© Adalya Medya 2021

BİK yönetmeliğine tepki

Çalışan Gazeteciler Günü etkinliğinde konuşan AGC Başkanı İdris Taş, 13 Ocak’ta BİK Genel Kurulu’nda görüşülecek taslak yönetmeliğin gazetecilerin isteği doğrultusunda düzenlenmesini talep etti.

SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ

Antalya Gazeteciler Cemiyeti(AGC), Kaleiçi’ndeki hizmet binası bahçesinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği düzenledi. Etkinliğe Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Demre Belediye Başkanı Av. Okan Kocakaya, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ. (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler, Basın İlan Kurumu (BİK) Antalya Şube Müdürü Nedim Engin ve gazeteciler katıldı.

‘ANADOLU BASINI SIKINTIYA GİREBİLİR’

Kürsüde ilk söz alan isim AGC Başkanı İdris Taş oldu. 13 Ocak’ta Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nda görüşülecek taslak yönetmeliğe göre internet haber sitelerinin ilan alabilmesi için oldukça katı kurallar getirileceğini belirten Taş, “Bir internet haber sitesinin BİK’ten ilan alabilmesi için 24 ay beklemesi ve 8 tane kadrolu gazeteciyi çalıştırması gerekiyor. Antalya’yı baz alarak bu şartlarda düşündüğümüzde bunun olanaksız olduğunu görüyoruz. Anadolu basını ciddi bir sıkıntıya girebilir. BİK Genel Kurulu’nda bu taslağın Anadolu’daki gazetecilerin isteği doğrultusunda çıkmasını umut ediyoruz” dedi.

“MESLEKTAŞLARIMIZ CİDDİ SIKINTI İÇERİSİNDE”

Yerel basının mürekkep, kağıt, baskı, dağım gibi maliyetlerinin had safhada olduğunu kaydeden Taş, “Meslektaşlarımız ciddi sıkıntı içerisinde. İşverenler çalıştırdığı gazeteciye asgari ücreti zor ödüyor. Radyo ve televizyonlarda uydu ücretleri dolar üzerinden fiyatlandırılıyor. Gelirler giderleri karşılayamıyor. Dergi sektörünün de aynı şekilde sorunları var. Biz, 2023 yılında mesleği zorlaştırmadan, gazetecilerin nefes alabileceği bir şekilde görevlerine devam etmesini umuyoruz. Bunun için Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak mesleğin sorunlarının çözümü noktasında var gücümüzle mücadele ediyoruz” diye konuştu.

‘AYKIRI GÖRÜŞLER RAHAT DİLLENDİRİLİYOR’

Gazeteciliğin demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Antalya Valisi Ersin Yazıcı, "Basın ne kadar hürse ve kendini rahat ifade edebiliyorsa, demokrasini gelişim düzeyiyle doğru orantılıdır. Ülkemizde çeşitli sorunlar olmakla birlikte demokratik, kendini özgür ifade edebilen, her türlü karşı duruş ve aykırı görüşün rahatlıkla dile getirildiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu demokrasinin en önemli göstergesidir." diye konuştu.

Basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de gazetecilerin sorunlarına temas etti. Böcek, “İnşallah bu sorunlar çözülecektir. Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nı kutlayacağımız bu yıl da daha mutlu daha huzurlu daha aydın, özgürce yaşayacağımız gazetecilerimizin hapse atılmadığı güzel günler yaşayacağız” dedi.

Antalya’da siyaset üstü bir anlayışla birlik ve beraberlik içinde çalışmalarını sergilediklerini ifade eden Başkan Muhittin Böcek, “Allah bu birlikteliğimizi beraberliğimizi bozmasın. Tüm gazeteci arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. 2023 yılının çocuk istismarlarının olmadığı, gençlerimizin geleceğe umutla baktığı, kadınlarımızın yüzünün güldüğü, bütün vatandaşlarımızın mutlu ve huzurlu olacağı bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER