© Adalya Medya 2021

‘Ekonomimiz iyi yönetilmiyor’

Saadet Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkenin ve Antalya’nın ekonomi gidişatı iyi olmadığını açıklayan Kayabaş; “Çalan İlk Ders Zili; Öğrencilerin gözlerinde sevince, Anne Babaların gözlerinde ise yetememenin verdiği hüzne dönüştü! ” dedi.

Saadet Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, aylık ekonomik raporunu ve gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kayabaş, Çalan İlk Ders Zili; Öğrencilerin gözlerinde sevince, Anne Babaların gözlerinde ise yetememenin verdiği hüzne dönüştüğünü belirterek; “ Uzunca bir süredir ülkemiz, gerek idarî gerekse ekonomik olarak iyi yönetilmiyor. Hâl böyle olunca da gerek yönetsel, gerekse jeopolitik sıkıntılar ürün ve hizmetlerin fiyatlarında astronomik artışlara sebebiyet veriyor. En temel insanî gereksinimlerden olan ve Maslow’un da ihtiyaçlar hiyerarşisinde bir ve ikinci basamakta yer verdiği fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları içerisinde kendisine yer bulan beslenme ve barınma ihtiyacı, artık ülkemizde doyma ve sığınma kategorisine inmiş durumda. Toplumun büyük bir kısmı beslenmekten öte karnını doyurabilme mücadelesi veriyor. Yine aynı şekilde barınma ihtiyacı da başımızı sokacak, sığınabilecek bir yer bulalım noktasına kadar geriledi.  

Bir başka ihtiyaç da elbette eğitim ve öğrenim ihtiyacı, güzel ülkemizde, Eylül ayının ilk iki haftası genel olarak tüm kademedeki okulların açıldığı zaman dilimidir. Şimdiden; 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılının ülkemize hayırlar getirmesini temenni eder, tüm öğrenci ve öğretmenlerimize sağlıklar, esenlikler ve başarılar dileriz” dedi.

 

Her ay hazırlamakta olduğumuz Antalya Ekonomi Raporumuzda o aya özgü konuları gündemin ilk sırasına getirmeye devam ediyoruz diyen Kayabaş; açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“ Geçtiğimiz yıllarda da okulların açılma döneminde kırtasiye masrafları ve servis ücretlerindeki artışlara dikkat çekmiş ve çözüm önerilerimizi de başta hükümet olmak üzere kamuoyunun dikkatine sunmuştuk. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde de kırtasiye ürünlerindeki artışlar geçtiğimiz yıla göre %60 ila % 100 aralığında seyretmektedir. Bazı ürün gruplarında artış ise % 300’ler mesabesine ulaşmış durumda. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız çağrıyı burada yeniden tekrarlıyor ve tüm kademelerdeki öğrenci ve öğretmenlerimizin kırtasiye ihtiyaçlarının devletimiz tarafından karşılanması gerektiğini belirtiyoruz. Bu, ücretsiz kırtasiye dağıtımı işinin de merkezi ihaleyle birkaç şirketin üzerinden değil de okulların çevresinde bulunan küçük kırtasiye esnafı üzerinden yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Kayabaş, açıklamasını şu ifadelerle  devam ettirdi:

“Bir başka husus olarak da okul servis ücretleri konusu var ki burada öyle bir çözüm önerisi ortaya koyuyoruz ki hem servisçi esnafımız ayakta durup evine ekmek götürebilsin hem de öğrencilerimiz güven içerisinde ev ve okullarına ulaşabilsinler. Tabi burada konunun ciddiyetini ortaya koyabilmek adına Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Genel Merkezi Genel Kurulunun son üç yılda ilân ettiği en yakın ve en uzak servis ücretlerine değinmemiz gerekir. UKOME, 2022-2023 yılı için devlet okulları için 0-3 km mesafe için aylık 500 TL, 12-15 km için ise 570 TL bedel belirlerken özel okullar için bu rakamların yaklaşık %17 fazlasını belirlemişti. 2023-2024 yılı için de devlet okulları için 0-3 km mesafe için aylık 1340 TL, 9-13 km için ise 1525 TL bedel belirlerken özel okullar için bu rakamların yaklaşık %37 daha fazlasını ilân etmiş ve 13 km’den fazla her bir km için günlük 11 TL ek ücret belirlemişti. Bu yıl için ise UKOME, devlet okullarında 0-3 km mesafe için aylık 1740 TL, 9-13 km mesafe için ise 1980 TL olarak ilân edilirken 13 km’den fazla mesafeler için ise her bir km için günlük 14 TL ek ücret belirlemiş durumda. Özel okullar içinse bu rakamlar %43 daha fazla olarak ilân edilmiştir. Tüm bu rakamlara mevzuat gereği bulundurulması gereken yardımcı/ rehber personel ücretleri dâhil değildir. Öncelikle özel okul servisleri ile devlet okul servis ücretleri arasında neden fiyat farkı olduğunu anlayamadığımızı ifade etmemiz gerekir. Zirâ genel olarak bir servis; aynı şoför aynı araç ile gün içerisinde hem devlet okulu hem de özel okul servisi işi yapabilmekte. Bu durumda aynı mesafe için özel okula giden bir öğrenci için aileler farklı bir hizmet almamasına rağmen daha fazla ücret ödemekte. Bu durum da hakkaniyet ilkesine aykırı ve kabul edilemezdir.

Bir diğer husus olarak da servis ücretlerinin yüksekliği konusu var ki yukarıda da ifade ettiğimiz gibi hem servisçi esnafımızı hem de velileri üzmeyecek birkaç önerimizi bu yıl da tekraren ifade edeceğiz. İlk olarak önereceğimiz çözüm olabilecek husus; servisçi esnafımıza ÖTV ve KDV’den muaf tutulmuş akaryakıt verilmesidir ki böyle olursa servis ücretlerinde %25 ila % 30’luk bir indirim mümkün olacaktır. İkinci husus olarak da öğrenci annelerinin hesaplarına her ay UKOME’nin ilân ettiği rakamın % 50’sinden az olmayacak şekilde merkezî bütçeden para aktarılmasıdır. Bu iki önerimizden birisi ya da kademeli olarak her ikisi uygulanırsa servis ücretleri ilk aşama olarak nispeten kabul edilebilir düzeylere gelebilir diye değerlendiriyoruz. Tabi burada Kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları eliyle hane geliri tespit edilerek ihtiyaç sahibi ailelere daha büyük yardımlar yapılması da gündeme alınmalıdır.”

Ağustos ayı Antalya’nın ekonomik raporlarını açıklayan Kayabaş , sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Şimdi müsaadenizle Antalya’mızın Ağustos ayı ekonomik raporunu paylaşmak istiyorum;

Ağustos ayında, Antalya’mızda sanat, spor ve/veya okul derslerine destek için yaz okuluna giden öğrencilerimizin bedensel ve zihinsel gelişimlerinin desteklenebilmesi için tüketmesi gereken gıdalar göz önüne alındığında; ilkokul düzeyindeki bir öğrencinin 1 öğün maliyeti asgarî 56,29 TL, haftalık maliyeti ise asgarî 281,47 TL nispetinde iken ortaokul düzeyindeki bir öğrencinin 1 öğün maliyeti asgarî 75,06 TL, haftalık maliyeti ise asgarî 375,29 TL olarak gerçekleşmiştir. Liseye devam eden bir kardeşimizin 1 öğün maliyeti ise asgarî 112,59 TL iken haftalık masraf ise en az 562,94 TL düzeyindedir.

2024 Ağustos ayında Antalya’da iki yetişkin ve birisi 15-19 diğeri 4-6 yaşlarında çocuktan meydana gelen 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi adına gerekli gıdalar için harcaması gereken miktar yetişkin erkek için 5.404,72 TL yetişkin kadın için 4.576,26 TL, 15-19 yaşındaki çocuk için 5.838,68 TL ve son olarak 4-6 yaş çocuk için 3.905,60 TL olarak gerçekleşirken, söz konusu ailenin Ağustos 2024 Açlık Sınırı; 19.725,26 TL olarak gerçekleşmiştir. Antalya’mızda; açlık sınırı önceki aya göre 250,04 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise 8.074,36 TL artmıştır.

Böylece aylık gıda enflasyonu %1,27 yıllık gıda enflasyonunda % 69,30 artış ölçümlenmiştir.

Aynı dönemde gıda için 19.725,26 TL, giyim için 4.323,34 TL, konut (kira, elektrik, su, yakıt vb) için 25.219,51 TL, ulaşım için 16.482,75 TL, eğitim için 1.891,46 TL, sağlık için 2.071,60 TL ve çeşitli mal ve hizmetler için ödenmesi gereken 900,70 TL ile birlikte 4 kişilik ailenin insanca yaşam şartlarını sağlayabilmesi adına ödemesi gereken miktar olan

Ağustos 2024 Yoksulluk Sınırı; geçen aya göre 895,12 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise tam 28.905,47 TL artışla 70.614,63 TL olarak gerçekleşmiştir.

Araştırmalarımıza göre gıda ve gıda dışı giderler baz alındığı zaman; şehrimize çalışmak amacıyla gelen ve/ veya yalnız yaşayan bir Vatandaşımızın maliyetlerini ifade eden Ağustos    2024 döneminde bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise önceki aya göre 326,72 TL, geçen yılın aynı ayına göre de tam 10.550,50 TL artışla 25.774,34 TL olarak hesap edilmiştir.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER