© Adalya Medya 2021

Dışa bağımlılık %20 seviyesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Altay Tankı’nın testler için TSK’ya teslim töreninde yaptığı konuşmada, “Hamdolsun 20 yıl gibi çok kısa bir sürede savunma sanayiinde yüzde 80’leri bulan dışa bağımlılığı yüzde 20’ler seviyesine düşürdük.’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle BMC Savunma tarafından üretilen iki adet Yeni Altay Tankı, Sakarya Arifiye'de düzenlenen törenle testleri için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yeni Altay Tankının Testler İçin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Teslim Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Kendimizin imal edebileceği hiçbir ürünü dışardan almama yoluna gittik. Daha ilk denemede pes demek yerine sonuca ve başarıya kilitlendik. 20 yılda dışa bağımlılığı yüzde 20'lere düşürdük. Savunma projelerimiz, 75 milyar dolarlık bir proje hacmine ulaştı. Geçtiğimiz sene 4 milyar 400 milyon dolar ile rekor kırdık. Sadece son bir kaç hafta içerisinde gurur kaynağı olacak projeyi mutluluğunu yaşattık. TCG Anadolu'yu denizlerle kavuşturduk. Gökbey test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdik. Bugün savunma sanayi alanından 2 binden fazla firmamız faaliyet gösteriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenlik güçlerini kullandıkları kara aracı talebini yerli ve millî imkânlarla karşılamak için uzun yıllardır yoğun şekilde çalıştıklarını anımsattı.

Şimdiye kadar bu kapsamda birçok kurum ve kuruluşun özellikle de çeşitli tip ve özelliklerde pek çok araç ürettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Taktik tekerlekli zırhlılardan, mayına karşı korumalı araçlara çok sayıda aracın üretimini başarıyla gerçekleştirdik. Yine Fırtına obüslerinden farklı kalibrede silah ve silah kulelerine sahip pek çok muharip aracı da ordumuzun hizmetine sunduk. Böylece amfibi hücum araçlarından sınır güvenliğine yönelik sistemlere kadar çok geniş bir yelpazede ürün gamına sahip olduk. Ayrıca envanterde bulunan tank ve zırhlı muharebe araçlarımızın en son teknolojilerle modernizasyonlarını yaptık, yapıyoruz. Bunlarla birlikte araçlarımızdaki silah sistemlerini, elektronik sistemleri, anti tank mühimmatlarını, ekipman ve teçhizatları da üretiyoruz” diye konuştu.

 “20 SENE ÖNCE TABANCA ÜRETEMİYORDUK”

Ülkenin özellikle ihracat noktasında önünü ciddi manada kesen motor ve transmisyon meselesinin de böylece çözüme kavuşacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni Altay tankımızın bu coğrafyada Silahlı Kuvvetlerimiz için çok önemli bir güç çarpanı olarak görev yapacağına inanıyorum” dedi.

İşte ALTAY tankının özellikleri

ASELSAN, ALTAY Seri Üretim Projesi kapsamında üretilecek tanklara; Atış Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Sistemi, Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi ve gömülü eğitim simülatörü ile bu ürünlere yönelik kullanıcı/bakım eğitimlerinin verilmesine yönelik araçlar sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projede emeği geçenleri tebrik ederek, yeni Altay’ların ülkeye, millete ve kahraman orduya hayırlı olmasını diledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER