© Adalya Medya 2021

'2025 daha zor geçecek'

Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney, “Antalya ekonomisinin ticareti ciddi anlamda alarm veriyor. Eylül ayından sonra da Antalya bir sarmalın içine girecek ve ekonomik krizi daha çok yaşayacak gibi görülüyor. Açıkçası 2025 daha zor geçecek” dedi.

Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney, Antalya ekonomisinin son dönemde ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Türkiye ve İstatistik Kurumu (TÜİK), Antalya İl Ticaret Müdürlüğü ve Ticaret ve Sanayi Odası verileri ışığında açıklamalarda bulunan Güney, Antalya ticaretinin ve ekonomisinin alarm verdiğini söyledi. 2023 ve 2024 yılları içerisinde Türkiye ekonomisinin gerilediğini ve Antalya ekonomisinin de bundan olumsuz etkilendiğini hatırlatan Güney, “Antalya ekonomisini de Türkiye ekonomisinden bağımsız düşünmemiz mümkün değil. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın verilerini incelediğimizde, 2024 yılının ilk yedi aylık döneminde ATSO’ya kayıt yaptıran firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,27 oranında azalmış, kaydı silinen firma sayısı ise yüzde 28,63 oranın da artmış. Bu ne demek? Aslında işletmeler artık ticaret yapmaktan geri durmaya başlamış. Kapananların sayısı artıyor, açılanların sayısı artmıyor. Bu ciddi anlamda Antalya’nın ticaretinde bir duraksama, bir bekleme olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

KARŞILIKSIK ÇEK SAYISI ARTTI

Ticari olarak çek ve senetlere bakıldığında son derece olumsuz bir durumla karşı karşıya kalındığını kaydeden Güney, şöyle konuştu: “2024 yılının ilk yedi ayında Antalya’da karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 145,43 artarak 9032 olarak gerçekleşmiş olup tutarı ise yüzde 383,05 artarak 5,4 milyar TL olmuştur. İşte ticari işletmelerin açılışında yaşanan düşme, kapanmalarında ki artış ve karşılıksız çek sayısının yükselmesi ekonominin geriye doğru gittiğinin en net göstergesidir.”

TİCARET CAN ÇEKİŞİYOR

Antalya olarak karşılıksız çek verilerinde maalesef Türkiye ortalamasının çok üstünde bir durumdayız. 2024 yılının yedi aylık döneminde karşılıksız işlemi yapılan çek sayısında Antalya’nın payı yaklaşık yüzde 6,18 iken tutarındaki payı ise yaklaşık yüzde 6,09’dir. Bu çok ciddi bir orandır ve ciddiye alınmalıdır. Senetlere de baktığınızda yine aynı olumsuzlukları görüyoruz. Türkiye genelinde geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı yaklaşık yüzde 80,42, tutarı ise yaklaşık yüzde 246,5 oranında artmış. Bu rakamlar Antalya’da yaşanan ticaretin gerilediğini, ticaretinin sorun yaşadığının yine en net göstergesidir. Bu anlamda Antalya’da ticaret can çekişmektedir.”

GÜVEN KAYBI YAŞANIYOR

Kamu bankalarının Antalya firmalarına kullandırdıkları kredilerde bir düşüş gerçekleştiğini de hatırlatan Reşat Güney, “2024 yılı haziran ayı itibari ile Antalya genelinde kamu ve özel bankalardan alınan nakdi krediler toplamı 495,8 milyar TL olup bu rakam tüm yurtta kullanılan nakdi krediler toplamının yaklaşık yüzde 3,65 ini teşkil etmektedir. Nakdi krediler 2024 yılında 2023 yılına göre yüzde 38,7 artarken Antalya’da yüzde 36,39 oranında artmıştır. Yani nakdi kredilerde de bir azalma söz konusu. Kamu bankalarının Türkiye geneline göre Antalya firmalarına kullandırdıkları kredilerde - yüzde 6,9’luk bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu verilerden Antalya firmalarının güven kaybı yaşadığını da çıkartabiliriz” diye konuştu.

ACİLEN TEDBİR ALINMALI

Antalya ekonomisinin ciddi anlamda alarm verdiğini vurgulayan EKİPDER Başkanı Reşat Güney, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle TÜİK’in dış ticaret verilerine baktığımızda 2024 yılının ilk 6 ayında Antalya’dan gerçekleştirilen ihracatın geçen yıla göre yüzde 0,03 azalarak 1.474 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. İhracatımız düşüyor. Özellikle tarımda ihracat geriliyor. Meyve sebzede ve toplamda ilk 6 aydaki rakamlara göre düşüş yaşamış. Aslında tarımı ilgilendiren kurum ve kuruluşların bu süreci iyi değerlendirmesi ve gereken tedbirleri acilen alması gerektiğini düşünüyorum. Tarım, ticaret ve sanayide ihracat rakamlarında yaşanan gerileme, ticari faaliyet gösteren firmaların sayılarında ki azalma ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Yani Antalya ekonomisinin ticareti ciddi anlam alarm veriyor. Eylül ayından sonra da Antalya bir sarmalın içine girecek ve ekonomik krizi daha çok yaşayacak gibi görülüyor. Açıkçası 2025 daha zor geçecek.”  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER