© Adalya Medya 2021

Başıbüyük: 'Hızlı hasta bakıyorsanız üstüne çıkabilirsiniz'

Antalya Sağlık Müdürü Op.Dr. İsmail Başıbüyük, Tabipler Odası’nın muayene süresinin 5 dakikaya düşürülmesine yönelik tepkisine cevap verdi. Başıbüyük, 5 dakikada bir randevunun sadece Cildiye polikliniğinde olduğunu diğer branşlarda 10 dakikada bir randevu verildiğini söyledi. Başıbüyük ayrıca 100 hasta dayatması iddiasına ise “Hekim olarak daha hızlı hasta baktığınızı düşünüyorsanız üstüne çıkabilirsiniz” cevabını verdi.

Hekimlerin üzerinde baskı olduğunu öne süren Antalya Tabipler Odası Başkanı Nursel Şahin, Türkiye’de hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen, birçok hastanede bu sürenin 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığını söylemişti. Şahin, randevuların, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS üzerinden açıldığını ve bunun hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olduğunu belirtirken, hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğe müdahale edildiğini, halkın sağlığının da tehdit edildiğini ileri sürmüştü.

Söz konusu tepkilere yönelik konuşan Antalya Sağlık Müdürü Op.Dr. İsmail Başıbüyük, 5 dakikada bir randevu varmış algısı oluşturulduğunu 5 dakikada bir muayenenin sadece cildiye randevusunda olduğunu, diğer branşlarda 10 dakika, psikiyatride 20 dakikada bir randevu verildiğini aktardı. Başıbüyük bu konuda şunları söyledi: “Hekim bakabildiğine bakıyor. Hocam sen 70, 80 veya 100 hasta bakacaksın diyemeyiz. Bunun standardı var. Sağlık Bakanlığı MHRS ve 182 randevu sıklığı 10 dakikada birdir. Hekim olarak daha üstüne çıkıyorsanız, daha hızlı baktığınızı düşünüyorsanız üstüne çıkabilirsiniz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER