© Adalya Medya 2021

Manisalı öğrenciler Mevlevihane’de

Selçuklu ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan Antalya Mevlevihanesi, Manisa Turgutlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerini ağırladı. Okul Müdürü Edebiyat Öğretmeni Mücahit Batmaz rehberliğinde buram buram tarih kokan Mevlevihane’yi gezen 11 ve 12.sınıf öğrencileri kültürel mirasımız ile ilgili bilgiler edindi.

Mevlevihane’de görevli Memur aynı zamanda Antalya Kültür Memur Sen Başkanı olan Esat Esmeray, Mevlevihane’nin yapılışı ve restorasyon sürecinin yanısıra barındırdığı tarihi eserlere dair sunum gerçekleştirdi. Esmeray, “Ecdadımızın bizlere miras bıraktığı kültürel değerlerimizi genç nesillere aktarmaktan gurur duyduk. Onlar da inanıyorum ki gelecekte kendilerinden sonraki kuşağa bunu aktaracak” dedi.

Öğrencilere sözüm vardı

Gezide kendilerine yardımcı olan Esat Esmeray’a teşekkürlerini sunan Okul Müdür Yardımcısı Mücahit Batmaz, öğrencilerine eğitim öğretim dönemi başında bir Antalya gezisi sözü olduğunu bunu gerçekleştirdiğini söyledi. Batmaz, “Öğrencilerime sözümü tuttum. Ben aynı zamanda Edebiyat öğretmeniyim. Kültürel gezilerin önemli olduğunu düşünüyorum. Manisa’da Mevlevihanemiz var. Geçen hafta Evliya Çelebi Projesi kapsamında Şanlıurfa’ya gittik. Bir Mevlevihane de Şanlıurfa var. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde Mevlevilik tarikatı önemli bir yere sahip” diye konuştu.

Antalya Mevlevihanesi’nde neler var?

Alt katında Eyvan kısmında Mevlevi müzik aletleri, Pazarcı adı verilen dervişin giyim, kuşam ve aletleri ile aydınlatma ve zikir malzemeleri, Matbah-ı Şerif kısmında mutfak malzemeleri ve Mevlevilik eğitiminin betimlendiği heykeller, Ana Mekânda hilye-i şerif, gülabdan ve buhurdanlar, etrafındaki odalarda ise hat yazımı için kullanılan malzemeler ve âlemler sergilenmekte olan Antalya Mevlevihane Müzesi, Mevlevilik kültürünü tanıtan sinevizyon gösterimleri yapılmaktadır. Üst katta, Şeyh Odası, günlük kullanım eşyaları, yazı aletleri ve kitap ile teşhir tamamlanmıştır.

Anadolu'da kurulan ilk 4 Mevlevihane’den biri olduğu belirtilen 762 yıllık Antalya Mevlevihanesi, aslına uygun şekilde restore edilerek, yeniden hizmete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Valiliğinin desteğiyle "Eski Antalya" diye bilinen Kaleiçi'ndeki Antalya Mevlevihanesi'nin tahrip olan bölümleri restore edilerek gün yüzüne çıkartıldı.

Yapı topluluğu içinde yer alan türbelerden birinde yatan Nigar Hatun, 2. Beyazıt’ın oğlu Sultan Korkut’un annesi. 1377 tarihli Türbe ise Antalya’yı liman zincirlerini kırarak almayı başarması nedeniyle “Zincirkıran” lakabı verilen Mehmet Bey tarafından 1377 yılında inşa ettirilmiş. Türbede Mehmet Bey ile birlikte oğlu Ali ve Antalya Mevlevihanesi’nin Şeyhi Mustafa Dede Efendi’nin mezarları bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER