© Adalya Medya 2021

Toprak ele motif dile geldi

Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri, toprağı motiflerle buluşturdu. Toprağın şekil bularak seramik haline geldiği ve tarihi anlamı olan motiflerle bezendiği el emeği göz nuru eserler, Antalya Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor.

Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi (HEM) kursiyerlerinin ürettiği birbirinden güzel eserler, Antalya Müzesi’nde açılan sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. HEM kursiyerlerinin toprağa şekil vererek motiflerle güzelleştirdiği eserlerin yer aldığı seramik ve el nakışı sergisi, Antalya Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor. 3 Nisan Pazartesi günü açılan sergi, sona erdi. El emeği göz nuru eserlerin yer aldığı sergide satılan ürünlerden elde edilen gelir ise öğrencilere geri dönüyor.

Döşemealtı El dokumaları ile ünlü

Kursiyelerin büyük emeklerle ürettiği eserlerin yer aldığı sergi ile ilgili bilgi veren Döşemealtı HEM seramik öğretmeni Candan Gündüz, Döşemealtı ilçesinin halısıyla ünlü olduğuna işaret ederek el dokumalarına dikkat çekti. Nakışa yansıtılan el dokumalarının seramikle buluşturulduğunu belirten Gündüz, genelde Döşemealtı ürünlerinin olmasıyla birlikte sadece Döşemealtı'nı değil diğer şehirleri anımsatan eserlerin de bulunduğuna işaret etti. "Burada Türk toplumuna ait yaşanmış medeniyetlerin izlerini taşıyan eserler var" diyen Gündüz, topraktan elde edilen seramiklerin üzerine anlamlı motiflerin işlendiği için serginin adını “Toprak ele motif dile geldi” olarak belirlediklerini bildirdi.

‘Halı desenlerinden faydalandık'

Döşemealtı HEM el nakışları öğretmeni Filiz Göksu ise, "Motifleri dile getirirken özellikle halı desenlerinden faydalandık. Müzelerde yer alan halılardan motifleri örtülere, objelere, çanta ve kemerlere uyarladık. 'Motifler dile geldi' derken amacımız geçmiş dönemlerde halılarda, kilimlerde kullanılan motiflerin anlamlarını yansıtmak ve farkındalık oluşturmaktı. Desenlerin tanınmasını sağlamak istedik. Sadece Döşemealtı halısından değil, Çanakkale, Muğla gibi Türkiye'nin çeşitli yerlerinden desenler aldık. Anadolu'daki motiflerin dilini anlatmaya çalıştık. Bu nazar içinmiş, bu koruma amaçlıymış, bu mutluluğu temsil ediyormuş gibi bir farkındalık yaratmak istedik. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bu sayede insanlar hem Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi'ni hem de motifleri tanıdı" dedi.

Sergi gelirleri öğrencilere

El yapımı eserlerin ne kadar değerli olduğunu bilen insanlarla karşılaşmaktan mutluluk duyduklarını da belirten Göksu, "Bazı sanatseverler daha biz eserleri yorumlamaya başlamadan onlar bize anlatıyor ve değerinde ücretlerle satın alıyor. Eserlerimize değer verildiğini görmek ve değerinde ücretlerle satılması bizleri mutlu ediyor" diyerek sergi gelirlerinin öğrencilere geri döndüğüne dikkat çekti.

Gelecek hafta yeni sergi var

3 Nisan'da açılan sergi, 7 Nisan (yarın) akşamına kadar açık kalacak. Döşemealtı HEM tarafından aynı yerde Pazartesi günü geri dönüşüm üzerine başka bir sergi açılışı yapılacak. Geri dönüşümü anlatan sergi de 14 Nisan'a kadar açık olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER