© Adalya Medya 2021

'Seçim tekrar edilmeli'

Antalya’nın tek bağımsız milletvekili adayı Hakan Halim Okudan, oy pusulasında isminin parti logolarının altında yer aldığını belirterek, Antalya’daki milletvekilliği seçimlerinin iptali için İl Seçim Kurulu’na itiraz etti.

Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından itiraz süreci devam ediyor. Antalya’nın tek bağımsız milletvekili adayı Hakan Halim Okudan da gerekçelerini açıklayarak Antalya’daki milletvekilliği seçimlerinin iptali için İl Seçim Kurulu’na itiraz etti. Konuyla ilgili dün İl Seçim Kurulu’nun bulunduğu Antalya Bölge Adliyesi önünde açıklama yapan Okudan, Antalya’nın tek bağımsız milletvekili adayı olmasına rağmen isminin oy pusulasında partilerin altında yer aldığına dikkat çekti. Oy pusulaları basılmadan önce Seçim Kurulu yetkilileri tarafından isminin diğer siyasi partilerin en sağında yer alacağının bildirildiğini ifade eden Okudan, oy pusulasındaki yerinin Seçim Kanunu’na da aykırı olduğunu ileri sürdü.

‘KURAL İHLALLERİ VAR'

Antalya’daki seçmenlerin iradesine sahip çıkmak maksadıyla hiçbir siyasi partiye mensup olmadan bağımsız milletvekili adayı olduğunu söyleyen Okudan, “Antalya’nın tek bağımsız milletvekili adayı olarak 19 ilçede durmadan çalıştık. Memleketimizin taşına toprağına, kuşuna kurduna, insanına sahip çıkacağımızın altını çizdik. Ciddi çalışmalar neticesinde girdiğimiz seçimler sonunda ciddi mağduriyetler yaşıyoruz. Kural ihlalleri var” dedi.

‘EN SAĞDA YER ALACAKTIK'

Seçim Kurulu tarafından kendilerine seçim pusulasında 24 siyasi partinin en sağında yer alacaklarının bildirildiğini belirten Okudan, “Bizde 2 aydır kapı kapı gezerek hemşehrilerimize yerimizin en sondaki Zafer Partisi’nin hemen sağında olduğunu anlattık. Seçmenlerin seçeceği kişiyi bulabileceği şekilde pusulada görmesi gerekiyor” diyerek isminin pusulanın solunda ve en altta yer aldığının altını çizdi. Oy pusulasındaki yerinin değiştiğini seçim günü ilk oyu kullanan seçmenden öğrendiğini bildiren Okudan, pusulanın altına yerleştirilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu da dile getirdi.

‘SEÇMEN İRADESİNE KET VURULDU'

Milletvekilliği Seçimi Kanunu’nda  “Bağımsız adaylar, birleşik oy pusulasının en sağ tarafındaki siyasi parti sütunundan sonra ve aynı hizada olmak üzere, (0,75) santimetre aralık bırakılarak, dikey ve kalın bir çizgi çizildikten sonra yerleştirilir” ve “Siyasi parti sütunlarının altında bağımsız adaylara yer verilmez” dendiğini aktaran Okudan, şunları dile getirdi:

“Seçmenin iradesine ket vurulmuştur. Bağımsız aday da seçmenin iradesidir. Geldiğimiz noktada benim, eşimin, ailemin oyları da geçersiz sayılmakta. Kendi oylarımız da yok. Antalya’daki geçersiz oylar bana verilen oylardır. Ayrıca, ismimi bulamayan hemşehrilerimiz ‘En sağda’ dediğimiz için Zafer Partisi’ne oy atmıştır. Yine ismimi bulamayarak adaylıktan çekildiğimi düşünen hemşehrilerimiz AK Parti veya MHP’ye oy atmıştır. Bunlarla ilgili çok sayıda mesaj aldık. Bütün bunlar göz önüne alındığında bizim şuan en az 60 binin üzerinde oyumuzun olması gerekmekte.”

‘BARKOD ZANNETTİLER'

Seçim günü dolaştıkları okullardaki Sandık Kurulu Başkan ve üyelerinin isminin olduğu kısmı barkod zannettiklerini ve pusulanın onaylanması için konduğunu düşündüklerini dile getiren Okudan, “Sandık Kurulu Başkanları ismimi onay mercii olduğunu düşündüklerinden bahsetti. Hem seçmenin iradesi hem de Sandık Kurulu Başkan ve üyeleri hataya ve kuşkuya düştü” dedi.

‘ANTALYA’NIN İRADESİNE SAHİP ÇIKILMADI'

14 Mayıs milletvekilliği seçiminin Antalya’da yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Okudan, “Seçimlerin iptal edilerek yenilenmesiyle ilgili dilekçemizi verdik. Sağduyunun kazanacağını umuyoruz. Yapılan kural ihlali nedeniyle seçimin iptal edilerek yenilenmesini talep ediyoruz. Çıkan sonuçların seçmenin gerçek iradesini yansıtmadığını düşünüyoruz. Adayın oyunun bile geçerli sayılmadığı bir sistemde çıkan sonuç gerçeği yansıtmaz. Antalyalıların iradesine sahip çıkılmadı. Antalya’da bize oy veren her seçmenin hakkını, hukukunu savunacağız. 2 aydır benimle birlikte maddi, manevi koşturan hemşehrilerimizin hakkını yedirmeyeceğiz. Demokrasi mücadelemizi sonuna kadar gerçekleştireceğiz. Adaletin tesisini istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘7 OYUN 5’İ BİZE AİT'

Kendilerinin ve yakınlarının oylarının da geçersiz sayıldığını öne süren seçmenler de Okudan’a destek verdi. Okudan’ın ismini bulmakta zorlandıklarını belirten seçmenlerden Bilge Yönel, “Biz bulamadığımız için başka partiye mühür bastık diyenler var. Bizlere bu şekilde mesajlar attılar” dedi. Ailecek 5 oy kullandıkları sandıktan çıkan 7 geçersiz oyun 5’inin kendilerinin olduğunu söyleyen Tunahan Gerekli ise, “Ben seçmen olarak hakkımı kullandım ama neden benim oyum geçersiz? Bunu soruyoruz. Oy pusulasında bağımsızlar kısmı diye bir ibare yok. Küçük puntolarla en aşağıya konulmuş. Oy pusulası ikiye katlandığında bağımsız aday gözükmüyor, sadece partiler gözüküyor. Bu haksızlık. Bu haksızlık ve hatanın düzeltilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER