© Adalya Medya 2021

Kemer ve Manavgat zirvede

Antalya'da Dr. Ünal Hülür’ün 8 Ekim tarihinde istifasının ardından göreve gelen Op.Dr. İsmail Başıbüyük basın mensupları ile bir araya geldi. İl Sağlık Müdürlüğü Turkuvaz toplantı salonunda gerçekleşen buluşmada konuşan çiçeği burnunda İl Sağlık Müdürü Başıbüyük, Antalya’da vaka sayıları en yüksek olan ilçelerin Kemer ve Manavgat olduğunu söyledi. Turkovac aşısının 14 Ekim’den beri uygulanmaya başlandığını belirten Başıbüyük, şu ana kadar 11 kişinin bu aşıdan olduğunu dile getirdi.

Başıbüyük, “Artışta elbette turist giriş çıkışının bu noktada etkisi olabilir. Biz şu an sadece Kemer özelinde değil birkaç ilçemizde vakalarda hafif bir kıpırdanma var, analiz ediyoruz, sonuçlarını göreceğiz ve o yönde adımlarımızı atacağız" diye konuştu. Pandemi sürecinin yaklaşık iki yıldır devam ettiğini belirten Opr. Dr. Başıbüyük, Antalya'da vaka sayılarının genel anlamda düşüş eğiliminde olduğunu söyledi. Burada en önemli etkenin aşılama olduğunu belirten Başıbüyük, “Aşılamanın katkısı bulaş ihtimalini azaltmakla beraber, asıl katkısı hastane ve yoğun bakım yatış oranlarında yakinen gözlemliyoruz. Bir önceki piklerde yoğun bakım sayılarını zorlayan durumlar, aşının etkisiyle şu anda ne hastane ne de yoğun bakım kapasitelerimizi zorluyor" dedi.

Kentimiz mavi kategoride

Antalya'da aşı oranlarının birinci dozda yüzde 90'ın, ikinci dozda ise yüzde 75'in üstünde ve 'mavi' kategoride olduğunun altını çizen Başıbüyük, özellikle iki ve üçüncü doz bekleyen grupla ilgili hedefin, sırası gelenlere maksimum düzeyde aşılarını yaparak, bu iki dozda da birinci doz oranlarına ulaşmak olduğunu dile getirdi. 2. ve 3. doz sırası gelenlerin tek tek aranıp en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirileceğini belirten Başıbüyük, mobil aşı sistemiyle de aşı olmaya gidemeyenler için ayağında hizmet verileceğini kaydetti.

‘İki çocuk yoğun bakım hastası var’

Yüz yüze eğitim ile birlikte bunun dezavantajlarının ciddi oranda oluşmadığını belirten Başıbüyük bu konuda şunları söyledi: “Okullara özel plan program yapıyoruz ve pazartesi itibarıyla hayata geçirilecek. Burada velilerimizden ricamız 12 yaş üzeri aşısı e-nabızla oluşturulabilen öğrenciler için aşılamayı artırırsak, okullarda da var ise salgının yavaşlatılması ve bitirilmesine gayret edeceğiz. Şu an Antalya'da iki çocuk yoğun bakım hastası var"

Basın mensuplarının tebdili kıyafetle denetimlere çıktığı yönünde soru yöneltmesi üzerine açıklama yapan Sağlık Müdürü Op.Dr. İsmail Başıbüyük, Siirt İl Sağlık Müdürü iken yaptığı gibi Antalya’da da habersiz denetimler gerçekleştireceğini söyledi. Başıbüyük, yaptığı denetimleri şöyle anlattı: “Hastane denetimi, benim alışkanlıklarımdan bir tanesidir, gün içerisinde, herhangi bir akşam, akşamın herhangi saatinde, hastanenin o an yoğun olduğunu düşündüğüm alanlarına giriş çıkış yaparım. Kendimi de tanıtmam özellikle. Çünkü bizim önceliğimiz vatandaşa hizmet olduğu için, vatandaşın doğru hizmet alıp almadığını yakinen, bir vatandaş olarak gözlemlemek durumundayım. Bu minvalde akşam, gece zaman mefhumu gözetmeksizin bu şekilde hastanelere giriş çıkış yaparım. Hasta olarak muayene fişi sırasında bekleyebilirsiniz, muayene sırası bekleyebilirsiniz, öyle bir dolaşıp dışarıdan gözlemleyebilirsiniz. Kenardan durup, çok sık yaptığımız ama belli bir noktadan sonra insanlar sizi tanımaya başlayınca kıymetini yitirebiliyor."

‘Sinovac üstüne Turkovac aşı olunabilir’

Öte yandan faz çalışmaları tamamlanan Türk aşısı Turkovac’ın Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14 Ekim'den itibaren kullanılmaya başlandığını aktaran İsmail Başıbüyük, vatandaşlara 'Lütfen Turkovac'a gönüllü olun' çağrısında bulundu. İki doz Sinovac olanların üçüncü doz Turkovac yaptırabileceğini, iki doz Biontech olanlar içinse böyle bir durum olmadığını belirten Başıbüyük, şu ana kadar Antalya'da 11 kişinin Turkovac aşı yaptırdığı ve 7/24 esasına göre Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Turkovac aşı hizmeti verildiğini dile getirdi.

İsmail Başıbüyük kimdir?

Dr. İsmail Başıbüyük 01.05.1985 tarihinde Bayburtta doğdu. Lisans eğitimini 2002 yılında Karadaniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı. Uzmanlığına Üroloji alanında 2010 yılında başladığı Bezmialem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde başlayarak Bezmialem Tıp Fakültesi'nde bitirdi. İlk görevine 2009 yılında Pratisyen Hekim olarak Bayburt Devlet Hastanesi’nde başlayan İsmail Başıbüyük Uzm. Dr. olarak 2016 yılında Cizre Devlet Hastanesi’nde devam etmiştir. Son olarak 2017 yılında Kolan Hospital Grubu’na geçerek görevine devam etmektedir.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER