© Adalya Medya 2021

'Okullara acilen ödenek aktarılmalı'

Yeni eğitim öğretim yılının sorunlarla başladığını vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, “Okullara yeteri kadar ödenek acil olarak aktarılmalı. Eğitimin mali yükü velilere yıkılmamalıdır” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanlığında İl Başkanı Naşl Kamacı tarafından düzenlenen basın açıklamasında Milletvekilleri Cavit Arı, Aliye Coşar, Aykut Kaya, CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Necla İnci Bayrak, ilçe başkanları, Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Sadık Acar, Eğitim-Sen Şube Başkanı Kadir Korkmaz ve çok sayıda partili katıldı.

200 binden fazla öğretmen açığı olduğunu dile getiren İl Başkanı Kamacı: “Okullarımızda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. Çocuklarımızın geleceği AK Parti'nin elinde oyuncak edilmiştir. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AK Parti'nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce bilimsel eğitim uygulamalarına dönülmelidir. MEB istatistiklerine göre dahi 48.700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Oysa sendikaların belirlemelerine göre 200 binden fazla öğretmen açığı olduğu görülüyor. Acil olarak gerçek ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapılmalıdır” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN HAKKI OLAN ÖĞLE YEMEĞİ İÇİN BÜTÇE AYARLAMALIDIR”

Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur diyen Kamacı: “Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu okullara, dolayısıyla okul-aile birliklerine, dolayısıyla da velilere bırakılmıştır. Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur. MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderilmekte, ilk ve ortaokulların ise sadece elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmaktadır. Okullara yeteri kadar ödenek acil olarak aktarılmalı. Eğitimin mali yükü velilere yıkılmamalıdır. Öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarının insanca yaşayabilecekleri özlük haklarına kavuşturulmaları gerekir. Öğretmenin ihtiyaçlarını karşılamayan bir iktidar nitelikli eğitime nasıl erişebilir? Üstelik eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenmektedir. Oysa bu ödenek tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir.  22 yıllık AK Parti iktidarı çocuklarımıza okullarımızda bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayırmamıştır. Ancak 2024 yılı Cumhurbaşkanlığına 5,4 milyar, İletişim Başkanlığına 4,1 milyar bütçe aktarılmıştır. Devleti yönetenler öncelikle kendi konfor alanlarından fedakârlık yapmalı ve çocuklarımızın hakkı olan öğle yemeği için bütçe ayarlamalıdır” dedi.

“18.432 KÖY OKULU KAPATILMIŞTIR”

Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarıdan çoğunu okul masrafı olarak harcamak zorunda kaldığını belirten Kamacı: “Uygulanan sınav sistemleri, kamu okullarında yaşanan nitelik kaybı, okullarda yaşanan güvenlik ve hijyen eksikliği, kalabalık sınıf mevcutları, öğretmen eksikliği gibi sorunlar aileleri özel okullara mecbur hale getirmiştir. Çocuklarının nitelikli, bilimsel ve laik eğitim almasını isteyen veliler çaresiz bırakılmıştır. AK Parti iktidarında mesleki ve teknik eğitimin itibarı da giderek zedelenmiş, MESEM'ler çocuklarımızın devlet eliyle ucuz ve güvencesiz işgücü olarak kullanıldığı bir hale gelmiştir. ÇEDES protokolüyle din görevlileri okullarda manevi danışman olarak görevlendirilmiş, çocuklara yaşlarına ve gelişimlerine uygun olmayan etkinlikler yaptırılmıştır. Taşımalı eğitim önemli sorunlardan birisidir. Her gün 1,2 milyon öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamındaki okullara gitmek zorunda bırakılmıştır. AK Parti iktidarları boyunca 18.432 köy okulu kapatılmıştır” dedi.

“ERİŞİLEBİLİR BİR EĞİTİM İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Antalya'da kalabalık sınıf mevcutları, taşımalı eğitim, derslik yetersizliği, okullarda yardımcı personel eksikliği ve liyakatli kadroların yetersizliğine değinen İl Başkanı Kamacı: “Çeşitli dernek ve vakıflarla Milli Eğitim Müdürlükleri’nin yaptığı protokoller, okul kantin ücretlerinin yüksek oluşu gibi önemli sorunlar yaşanmaktadır.  22 yıllık AK Parti iktidarı genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş halinde geçmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Yönetici kadrolar devletin çalışanı değil AK Parti'nin çalışanı haline getirilmiştir. Liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat ve program değişiklikleri, protokol ve özel teşviklerle tarikatlarla ilişkili vakıf ve derneklerin eğitimin paydaşı yapılması bilimsel eğitimi bitirmiştir. Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER