© Adalya Medya 2021

Hedef 400 firma 400 bin ziyaretçi

Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) bu yıl 13. kez, 9-13 Ekim tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek. Fuar ile alakalı düzenlenen toplantıda konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “YÖREX bu yıl da 5 gün devam edecek. Bu yıl 400 civarında firma katılımı ve 400 bin ziyaretçi hedefliyoruz” dedi.

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) Antalya’nın en büyük fuar merkezi olan ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenleyeceği 13. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) önümüzdeki hafta açılacak. Fuar ve açılış ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Gelenek haline gelen YÖREX için tekrar sizlerle buluşmaktan gururu duyuyorum. Hatırlayacağınız üzere yine bir ekonomik dalgalanma döneminde, 2008 yılında TOBB’un ‘kriz varsa çözüm de var’ mottosuyla yaptığı kampanya kapsamında biz de YÖREX’i devreye aldık. O dönemde baktık ki, tamamen küreselleşen ekonominin etkisi altına girmişiz. Baktık ki raflarda marketlerde hiç bizim ürünümüz yok. Anadolu’nun klasikleşen tabiri ile ‘sizin oraların nesi meşhur?’ sloganı ile YÖREX’i başlattık ve bugün 13.sü için hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.

TÜRKİYE COĞRAFYASININ ÜÇTE İKİSİ TESCİLLENDİ

ATB Başkanı Ali Çandır, coğrafi işaret alan ürünlerin öneminde bahsetti. Çandır, “Bütün marketler bize ait olmayan ürünlerle dolu. Gerçekten Anadolu'da müthiş zenginliğin olduğunu fark ettik. Şu an için son iki ürünle beraber 1639 ürünümüz coğrafi işaretle tescil oldu. 3 bin 500 ürünün tescil olması ve 600 ürünümüzün de tescilinin kabul edilmesi ile YÖREX'le birlikte Türkiye'deki coğrafyanın üçte ikisinin coğrafi tescilini tamamlamış oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ilgisiyle Avrupa'da da coğrafi işaretleme konusunda bir atağa kalktık. Bugün itibarıyla 27 ürünümüz Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili almış durumda. 61 ürünümüz de tescil için gün sayıyor" dedi.

400 FİRMA 400 BİN ZİYARETÇİ

Başkan Çandır, YÖREX'te satılan ürünleri saymakta güçlük çektiklerini ifade ederken, “YÖREX ile geçen yıl yaklaşık 140 civarında görüşme oldu. Bu 140 görüşmenin yüzde 75'i ticarete dönüştü. Çünkü kırsaldaki insanların bu pazarlara normal koşullarda ulaşma şansı çok zor. YÖREX bu yıl da 5 gün devam edecek. Bu yıl 400 civarında firma katılımı ve 400 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Fuara gelecek herkesin çocuklarını getirmesini istiyorum. 9 Ekim’de saat 11.00’de de Anadolu Ateşi gösterisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valimiz Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhitti Böcek’in katılımları ile açılışı yapacağız. Fuarımız her gün 10.00'da açılacak, 20.30'a kadar devam edecek" şeklinde konuştu.

200 MİLYARLIK PASTA

Uluslararası alanda Türkiye’nin lezzetlerini ve coğrafyasına has ürünlerine daha çok tanıtmanın zaruri olduğuna değinen başkan Çandır, “Dünyada bu işin toplam bütçesi 200 milyar liralık bir pasta olarak tahmin ediliyor. Bizim de elimizdeki bu hazineyi en iyi şekilde tanıtarak bu pastadan daha fazla pay almak için çaba sarf etmemiz önemlidir. Önümüzdeki dönemlerde uluslararası alanlarda yapacağımız etkinlikler ile ürünlerimizi tanıtarak 200 milyarlık pastadan daha fazla pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ÇOCUK GİBİ BÜYÜDÜĞÜNE ŞAHİT OLDUK

Törende konuşan Antalya Ticaret ve sanayi odası (ATSO) başkan Yardımcısı hakan Pakalın ise, “ YÖREX’İN bir çocuk gibi büyüdüğüne şahit olduk. Fuarların esas amacı bir farkındalık yaratmaktır. YÖREX’İ Antalya’nın en bilinir fuarlarından biri haline getiren, emek verenlere teşekküre ediyorum. Biz de ilk günden beri ATSO olarak elimizden gelen desteği verdik, şimdiden sonra da vermeye devam edeceğiz. 13. YÖREX’in hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER