© Adalya Medya 2021

'Kanunu paydaşlarla paylaşın'

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, Öğretmenlik Meslek kanunu hususunda ve maaşlara ek zam talebiyle bir basın açıklaması yaptı. Öztürk, kanunun detaylarının eğitimin paydaşları ile paylaşılmamasını eleştirdi.

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şubesi tarafından, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve maaşlara ek zam talebiyle ilgili basın açıklaması yapıldı. Bugün Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Türk Eğitim Sen üyeleri ve 1 Nolu Şube yönetiminin yanı sıra Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, Türk Sağlık Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Işıköz, Türk Eğitim Sen Antalya 2 Nolu Şube Başkanı Burhan Ulu ve Manavgat İlçe Temsilcisi Ömer Esen de katıldı.

 “EĞİTİM PAYDAŞLARIYLA PAYLAŞILMAMASINI ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİZ”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu hak ve kazanımlar baki kalmak kaydıyla desteklediklerini açıklayarak, hazırlığı tamamlanan çalışmanın eğitim paydaşlarıyla paylaşılmamasını anlayamadıklarını belirten Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, kanunun çıkacağının ilk olarak 23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’nda duyurulduğunu hatırlattı. “Meslek Kanunu unutuldu mu?” diye sorarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Çalışmaları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu inşallah kısa sürede Meclisimizin takdirine sunacağız” açıklamasının geldiğini söyleyen Öztürk, “Türk Eğitim Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıran ve mesleğin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanunu talebimizi yıllardır ortaya koyuyoruz. Bu doğrultuda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu desteklediğimizi ifade etmiştik. Tabi bu desteğimiz, devlet memuru olmamız hasebiyle sahip olduğumuz mevcut hak ve kazanımlarımızın baki kalması kaydıyla olacak. Öte yandan hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu’nun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanunu’nun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında Bakanlık’tan bir an önce adım atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDEN HEMEN SONRA YASALAŞMALI”

Söz verildiği halde 3 yılı aşkın süredir Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili somut bir adımın atılmamış olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Öztürk, “Bu konuda daha fazla gecikme yaşatılmamalı ve 2022 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasıyla birlikte meslek kanunu TBMM gündemine getirilerek derhal yasalaşmalı. Bu konuda TBMM’deki tüm partilerin katkısını bekliyoruz” dedi.

 “ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, KAYIPLARIMIZ TELAFİ EDİLMELİ”

Son zamanlarda her şeye gelen zamlar karşısında memur maaşlarının alım gücünün düştüğüne de dikkat çeken Öztürk, “2021 Ekim ayı itibariyle son bir yılda 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları aylık bin 800 liraya yakın arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2021 fiyatlarına göre tek kişinin yoksulluk sınırı 4 bin 500 lirayı bulurken, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9 bin 400 liraya yaklaştı. Aralık ayında açıklanan enflasyon oranı yüzde 21.31’e çıkmış, alım gücü iyice düşmüştür. OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da ülkemizde öğretmen maaşları çok düşük. Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar, 15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 25 dolar. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değer. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, yüzde 3 refah payı maaşlarına eklenmeli” diye konuştu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER