© Adalya Medya 2021

Bu proje Turizme doping olacak

Muratpaşa Belediyesi, Antalya’nın eşsiz potansiyelini keşfetmeye ve turizmi tüm yıla yaymaya yönelik “Şehri Keşfet” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında 7 günlük paket turu alan turistler, kentin yerel ürünlerini tatma, Kaleiçi, Finike ve Elmalı’daki tarihi yerleri gezme, Akvaryum turu yapma ve serbest olarak şehri gezme fırsatı bulacak.

Muratpaşa Belediyesi öncülüğünde, Anex Tour, Alp Paşa Hotels, Best Western Plus ve Çetin Tur işbirliğinde “Şehri Keşfet” projesi hayata geçirildi. Projenin tanıtım toplantısı Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, işbirliği yapılan şirketlerin temsilcileri, destek veren kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda gazetecinin katılımıyla Erdal İnönü Parkı’nda yapıldı. Projenin ayrıntılarını paylaşan Uysal, ilerleyen dönemlerde daha da geliştirilerek turistlerin şehri keşfetmesine yönelik seçeneklerin artırılacağını bildirdi. Projeyi ‘Meyveyi vitrine koymaya’ benzeten Uysal, somut bir adım attıklarının altını çizdi ve şehrin dünya turizmine bir ürün olarak sunulacağını söyledi.

“RESORT TURİZMİNDEN FARKLI”

Türkiye’nin turizmde arzulanan seviyeye ulaşamadığına dikkat çeken Uysal, “Çok ilginç bir sosyolojik ve coğrafi konumda olmamıza, turizmin anahtarı olan merak duygusunu en çok kamçılayacak coğrafi, sosyolojik, tarihsel koşulları taşımamıza rağmen, potansiyelimizle kıyaslandığında istediğimiz oranda turizm ve turizm geliri yakalayamadık. Hayatın içerisine karışılmayan resort turizminde, kitle turizminde dünyanın öncüleri arasında yer aldık, destan yazdık ama bu kıyıda olup biten bir turizm türü. Türkiye gibi çok renkli bir ülkede sadece bu turizm türünü yakalamak kabul edilebilir değil. Bizim ortaya koyacağımız kesinlikle bunun alternatifi değil. Resort turizminin müşterisi ile bizim ortaya koyacağımız turizmin müşterisi arasında ciddi farklar var” dedi.

 “100 MİLYON TURİST, 150 MİLYAR DOLAR GELİR HAYAL DEĞİL”

Hayalinin en az 100 milyon çevre dostu turist, 150 milyar dolar turizm geliri olan bir Türkiye olduğunu söyleyen Uysal, bunun bir hayal değil mümkün olduğunu kaydetti. Nitelikli, kentlerde para harcayan, şehirlerdeki standartları yukarı çeken yüksek standartlı turizmle bu hedefin uzun vadeli hayal olmadığını vurgulayan Uysal, bu eksikliği gidermek için yola çıktıklarını belirtti.

“ÜRÜNÜ RAFA KOYACAĞIZ”

Yaptıklarının çok basit olduğunu dile getiren Uysal, “Tarladaki olgunlaşmış ürünü rafa koyuyoruz. Bunu yapmadan ürün bir şey ifade etmez. Tarladaki olgunlaşmış ürünü koparmaz, rafa koymazsanız çürür. İktisadi değer kazanmaz. Kendiliğinden biri beni koparsın diye bekleyen bir ürün, böyle bir şey olabilir mi? Antalya burada duruyor, Hadrian Kapısı, Kaleiçi orada. Muhteşem 300 antik şehir Toros dağlarında duruyor. Şehrimizin çok çeşitli bir gastronomi tablosu var. Bunları rafa koymazsanız kim fark edecek, kim satın alacak?” diye sordu.

“SOMUT BİR ADIM ATIYORUZ”

Şehir merkezinin ilginçliğinin turistlere aktarılması gerektiğinin altını çizen Uysal, şehir merkezine gelecek turistin tek başına planlama yapmasının zorluğuna işaret etti. Bunu yapan turist oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Uysal, “Biz, Antalya şehir merkezi ve çevresindeki cazibe noktalarını ihtiva eden ve kitle turizmi yapamadığımız kış aylarını hedef olarak seçen ve ürünü bir bütün halinde rafa koyan bir noktadayız” dedi. Somut bir adım attıklarını dile getiren Uysal, desteklerinden dolayı firma ve kurum temsilcilerine teşekkür etti.

4 GÜN ŞEHİR MERKEZİNDE, 3 GÜN ŞEHİR ÇEVRESİNDE

1 haftalık paket turda turistlerin, şehir merkezini ve civardaki cazibe noktalarını keşfedeceğinin altını çizen Uysal, bunun ilerleyen zamanda geliştirileceğini söyledi. Turistin en az 4 günü şehir merkezinde geçireceğini ifade eden Uysal, kalan 3 günü de şehrin çevresindeki cazibe noktalarında geçireceğini kaydetti.

“GELEN İLK BİN TURİSTLE YEMEK YİYECEĞİM”

Belediye Başkanı olarak proje kapsamında Antalya’ya gelen ilk 1000 turist ile yemek yiyeceğini söyleyen Uysal, Belediyenin projenin tam arkasında olacağını dile getirdi. Belirlenen takvime göre 1’er haftalık turların tüm Avrupa’da satışa çıkacağını bildiren Uysal, bütün seyahat acentelerinin kendileriyle iletişime geçebileceğini açıkladı ve herkesi paydaş olmaya davet etti.

“BİZİM HEDEFİMİZDEKİ TURİST PROFİLİ FARKLI”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uysal, her şey dahil sistemini kaldırmak gibi bir dertlerinin olmadığını, her şey dahil ile kendilerinin hedefledikleri turist profillerinin farklı olduğunu söyledi. “Hem tavuk yumurtadan hem yumurta tavuktan çıkar” diyen Uysal, ticari hareketliliğin oluşmasıyla birçok şeyin kendiliğinden düzeleceğini kaydetti.

 “BİZ TURİSTE ŞEHİR MERKEZİNE GELMESİNİ TEKLİF EDECEĞİZ”

“Biz Antalya markasının tam farkında değiliz” diyen Uysal, “Antalya zaten inanılmaz tanınan bir marka. Biz sadece alternatif bir ürünü teklif etmiyoruz ve şehir içine turist gelmiyor diyoruz. Biz insanlara şimdiye kadar ‘şehir içine gelin’ diye teklifte bulunmadık. İşte o teklifi geliştirdik” açıklamasında bulundu.

“ANTALYA’NIN ÖNE ÇIKARILMASI GEREKEN DEĞERLERİ, TARİHİ VAR”

Antalya’nın sahil otelciliğinde güçlü bir konumda olduğuna dikkat çeken Anex Tour Almanya-Avusturya Genel Müdürü Yasir Karaçor ise, turizmi 12 aya yaymakta sıkıntı olduğuna işaret etti. Turizmi 12 aya yaymak için kültür turlarının önemine değinen Karaçor, İspanya ve Brezilya’dan örnek vererek Antalya’nın da öne çıkarılması gereken değerleri ve tarihi olduğunu vurguladı. Turistlerin oteller dışında bilmedikleri bölgeler olduğunu söyleyen Karaçor, tanıtım yapacaklarını bildirerek projenin hayırlı olmasını diledi.

“KIŞIN DOLULUKLARIMIZ YÜZDE 50 DÜŞÜYOR”

“Turizmi 12 aya yayma konusunda çok ciddi sıkıntılarımız var” diyen Best Western Plus Hotel Genel Müdürü Turgut Alkış ise, “Antalya’nın ilk 4 yıldızlı şehir merkezindeki otel olarak biz yaklaşık 111 milletten turist ağırlıyoruz. Kışın doluluklarımız yüzde 50 oranında düşmekte. Bunun sebebinin, Antalya’nın ve Kaleiçi’nin yeterli tanıtımının yapılamamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Turizmi 12 aya çıkaramadığımızda hem şehir otelleri, hem büyük oteller, hem de acenteler olarak kış aylarında personel sayısını azaltmak zorunda kalıyoruz. Aynı zamanda birçok resort otel de kapanmak zorunda kalıyor. Bu projenin turizmcilere ve personellerimize çok faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER