© Adalya Medya 2021

Meçhul Müdür bulundu

Antalya’nın en eski eğitim kurumları arasında yer alan Antalya Meslek Yüksekokulu’nun kurucu müdürünün kim olduğu bilinmiyordu. 1976 yılından 1978 yılına kadar Müdürlük yapan ismin Mustafa Çakır olduğu tespit edildi.

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun yıllar önceki adı Antalya Meslek Yüksekokulu olarak biliniyordu. 1976 yılında kurulan Antalya Meslek Yüksekokulu’nun 1976-1978 yılları arasında kurucu müdürlüğünü yapan kişiyi bulup onore etmek istediklerini belirten Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Burhan Özkan, çabaların sonuç verdiğini ve Kurucu Müdür Mustafa Çakır’ın okula ziyarete geldiğini söyledi.   

OKULA MİSAFİR OLDU

Eski adı Antalya Meslek Yüksekokulu olan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 1976’da kurulan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun ilk Müdürünün kim olduğu ortaya çıktı. Mustafa Çakır isimli vatandaş kendisinin isminin araştırıldığını duyunca Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Burhan Özkan’ı ziyaret etti.  Ziyaretle ilgili fotoğrafı sosyal medya hesaplarından paylaşan Burhan Özkan,  “İlk müdürümüz Sayın Mustafa Çakır hocamızı okulumuzda misafir etmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşadık. Duygu dolu anlar yaşadık. 46.kuruluş yılını kutlamanın coşkusunu yaşadığımız okulumuzun kuruluş yıllarını bizimle paylaştığı için ve değerli hizmetleri için hocamıza sonsuz teşekkürler ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDEN DAHA ESKİ BİR OKUL

Prof. Dr. Burhan Özkan kurucu müdürün 1976-1978 yılları arasında görev yaptığını belirterek, “Akdeniz Üniversitesi’nden daha eski bir kurum olan Antalya Meslek Yüksekokulu’nun kurucu Müdürünün şeref tablosunda yerini alması bizim için önemliydi. 46 yıllık bir kurumun ilk müdürünün biliniyor olması gerektiğini düşündük. Bu maksatla bir araştırma yaptık. Kendisine ulaştığımız için çok mutluyuz. İnşallah okulumuz deneyimli ve tecrübeli akademisyen kadroları ile nice mezunlar verecek” dedi.

1976 YILINDA KURULDU

1976’da Antalya Meslek Yüksekokulu olarak kurulan, 1982 yılında Akdeniz Üniversitesine bağlı olarak İktisadi ve İdari Programlar Bölümü ile eğitim-öğretime başlayan okul, 1993 yılında Teknik Bilimler ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrıldı. Okul, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu adı ile 29 yıldır eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülüyor.

MUSTAFA ÇAKIR KİMDİR?

Mustafa Çakır, 1969 yılı ODTÜ Fizik bölümünden mezun oldu. 3 yıl sonra da Teorik Kimya bölümünden Yüksek Lisansını tamamladı. 1970 yılında TED Ankara Koleji’nde öğretmenliğe, bir yıl sonra da idareciliğe başladı. Temmuz 1976 yılı Antalya Meslek Yüksek Okulu’na Milli Eğitim Bakanlığı’nca müdür olarak atandı ve Antalya’ya taşınıp görevine başladı. Bu görevi 2 yıl yürüttü.

BİNA ÜNİVERSİTEYE VERİLMEK İSTENİNCE İSTİFA ETTİ

Antalya’da göreve geldiği andan itibaren Meslek Yüksekokulu’nda devrim niteliğinde işlere imza atan Çakır, o dönemin Milli Eğitim Müdürü’nün yardımıyla Topçular’daki Bakanlığa ait binada eğitim-öğretim için çalışmalara başladı. Bir yandan okulun tefrişiyle uğraşırken bir yandan da ön kayıt yapıp okulun öğrencilerini seçiyordu. İnşaat ve muhasebe bölümlerini açıp eğitim-öğretime start verildi. Hiç kadrolu öğretmen olmadığından öğretim görevlileri Belediye, DSİ ve Maliye’den seçildi. O nedenle öğretim ağırlıklı Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri yapılıyordu. Pazartesi ve Salı da tatil sayıldı. Hukuk derslerini verebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir hukuk mezunu görevlendirildi.

O ana kadar Ankara’da bulunan Tıp Fakültesi, Antalya’ya taşınmıştı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi için Topçular’daki bina Bakanlık tarafından tahsis edildi. Antalya Meslek Yüksekokulu’nun boşaltılması ve Kütükçü’de yapılmış bir ilköğretim binasına taşınılması istendi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan binanın Üniversiteye verilmemesi, Üniversite için Antalya’da birçok yerin olduğu belirtilse de bu talep kabul görmedi. Hal böyle olunca Mustafa Çakır, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünden 1978 yılında istifa ederek Ankara’ya döndü. Çakır’dan sonra Müdürlüğe getirilen Enis Erdem Ece, okulu taşıdı ve öğretime devam etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER