© Adalya Medya 2021

‘Daha Yeni Başlıyoruz’

Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan’ın korsan taşımacılığa karşı çabaları meyvelerini vermeye başladı. Reklam Kurulu tarafından “Paylaşımlı taşımacılık” adı verilen ve korsan olarak nitelendirilen bir platforma yönelik Reklamları Durdurma cezası verildi.

Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan Yük ve yolcu Taşımacılığı sektörünün en büyük kabusu haline gelen yasa dışı paylaşımlı taşımacılık adı verilen korsan platformlarla mücadeleye yönelik aylardır büyük bir çaba harcıyordu.

Gerek insan gerekse yük taşımacılığı sektörünün adeta ekmeğine kan doğrayan bu yasa dışı uygulamayla mücadeleye yönelik Alkan, Ankara’yı mesken tutmuş, konunun muhatabı olan bürokrasi ve hükümet kanadında çıkmadık makam çalmadık kapı bırakmamıştı. Alkan, beraberinde AESOB Başkanı Adlıhan Dere, odasının yönetimi ve temsilcileriyle birlikte verdiği mücadelede beraberinde  gerek sektör üst kuruluşları yöneticileri gerekse de Ak Parti Antalya Milletvekilleriyle Ankara’da adeta mekik diplomasisi izleyerek sorunun çözümü için çalışmaktaydı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne, Ticaret Bakanlığı’ndan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na, kadar her makama, esnafın yaşadığı sorunu, hem vatandaşın can güvenliği  tehdidi hem de devletin uğradığı vergi kaybını anlatan dosyaları sunan Alkan son olarak Kabinenin Antalyalı tek bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u da ziyaret ederek destek istemişti.

Alkan beraberinde oda yönetimi, temsilcileri ve Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Tuba Vural çokal ve İbrahim Ethem Taş ile birlikte son olarak geçtiğimiz 13 Haziran günü Ticaret Bakan Yardımcısını ziyaret etmiş ve alınması gereken tedbirlere yönelik hazırladıkları dosyayı sunmuştu. Bakan Yardımcısı Gürcan da Alkan aracılığıyla taşımacı esnafına yasadışı yük ve yolcu taşımacılığı platformlarının reklamlarına erişim yasasıyla ilgili Kurban Bayramı’ndan sonra konunun masaya yatırılacağı müjdesini vermişti

İşte Bakan Yardımcısı’nın sözünü  verdiği gelişmeyle ilgili müjdeli karar 2 Temmuz günü Alkan ve taşımacı esnafına ulaştı.

Reklam Kurulu  16 MAYIS 2024 TARİHLİ VE 345 SAYILI REKLAM KURULU KARARLARI ile ilgili korsan taşımacılık platformlarının reklamlarında yer  verilen güvenli yolculuk vaatlerinin ispatlanmadığı, dolayısıyla söz konusu tanıtımların ortalama tüketici nezdinde yanıltıcı ve aldatıcı nitelik arz ettiği değerlendirilmiş olup, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-b, 7/5-c, 7/5-h, 9/1, 9/5, 18/1, 18/2 ve 32/1 inci maddeleri,

- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61 inci maddesi, hükümlerine aykırı olduğuna, Buna göre, reklam veren Martı İleri Teknoloji A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.” şeklinde karar verdi.

Reklam Kurulu’nun konuyla ilgili yasal olmayan platformların reklamlarının durdurulmasına yönelik kararını değerlendiren Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan “Birlik Başkanımız Sayın Adlıhan Dere, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu  Başkanımız Sayın Fevzi Apaydın’ın öncülüğünde, esnafımızla birlikte yaptığımız çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Reklam Kurulu’nun aldığı bu karar sektörümüzün uğrayacağı zararların önüne geçilmesi açısından umut ve memnuniyet verici. Ancak bu bir sonuç değil tak aksine bir başlangıç. Sektörümüzü korumak ve esnafımızın ekmeğine taş koyan bu tür korsan uygulamaların tamamen ortadan kaldırılmasına kadar mücadelemiz devam edecek. Ben bu süreçte haklı mücadelemize destek veren Birlik Başkanımız Sayın Adlıhan Dere’ye, Federasyon Başkanımız Sayın Fevzi Apaydın’a, Bizlere Ankara’da adeta rehberlik ederek bütün kapılara ulaşmamızda emek harcayan Ak Parti Antalya Milletvekillerimize, Bizlerin şikayetlerini sabırla dinleyen ve çözümü için emek harcayan bürokratlarımıza ve Bakanlarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yine söylüyorum Devletimizin vergi kaybına yol açan, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan yasa dışı korsan yük ve yolcu taşımacılığı platformlarıyla haklı mücadelemiz hız kesmeden devam edecek” diye konuştu

Alkan hem kendilerinin hem İstanbul taksiciler Odası'nın bu tür yasadışı uygulamalara yönelik hukuk mücadelelerine de dikkat çekerek "Korsana karşı gerek bizim açmış olduğumuz ve 10 Temmuz'da görülecek olan davamız  İstanbul Taksiciler Odası'nın açmış olduğu ve 19 Temmuz'da görülecek olan davalar ile  bu tür korsan uygulamalara karşı  yasalar önünde de mücadelemiz sürecek" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER