© Adalya Medya 2021

SGK çalışanları torba kanun istiyor

Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu önünde iş bırakma eylemi yapan Büro-İş üyeleri, taleplerini dile getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanı Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları (BÜRO-İŞ) Sendikası üyeler, iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Dün sabah saatlerinde Antalya SGK İl Müdürlüğü önünde buluşan Büro-İş Sendikası üyeleri, “Birleşe birleşe kazanacağız, SGK hakkını arıyor” şeklinde slogan attı. Taleplerini “3600 ek gösterge, kira yardımı, yılda 2 ikramiye, büyükşehir farkı, net 100 TL mesai ücreti, mülakatsız kurum içi uzmanlık” yazılı dövizlerle ifade eden Büro-İş üyesi SGK çalışanları, Genel başkanları Alay Hamzaçebi’nin konuşmasını alkışlarla destekledi. Üyelerinin sıkıntılarına dikkat çeken Hamzaçebi, TBMM’deki birçok yasal düzenlemenin torba kanun ile yapılmakta olduğunu belirterek, üyelerin talebini içeren dövizleri torbaya koydu ve “Alın size torba. Bir torba kanun da SGK çalışanları için çıkarın” diye seslendi.  

“SGK ÇALIŞANLARININ İŞ YÜKÜ ARTTI”
SGK personelinin yaptığı işin önem ve sorumluluğu gereği çok geniş ve değişken mevzuat içerisinde mali sorumluluğu bulunduğunu dile getiren Hamzaçebi, “Doğumdan ölüme, hatta ölüm sonrası dahil 100 milyondan fazla vatandaşımıza hizmet veren SGK personeli, şuanda eksik personel ile günlük rutin işlerine ek olarak iş yükünü kat kat artıran EYT, sigorta prim yapılandırma gibi vatandaşlarımızın taleplerini yetiştirebilmek ve yine vatandaşlarımızın mağdur olmaması için özveriyle görevlerini yapmaya devam etmekte” şeklinde konuştu.

“SEFALET BOYUTUNDAKİ MAAŞ VE MESAİ ÜCRETLERİ SİGORTAYI ARTIRMAK ÜZERE”
Açlık sınırının 11 bin liraya dayandığını, yoksulluk sınırının ise 30 bini geçtiğini söyleyen Hamzaçebi, “Antalya'da kiralar 20 bini buldu. Diğer büyükşehirlerin de Antalya'dan aşağı kalır yanı yok. Alınan maaş 11 bin 500 lira civarında. Asgari ücret seviyesinin biraz üzerinde bir ücretle geçinmeye çalışan personele saatlik net 23 TL mesai ücreti ödenmekte. Milyonlarca yurttaşımıza emeklilik, sigortalılık hizmeti veren SGK personelinin bu sefalet boyutundaki maaş ve mesai ücretleri sigortasını attırmak üzere” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMETE SESLENİYORUZ; BAZILARI GİBİ YAN GELİP YATARAK ÜÇ BEŞ MAAŞ İSTEMİYORUZ”
Büro-iş Sendikası olarak aylardır hükümeti uyardıklarını ifade eden Hamzaçebi, “Birer hafta arayla önce Türkiye'nin başkenti Ankara'dan seslendik duymadılar, şimdi de duyarlar diye turizmin başkenti Antalya'dan hükümete sesleniyoruz. Bazıları gibi yan gelip yatarak, üç beş maaş istemiyoruz. Sadece insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz” dedi.

“İŞ BIRAKMA EYLEMİNE MECBUR BIRAKILDIK”
Mağdur olduklarını açıklayarak iş bırakma eylemine mecbur bırakıldıklarını söyleyen Hamzaçebi, “Hükümet somut adımlar atana kadar eylemlerimiz devam edecek. Vatandaşlarımızın anlayış göstermesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

DİĞER SENDİKALARA ÇAĞRI: “BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”
Diğer sendikalara da birliktelik çağrısında bulunduklarını hatırlatan Hamzaçebi, şunları dile getirdi:
“SGK çalışanlarının mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi için başta üye çoğunluğu olan genel yetkili sendika Büro Memur-Sen ve Türk Büro-Sen olmak üzere SGK'da örgütlü bütün sendikalara seslendik. Hükümetten yana değil, çalışandan yana olun. SGK çalışanının çığlığını duyun sesine ses, derdine derman olun. Gelin siz de iş bırakma eylemine destek verin. Birlikte mücadele edelim. Kazanan SGK çalışanı olsun dedik.” Hamzaçebi, bu çağrılarına olumlu cevap alamadıklarını da belirtti. 

“KİRA YARDIMI YAPILSIN, BÜYÜKŞEHİR FARKI VERİLSİN”
SGK çalışanlarının taleplerini de dile getiren Hamzaçebi, “SGK personeli için SGK tazminatı verilsin. Mülakatsız kurum içi uzmanlık sınavının açılmasını istiyoruz. 3600 ek gösterge kapsamına birinci dereceye gelmiş bütün SGK çalışanlarının alınmasını, ortaöğretim mezunlarının da ek göstergesinin 2200 yapılmasını istiyoruz. Daha önceleri ödenip 666 sayılı KHK ile kaldırılan yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ödenen ikramiye tekrar verilsin. Büyükşehirlerde görev yapanlara kira yardımı yapılmasın, büyükşehir farkı verilsin. Mesai saat ücretinin net 100 TL olarak ödenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER