© Adalya Medya 2021

‘Yörüğün Keyfini Kırk Deve Çekemez’

Antalya'nın Kaş ilçesinde Gömbe Yörük Şenliği düzenlendi. Kaş Belediyesi tarafından düzenlenen program Yörük göçüyle başladı, yörük türkülerinin söylenmesi, keşkek yapımı, cirit yarışması gibi çeşitli etkinliklerle renklendirildi.

Kaş’ın Gömbe Yaylası yakınlarındaki Sıçak Alanı Yaylası’nda düzenlenen şenliğe AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Kaş Kaymakamı Murat Öztürk ve Torosların dört bir yanından gelen Yörükler, Yörük dernekleri temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Milletvekili Atay Uslu Yörüklerin develeri ve keçileri ile suları ve otları takip ederek göçen göçerler olduğunu ifade ederek Yörük kültürü ile ilgili anekdotlar anlattı.

YÖRÜK YAŞAMI BUGÜNÜN MODERN DÜNYASINDA ÖZLENEN DOĞAL VE BASİT YAŞAMDIR.

Şenlikte konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu Yörüklük üzerine  bilgiler paylaştı: ”Yörük Kültürü, üzerine romanlar yazılıp, filimler çekilen Aborjinlikten, İskoç kültüründen  çok daha derindir, çok daha zengindir, daha özeldir. Yörüklük irfan ile zenginleşmiş, bin yıldır yaşayan muazzam bir kültürdür. Özünde sevmek, sevilmek ve sevdirmek vardır. Doğa sevgisi, doğal beslenme, misafirlik, yiğitlik, barış vardır. 

Tek çadırda yaşayan Yörük nasıl misafir ağırlayabilir ki! Yörük misafiri geldimi çadırı ortadan kilimle ayırır iki oda olur.

Yörüğün köpeği ağır silahı ve savunma mekanizmasıdır, doğadan gelen saldırılara karşı korur. Tavuk ise  hafif silahı ve biyolojik savunma aracıdır, kene, böcek, akrep gibi tehlikeleri bertaraf eder. Devesi ağır vasıtası, eşeği spor aracıdır.

Yörük kültürü Türk Kültürünün en sade ve en canlı yaşandığı mecradır. Çadırıyla,  devesiyle, keçisiyle,  aşıyla,  türküleriyle,  doğaya saygısıyla, organik ve basit yaşamı ile, neşesi ve keyfiyle muazzam bir kültürdür. Yörük  kültüründe neşe vardır, çalışkanlık, misafirperverlik, imece  vardır.  Yörük kültürünün gastronomisi özeldir, türküleri güzeldir. Türküsünde, kilimlerinde sanat vardır…

YÖRÜK ŞENLİĞİ KÜRESELLEŞMEYİ ETKİLEYECEK YEREL KÜLTÜRLERİ YAŞATMA PROJESİDİR.

Bugün gerçekleşen Yörük Göçü Etkinliği küreselleşmenin yok ettiği yerel kültürler yerine küreselleşmeye yön veren yerel kültürleri yaşatma projesidir. Kültürümüzü yaşama ve yaşatma, anlama ve anlatma derdinde olanlara, bu etkinlikte emeği geçen Başta Belediye Başkanımız Mutlu Ulutaş’a ve yörük beylerine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

YÖRÜĞÜN KEYFİNİ KIRK DEVE ÇEKEMEZ..

Şenlikte keşkek döven, ayran döven, kar şerbeti yapan, kilim dokuyan Atay Uslu “Yörüğün yükünü bir katır çeker, keyfini kırk katır çekemez derler.  Keşkek yemeğinizde de, kar şerbetinizde de, ayran çalkamanızda da, bulgur öğütmenizde de, deve ile yolculuğunuzda da keyif yüklü bu kültürü bir kez daha gördük.” dedi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER