© Adalya Medya 2021

Raylı sistem bilmecesi

Antalya’da toplu ulaşımda yolculuk eden vatandaşlar elektrikle çalışan Raylı sistem ile otobüs ücretlerinin aynı olmasından dert yanıyor.

3.etabı devreye girdi

Bu yılın Eylül ayında yapılan son zammın ardından 3 lira 65 kuruş olan yolcu taşıma ücreti yüzde 12’lik artışla 4 lira 10 kuruşa yükseltilmişti. Yapılan bu zam aynı zamanda raylı sistemi de kapsıyordu. 3 adet raylı sistem güzergâhı bulunan Antalya’da vatandaş, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle ulaşıma zam yapılmasını kabullense de daha önce otobüse göre daha düşük taşıma ücreti olan ve elektrik ile çalışan tramvayın da 4 lira 10 kuruştan yolcu taşımasına anlam veremediklerini ifade ediyor.

2019’da ücret eşitlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılının Ağustos ayında aldığı kararla otobüslerde 2 lira 60 kuruş olan ulaşım ücretini 3 lira 20 kuruşa çıkardığı gibi o ana kadar 2 lira olan raylı sistem ücretini de aynı seviyeye çekmişti. Her iki toplu ulaşım aracı da o tarihten itibaren aynı ücretten yolcu taşımaya başladı. Peki otobüsle yapılan yolculuğa göre daha düşük olan Raylı sistem ücreti neden aynı seviyeye çekilmişti?

Diğer illerde durum farklı

Muhittin Böcek döneminin henüz başlarında alınan bu karar diğer illerde de bu şekilde mi uygulanıyor sorusunu akıllara getirdi. Güncel durumda Türkiye’deki bazı illerden örneklere bakıldığında örneğin bu ay sonunda yeni bir zammın gelmesi beklenen Bursa’da otobüslerde uzun hat 4 lira 40 kuruş iken, metro ile ulaşım tam ücreti 3 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor.

Samsun indirim yapmıştı

Samsun’da Samsun Büyükşehir Belediyesi Toplu ulaşım fiyat tarifesi Raylı Sistemde Tam ücreti 2,75, öğrenci 2,30 lira iken otobüslerde; Tam ücreti 3 lira 50 kuruş olarak biliniyor. Yani arada bir ücret farkı bulunuyor. Öte yandan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ocak 2020’de ulaşımda yüzde 12 ile yüzde 24 arasında indirime gitmişti. Öğrenci biniş ücreti, 100 binişlik abonman kartında 1.95 TL’den 1.30 TL’ye, 150 binişlik abonman kartında ise 1.26 TL’ye düşürülmüştü. Sivil abonman kartı sahiplerinin ise tramvay, belediye otobüsü, teleferik işletmelerini 2,33 TL ile 2,60 TL arasındaki indirimli fiyatlarla kullanması kararlaştırılmıştı.

Antalya’da 15 Ağustos 2019 tarihinden bu yılın sonuna kadar Aralık 2020 ve Eylül 2021 olmak üzere iki kez daha ulaşıma zam yapıldı.

Pandemi etkisi ile üst üste zam

2020’deki zamlı tarife ile daha önce 3,20 lira olan tam ücret 3,65 liraya, 2,70 lira olan emekli 3,15 liraya, 2,70 lira olan öğretmen 3,15 liraya, 1,80 olan öğrenci biniş ücreti ise 2,20 liraya yükseldi. Bu tarihten sonra toplu ulaşım esnafının Pandemiden dolayı yaşadığı maddi sıkıntıların da etkisi ile Eylül 2021’de yeni bir zam daha devreye girdi. Antalya kent merkezinde toplu taşıma esnafının talebi üzerine ulaşım ücretlerine yüzde 12 zam yapılması kararı alındı. Zam ile birlikte 3.65 TL olan toplu taşıma ücreti 4 lira 10 kuruşa yükseldi. Öğrenci ücreti ise 2.10 kuruştan 2.40 kuruşa çıkarıldı.

Daha ucuza taşıyacak mı?

4 lira 10 kuruş olan otobüs yolcu taşıma ücreti hem belediyenin araçlarında hem de diğer otobüslerde uygulanırken, Müze-Varsak 3.etabıyla da yolcu taşımaya başlayan Raylı sistem ücretine de aynı şekilde yansıdı. Bir çok ilde raylı sistemin, akaryakıt ile çalışan toplu araçlara göre daha ucuza taşındığı bilinirken, Antalya’da bunda ısrar edilmesi tepki topladı. Vatandaş madem aynı fiyatta olacaktı daha önce neden raylı sistem daha ucuzdu? sorusunu sordu. Halk Ekmek ve Halk Et ile vatandaşa piyasanın altında hizmet vermek gayesinde olan Büyükşehir Belediyesi’nin yan şirketi Ulaşım A.Ş.’nin idaresindeki Raylı sistemin daha ucuza yolcu taşıması yönünde karar alıp almayacağı merak ediliyor.

Haber:Murat ŞENTÜRK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER