© Adalya Medya 2021

İKK’dan sahil işgaline tepki

TMMOB Antalya İKK Sekreteri Şaban Tat, Konyaaltı Sahili’ndeki özel işletmelerin işgalleri nedeniyle vatandaşların sahilden istediği gibi yararlanamadığını söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Konyaaltı Sahili’ndeki işgallere dikkat çekti. İKK’yı oluşturan Oda başkanları ve temsilcilerinin katılımıyla İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısında, Konyaaltı Sahili’nin özel işletmelere kurban edildiğine işaret eden İKK Sekreteri Şaban Tat, sahildeki işgalleri yıllardır anlatmaya çalıştıklarını hatırlattı. Çözüm için ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibat kurmalarına rağmen sorunun devam ettiğinin altını çizen Tat, “640 kilometrelik sahil şeridi ile Türkiye'nin en önemli turizm kenti olan Antalya’da, Anayasa ve yasalara aykırı olarak birçok otel ve işletme kıyıyı özel mülkü gibi kullanmakta. Özel işletme ve otellerden kıyıda yaptıkları işgaller için ecrimisil adı altında para cezaları alınırken, hiçbir şekilde bu aykırılıkların kaldırılması sağlanmamakta. Bu nedenle, ecrimisil adı altında kesilen ceza ödemeleri işletme sahipleri tarafından kira bedeli gibi algılanmakta olup bu durumun sonucunda kıyı alanlarında kaçak yapılaşma terörü ortaya çıkmakta” dedi.

“HERHANGİ BİR GERİ DÖNÜŞ YOK”

Milli Emlak tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne protokol ile 2018 yılından itibaren devredilen Konyaaltı Sahili’nde, öncelikle halk arasında 1. etap projesi olarak nitelendirilen Konyaaltı Sahili’nin Boğaçayı’na kadar olan kısmında, projesine aykırı kullanımların yıldan yıla artarak ilerlemesi sonucunda vatandaşların kıyıdan yararlanmasının önüne geçecek işgaller yaşandığını vurgulayan Tat, “TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak bahse konu izinsiz uygulamalar hakkında Antalya Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz görüşmeler, gerekse basın aracılığı ile sıkça yapmış olduğumuz çağrılar hakkında maalesef herhangi bir olumlu geri dönüş alamadığımız gibi son olarak da 2023 yılında Milli Emlak Müdürlüğü’ne protokol ile kiraya verilen yerlerin denetimlerinin yapılması, sonrasında işletmelerin projeye uygun hale getirtilmesi ve eğer gerekiyor ise protokolün iptal edilmesi talepli başvurumuza bugüne kadar herhangi bir geri dönüş sağlanmadığını kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.

“TÜM KURUMLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Konyaaltı sahili 2. etap olarak adlandırılan Boğaçayı ve Liman arasındaki düzenlemelerin yaz dönemi öncesinde tamamlanmış olması nedeniyle, bu bölgede Konyaaltı Sahili 1. etapta yer alan işgallerin benzerinin yaşanmadan önüne geçilmesi için ilgili kurumlar tarafından denetimin sürekli ve etkin şekilde gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Tat, “Bu hususta ilgili tüm kurumları göreve çağırıyoruz. Tüm yurttaşlarımız tarafından bilinmelidir ki; kıyılardan yararlanmada herkes eşittir ve özel işletme sahipleri tarafından, vatandaşlarımızın sahil bandını ücretsiz kullanması Anayasa ve kanunlara göre engellenemez” açıklamasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER