© Adalya Medya 2021

'Faiz kendiliğinden düşer'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusunda kendisine yönelik eleştirisine, “Biz faizi savunmuyoruz inmesi lazım ama önce nereden inecek faiz? Merkez Bankasının faizini indiriyorsun, ekonomiyi düzeltirsen zaten faiz kendiliğinden düşer” şeklinde yanıt verdi.

FOX TV’de yayınlanan İsmail Küçükkaya ile çalar saat programında gündemi değerlendiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yapılan faiz indirimlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu’nun geçmişteki söylemlerini hatırlatmasına şöyle karşılık verdi:

“Şimdi samimi düşüncemi ifade edeyim. Erdoğan faizden şikayet ediyor ama enflasyonu ona bağlıyor. Aslında gelir dağılımındaki dengesizliğin birinci amiri enflasyondur. Bakın, her şeye zam yapıldı. Zam yapılmayan hiçbir şey yok. Peki bu kadar zammın nedeni nedir? Faiz midir? Dolar kurundaki yükselişin nedeni faiz midir?

Biz faizi savunmuyoruz inmesi lazım ama önce nereden inecek faiz? Siz esnafın faizini indirdiniz mi, çiftçinin faizini indirdiniz mi, vatandaşın bankalardan çektiği kredinin faizini indirdiniz mi? Hayır bunlara hiçbir şey olmadı. Merkez Bankası birkaç baz puan indirdi ondan sonra bankalarda her şey olduğu gibi duruyor zaten. Her şey duruyor. Gelir dağılımında olağanüstü bir dengesizlik var. Zam? Her şeye zam yapıldı. Zam yapılmayan hiçbir şey yok. Bana çıkıp desinler ki, şuna zam yapmadık. Çaya mı, iğneye mi, ipliğe mi, mazota mı, şekere mi, patatese mi, marula mı neye zam yapılmadı? Her şeye zam yapıldı. Peki bu zammın sebebi ne? Bana birisinin çıkıp bunu anlatması lazım.

Merkez Bankasının faizini indiriyorsun, ekonomiyi düzeltirsen zaten faiz kendiliğinden düşer. Zaten bilmediği nokta o. Ekonomiyi düzelteceksin, enflasyonu indireceksin, piyasayı statik hale getireceksin, durağan hale getireceksin, üretimi artıracaksın, yatırımı artıracaksın. Üretim arttıkça, yatırım arttıkça, istihdam arttıkça her şey dengeyi bulur. Siz bu dengeyi bir sefer temelden bozuyorsunuz. Temelden bozduğunuz için bu noktaya geliyor zaten. Faizi indir, evet faizi indir, ben şunun için söylüyorum; “faizi indirdik” diyor, Londra’daki tefecilere dünyanın faizini ödeyen kim? Ben mi ödüyorum? 189 milyar dolar, AK Parti hükümetleri döneminde 189 milyar dolar faiz ödendi. Her saatte ödenen faizi, her dakikada ödenen faizi, her günde, her haftada, her ayda ödenen faizi defalarca dile getirdim. Bu ekonomi politikasıyla bu iş düzelmez dedim. Siz ekonomiyi düzeltmek istiyorsanız önce üretim, üretim, üretim. Üretecek vatandaş. Üretemiyor vatandaş, nasıl üretecek?

Gübreye dünyanın zammı geldi. Ekilebilir topraklara gübrenin ancak yüzde 20’si atıldı. Diğerlerine gübre atılamıyor, vatandaş gübre alamıyor. Peki ne olacak? Hani üretimdi? Çiftçi üretmese ne olacak? Buğdayı dışarıdan alıyorsun, arpayı dışarıdan alıyorsun, nohudu dışarıdan alıyorsun, canlı hayvanı dışarıdan alıyorsun. Peki bunların sebebi neydi? 19, 20 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyordu, kimler yönetiyordu? Doların fiyatını sabit tutmak için 128 milyar doları yasalara aykırı olarak sattılar. Peki kardeşim eğer bunun nedeni kendisinin ifade ettiği bir tabloysa 128 milyar doları niye sattı arka kapıdan, Merkez Bankasını devre dışı bırakarak? Kayınpeder damat sattılar.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte Türkiye'de gecelik faizlerin 7500'lere vardığını gördüklerini, o dönemde iktidarda CHP'nin olduğunu anımsattı.

CHP’nin olduğu bir dönemin faturasını milletin ödediğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tabii şimdi 18 yaş altı genç kesim, genç kuşak bunları yaşamadı ama bunları biz yaşadık, gördük. Şu anda bu CHP'nin sözcüsü de o dönemin faillerindendir. Hatırlayın bay Kemal, grup konuşmalarında 'Faizi 1'e indirin, biz de gelip sizi destekleyeceğiz' dedi. Bir insan akşam sabah bu şekilde bir değişiklik gösteremez. 'Faizi 1'e indirin, biz de gelip sizi destekleyeceğiz' diyeceksin, ondan sonra da kalkıp şimdi de faiz indirimine tepki göstereceksin.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER