© Adalya Medya 2021

“Seçimi masada kaybettik”

ATSO seçimlerini sandıkta kazandıklarını ancak masada kaybettiklerini söyleyen Davut Çetin, “Biz seçimi kazandık, içimiz o yönden rahat ama bu ülkede kazanmak için başka güçlere de ihtiyaç olduğu görülüyor” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimleri, kent gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. 1 Ekim tarihindeki komite ve meclis üyeliği seçimlerinde büyük avantaj elde ettikten sonra 7 Ekim’deki seçimde de başkanlığı rakibi Ali Bahar’a karşı 58 oya karşılık 59 oyla kazandığı açıklanan Davut Çetin, Kepez İlçe Seçim Kurulu kararıyla başkanlığı kaybederken, İl Seçim Kurulu’nun Kepez İlçe Seçim Kurulu kararını iptal etmesiyle tekrar başkan oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun İl Seçim Kurulu kararını iptal etmesiyle başkanlığı tekrar kaybeden Çetin, dün gazeteciler ve kendisini destekleyen ATSO meclis üyeleriyle bir araya geldi. Şehir merkezindeki bir otelde gerçekleşen toplantıda yaşanan bilgi kirliliğine açıklık getirmek istediğini belirten Çetin, seçim sürecinde ve sonrasında yaşananlara dikkat çekti. Kepez İlçe Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu’na yönelik eleştirilerde bulunan Çetin, gerekçeli karardan sonra Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini bildirdi.

 “TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR KARAR”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçim mevzuatına dikkat çekerek “İl Seçim Kurulu kararı kesin olup, bu kararlara karşı Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz edilemez” dendiğinin altını çizen Çetin, buna rağmen Ali Bahar tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na gidildiğini söyledi. Yüksek Seçim Kurulu’ndan tarihinde görülmemiş bir karar çıktığını ifade eden Çetin, “Daha Kurul toplanmadan Antalya’da ‘Biz seçimi kazandık’ şeklinde naralar atılmaya başlandı. Yüksek Seçim Kurulu, 6’ya 5 bu itirazı kabul etti ve aceleyle ön karar çıktı. Bugüne kadar hiç ön kararla yapılmamış. Sanki yangından mal kaçırır gibi Kepez İlçe Seçim Kurulu ve İl Seçim Kurulu’na yazı yazılarak ‘Mazbatasını verin’ deniyor” açıklamasında bulundu.

“TAM KANUNSUZLUĞUN SONUCU SEÇİMİN İPTALİDİR”

Yüksek Seçim Kurulu’na tam kanunsuzlukla itiraz edildiğini belirten Çetin, yapılması gerekenin seçimin iptali kararı alınması olduğunu söyledi. Çetin, “Tam kanunsuzluktan müracaat ettiyseniz alttaki mahkemeye uymaz, hiçbir inceleme yapmadan ona uydum diyemez. Tam kanunsuzluğun sonucu, seçimin iptalidir” dedi.

“59 DEĞİL 75 OY ALSAK DA KAZANAMAYACAKMIŞIZ”

Yüksek Seçim Kurulu’nun gerekçeli kararının açıklanmadığına işaret eden Çetin, gerekçeli kararı beklediğini bildirdi. Gerekçeli karara göre Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini açıklayan Çetin, “Bir tek bizim seçim için değil, bundan sonra yapılacak 2023-2024 seçimlerinde hepimizin oyları geçersiz sayılabilir. 59 değil, 75 oy da alsak 56’sı iptal edilince zaten biz seçimi kazanamayacakmışız. Her şey ayarlanmış, artık bizim seçim kazanma ihtimalimiz kalmamış. Biz seçimi kazandık, içimiz o yönden rahat ama bu ülkede kazanmak için başka güçlere de ihtiyaç olduğu görülüyor” şeklinde konuştu.

“SEÇMENİN İRADESİ YOK SAYILIYOR”

Oda ve borsa seçimlerinde oy pusulalarında çiziklerin yapıldığına işaret eden Çetin, “Her seçimde çizik olur. Bizim listelerimiz tertemiz diyenlerin 58, 57, 56 oy alanları var. Tertemiz ise bunlar nasıl böyle çıktı? Çizilmeseydi hepsinin 58 çıkması lazımdı” diyerek geçmiş seçimlerdeki çizikleri hatırlattı. Çiziklerin yönetmeliğe göre de yapıldığına işaret eden Çetin, “Burada itiraz eden seçimi kazandı. Onlar ilçeye etti kazandı, biz ile ettik kazandık” dedi. 13 bin 650 seçmenin oy kullandığı seçimlerde kazanılan 59 meclis üyesinden 56’sının oyunun yok sayıldığını vurgulayan Çetin, “Burada seçmenin iradesi yok sayılıyor” ifadelerini kullandı.

   “HER ŞEYİ PARAYLA ALABİLECEK BİR GÜRUHLA UĞRAŞTIK”

Seçimden önceki gün 6 Ekim akşamında ekip olarak hep birlikte otelde olduklarını açıklayan Çetin, şöyle konuştu:

“Bu süreçte çok ciddi baskı yaşadık. Ekonomik baskının ne olduğunu o zaman bu salonda olanlar gördü. Gelen mesajları, telefonları hepimiz biliyoruz. 140 yıllık Oda tarihinde yaşanmamış şeyleri yaşadık. Her şeyi parayla alabilecek bir güruhla uğraştık. Seçim günü akşam 63 meclis üyemiz vardı, sabah 59 kişiye düşmüşüz. O gece gelen mesajlar, telefonlar, arabasından yatına, katına kadar teklif geldi. O akşam yaşananlar ATSO tarihine kara bir leke olarak girecek. Ben 7 buçuk yıldır görev yapıyorum, böyle bir rant görmedim. En çok üzüldüğüm nokta ATSO’nun itibarının bu kadar zedelenmesi. Bu kadar hırs, ekonomik baskı, rüşvet, ne yapıyoruz burada? Geçen seçimde ufak tefek bir şeyler oldu ama önemli değildi. Bu sefer başka bir şey yaşadık. Biz ekip olarak bu sefer bir seçim yapmadık, ekonomik savaşa girdik.”

“66’DAN 59’A DÜŞTÜK”

“1 Ekim’de bize söz veren, bizimle olan 66 meclis üyemiz vardı, buraya geldik 63’e düştü, sabah kalktık 59 oldu. Buna rağmen 59’a 58 seçimi aldık” diyen Çetin, “Herkes o isimleri kendi şahsiyetini korumak için yazdı. O akşam buradaki konuşmamda kesinlikle çizmeyin dedim. Hangi işadamına baskı yapabilirsiniz? Hepsi kendi itibarını, haysiyetini, şerefini korumak için. Gelen teklifleri bilseniz yüzünüz kızarır. Biz karşımızda olan herkese rağmen bu seçimi kazandık… Bundan sonra ATSO’ya aday olanlar muhtemelen ceplerine 50-100 milyon lira koyarak aday olmak zorunda kalacak. Bugüne kadar parayla aday olmadık, hep ekibimizle çalıştık ama bundan sonra parası, gücü olan, siyasi gücü olan, şehirdeki belli rantçıları yanına alanlar seçim kazanacaktır” diye konuştu.  

 “ASLA YAN YANA GELMEZ DEDİKLERİMİZ YAN YANA GELDİ”

“Seçim döneminde bu şehrin baronları, rantçıları, belediye başkanları hepsi karşımıza geçti” diyen Çetin, “Bu şehirde haksız kazanç sağlayanlar, siyaseten bazı belediye başkanları, bazı milletvekilleri karşımıza geçti. Asla yan yana gelmezler dediklerimiz yan yana geldi. Topluca bize saldırdılar ama bu seçimin kazananı biziz” ifadelerini kullandı. 

“4 BİNİN ÜZERİNDE ÜYE ASKIDAN İNDİ”

Seçimden önce borçlu üyelerin borçları ödenerek oy kullandırıldığını belirten Çetin, “Sosyal medya aracılığıyla oy satın almaya giden işlerle başladık. Oda tarihinde ilk defa 4 binin üzerinde üye askıdan indi. Bende üyemi aradım borcun var askıdasın indir dedim ama karşımızdakiler 3 bin civarında üye indirdi. Askıdan indirdiklerimizi göremiyoruz diye dilekçe verdiler. 13 bin 650 üye oy kullanırken, askıdan inen 4 bin üye var. Oy kullanacakların yüzde 20’si askıdan indirildi. Oda tarihinde ilk defa askıdan inmeyle 5 milyon lira civarında para girdi. Odalar Birliği sisteminde günlük 1000 kişinin üzerinde askıdan indirmeyi her oda kabul etmiyor. Antalya’da son gün yaklaşık 1700 kişi askıdan indirildi ve bunlara oy kullandırıldı” dedi.

“CEBİMDE 100 MİLYON LİRA OLSA, BİN LİRA TEKLİF EDEMEM BANA OY VER DİYE”

7 Ekim’de 117 meclis üyesinin oy kullanacağı 3 sandık kurulduğunu hatırlatan Çetin, sandıklardan çıkan oylara dikkat çekerek oy satın almaların yaşandığına işaret etti. Oy satın alması için işadamları tarafından kendisinin de arandığını belirten Çetin, “Kaç para lazım? Parayı verelim sende satın al diye. Dediğim tek şey, cebimde 100 milyon lira olsa kimseye bin lira para teklif edemem bana oy ver diye” ifadelerini kullandı. 

 “MASA BAŞINDA KAYBEDECEĞİMİZİ BİLMİYORDUK”

“Karşımızdaki bu kadar ranta, barona, başkana, vekile, siyasete, MÜSİAD’a, TÜSİAD’a karşı biz bu seçimi kazandık. İçiniz rahat olsun” diyen Çetin, “Ne olursa olsun bu seçimi kazanacağız diyenlerle uğraştık. Bu seçimi kazanamazlar diyorduk ama biz masada kaybedeceğimizi bilmiyorduk. Biz seçimi sahada kazandık ama masa başında kaybettik” ifadelerini kullandı.  

 “SİYASET YAPMAYACAĞIM DEMİYORUM ARTIK”

Sorular üzerine geçmişte siyaset yapmayacağına yönelik açıklamalarda bulunduğunu da hatırlatan Çetin, “ATSO Başkanı olduğum sürece siyaset yapmayacağım dedim ama artık demiyorum” diye konuştu.

“HERKES SAHİBİNİN YANINA GİDER”

Başkanlığı süresince kendisini kullanamayanların Bahar tarafına geçtiğini belirten Çetin, Ali Bahar’ın Mustafa Yılmaz’ı öptüğü fotoğrafın sorulması üzerine, “ATSO Başkanına yakışmadı. Ben hep ekibimle beraberdim. Herkes sahibinin yanına gider” diye cevap verdi. 

“KOLTUĞU OTURULAMAZ DURUMA GETİRDİLER”

Ali Bahar’ın seçimin iptaline yönelik ihtimal görmediğini söylediği hatırlatılan Çetin, “Biz gerekli girişimleri yapmaya devam ediyoruz. Her şey olabilir ama bu seçim iptal edilse de o koltuk çok kirlendi. 140 sene boyunca bu kadar kirlenmemişti. Kimse o koltukta bundan sonra 4 sene boyunca huzurlu oturamaz. Oturulamaz duruma getirdiler” açıklamasında bulundu.

 “YANIMDAKİ ADAMI ARAYARAK ‘SANA TALİH KUŞU KONDU’ DEDİLER”

Rüşvet iddialarının sorulması üzerine Çetin, “Allah’ın kulu bana bir şey teklif edemez. 6 Ekim akşamı yanımda oturan adama ‘Sana talih kuşu kondu. Seni mavi listenin yönetimine alıyoruz, 1 milyon liradan fazla kaç para istiyorsan söyle’ diyorlar. Arkadaşım da burada” şeklinde konuştu.

“VERDİĞİM SAVUNMAYI GÖREN HİÇBİR HAKİM TERSİNE KARAR VEREMEZ”

Aleyhine kararların çıktığı Kepez İlçe Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu’nda savunma yapamadığını, lehine kararın çıktığı İl Seçim Kurulu’nda ise savunma yaptığını belirten Çetin, “İlçe Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu bir dilekçe ile karar aldı. İl Seçim Kurulu’na savunma yaptım. O savunmayı gören hiçbir hakim tersine karar veremez. Yönetmelikler çok net ve açık” dedi. 

“ODA VE BORSA SEÇİMLERİ ŞAİBELİ DURUMA DÜŞTÜ”

Türkiye’deki 365 Oda ve Borsanın seçimlerinin şaibeli duruma düştüğünü söyleyen Çetin, İstanbul Ticaret Odası’nda 450 bine yakın üyenin oy kullanacağına işaret ederek çiziksiz olmayacağını kaydetti. 

“HAKLARIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ”

Yüksek Seçim Kurulu’nun gerekçeli kararını beklediklerini, gerekçeli karardan sonra Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini belirten Çetin, sonuna kadar haklarını aramaya devam edeceklerini vurguladı.

 “DERDİMİZ ODAYI KİLİTLEMEK DEĞİL”

Çetin son soruya karşılık, “Mecliste geçen dönemde de muhalefet vardı ve çalıştık. Bizim arkadaşlarımız hiçbir şekilde Antalya aleyhine karar vermez. Meclisi kilitleme anlamında bir şey yapmazlar. Bizim derdimiz Odayı kilitlemek, muhalefet yapmak, çoğunluktayız deyip zarar vermek değil. Biz onların zihniyetinde değiliz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER