© Adalya Medya 2021

TÜRKAP SEN kuruldu

Turizme yönelik hizmet veren şoförlerin üye olabileceği Türkiye Turizm Kaptanları Sendikası (TÜRKAP SEN), Antalya'da kuruldu. TÜRKAP SEN Genel Başkanı Ümit Akduman, kuruluş işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilk ziyaretini Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya'ya gerçekleştirdi.

Sendika ve yapacakları çalışmalar hakkında Yalçınkaya'ya bilgi veren Akduman, sorunların çözümü için çalışacaklarını vurguladı. Turizm kaptanlarının önemli olduğunun altını çizen Yalçınkaya ise, rehberlerle kaptanların beraber çalıştıklarına işaret ederek her iki mesleğinin de liyakatli ve ehliyetli kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı ve işbirliğine her zaman hazır olduklarını bildirdi.

"Bacasız sanayi dediğimiz turizm sektörünü el birliğiyle kalkındırıp sorunlarımızı çözmek ve birbirimize destek olmak için varız" diyen TÜRKAP SEN Genel Başkanı Ümit Akduman, birlik, beraberlik ve dayanışma ile sektör emekçilerinin problemlerinin nasıl çözüldüğünü göstermek ve sulh içinde herkesin hak ve adaletlerini teslim etmek amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Sektördeki kurum ve kuruluşların tamamının adaletli, şeffaf ve demokratik şekilde haklarını koruyarak savunmak için var olduklarını belirten Akduman, "Kuruluş amacımız, tamamen sektörün içindeki sorunları çözmek, oluşabilecek engellerin sorunsuz bir şekilde çözümlenmesi için birliktelik sağlamak. Turizm kaptanlarının sorunlarının anlatılması, kamusal alanda temsilinin sağlanması ve hukuki olarak hak savunuculuğunun yapılması amacıyla kurulduk. Turizmin tüm paydaşlarıyla istişareler yaparak sorunların çözümü için çaba harcayacağız" dedi. Türkiye'de bu yönde kurulan ilk sendika olduklarını ve öncelikle temsilcilikler yoluyla büyüyerek şubeleşeceklerini bildiren Akduman, bir günde 126 üye yaptıklarını, ilk ayda bin üyeyi geçmeyi planladıklarını ve bu üye sayısına ulaştıktan sonra ilk genel kurulu gerçekleştireceklerini açıkladı.

Turizm kaptanlarının yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Akduman, "Günlerce direksiyondan inmeden, aracın içerisinde yatıp kalkarak çalışan turizm şoförleri var. Banyo ve traş gibi temel ihtiyaçlarını bile zor şartlar altında gideriyorlar. Bazen 24 saat evlerine gidemedikleri oluyor. İnsani çalışma koşullarının oluşturulması gerekiyor. VİP taşıma yapanların problemleri var. Cezai uygulamalarla karşı karşıya kalıyorlar. Taksicilerle karşı karşıya gelebiliyorlar. Taksiciler bizim düşmanımız değil. Korsan taşımacılık sıkıntısı bulunuyor. Korsanla mücadele edeceğiz. Sürekli direksiyon başında olmaktan kaynaklanan meslek hastalıkları oluşuyor. Bunları gündeme taşıyacağız. Turizm kaptanlarının büyük bir problem yumağı var. Bunu çözmenin tek yolu sendikalaşmaktı. Biz sorunların çözümü için gayret edeceğiz. Biz zeytin dalı ile geliyoruz. Önceliğimiz uzlaşmadan yana olacak. Öncelikle el sıkışmaktan yanayız. Yakıp yıkmaya değil, tam tersine sorunları düzeltmeye geliyoruz. Hedefimiz bu" şeklinde konuştu.

Ziyaret için teşekkür ederek duyduğu memnuniyeti dile getiren Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya ise, biran önce turizm kaptanı meslek tanımının yapılması gerektiğine dikkat çekti. Turizm kaptanlığının, sektörün dinamiklerini, havalimanındaki süreçleri, otelleri ve misafirlerin gittikleri yerleri iyi bilen, misafirlere karşı ülkemizi temsil ettiğinin bilinciyle hareket eden önemli bir meslek olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, meslek tanımı yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi. "Turizm kaptanı hem güvenlik hem de ülkemizi temsil açısından önemli" diyen Yalçınkaya, "Turizm kaptanlarının güvenli ve sağlıklı koşullarda görevlerini yapmaları hem güvenlik hem de ülke imajı açısından önemli" ifadelerini kullandı. Yaşadıkları sıkıntılardan dolayı iyi otobüs kaptanlarının sektörden çekildiğine işaret eden Yalçınkaya, çoğunun yurt dışına gittiğini veya TIR şoförü olduğunu söyledi. Düzenlenen turlarda en önemli konunun araç temini olduğunu belirten Yalçınkaya, rehberler açısından kaptanın işi bilmesinin, dinlenmiş ve güler yüzlü olmasının önemine işaret etti. Son olarak turizm kaptanı ve turist rehberinin ayrılmaz bir ikili olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, istişarelerde bulunacaklarını belirterek yeni kurulan Türkiye Turizm Kaptanları Sendikası'nın hayırlı olmasını diledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER