaşıyor. Son 5 yıldır da üniversite bitiren mezunların mutluluk düzeyi bir okul bitiremeyenlerin gerisinde” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER