© Adalya Medya 2021

Bahar, EXPO satışına karşı

EXPO 2016 alanının özelleştirilme girişimine değinen ATSO Başkanı Ali Bahar, “EXPO alanının tamamı, hiçbir firmaya satılamayacak kadar stratejik bir alandır ve kamusal alan olarak kalmalıdır” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO Başkanı Ali Bahar Ağustos ayı Meclis Toplantısı’nda, finansmana erişim, vize sorunu, mal ve hizmet ihracatı ve orta vadeli program konusundaki talep, öneri ve beklentilerini gündeme taşıdı.Bahar, Özelleştirme sürecinde olan EXPO alanı ile ilgili de düşüncelerini aktardı. 

442 MİLYAR TL KREDİ LİMİTİNİN 185 MİLYAR TL’Sİ KULLANIILABİLMİŞ DURUMDA

2023 yılı itibarı ile KOBİ tanımı güncellenmesinin ardından 442 milyar liralık kredi limitinin 185 milyar liralık kısmının kullanılabildiğine dikkati çeken Başkan Bahar, “Hepimizin en büyük ihtiyacı finansman ve Kredi Garanti Fonu son yıllarda bu konuda işletmelerimizin sık sık başvurduğu bir kurum. Şu anda Kredi Garanti Fonunun 22 ayrı başlıkta açtığı 442 milyar liralık kredi limitinin 185 milyar liralık kısmı kullanılabilmiş durumda. 10 milyar liralık tarımsal üretim kredi destek paketinin sadece 10’da biri, 22 milyar liralık imalat sanayi kredi destek paketinin sadece yüzde 16’sı, 9 milyar liralık yeşil dönüşüm kredi destek paketinin sadece yüzde 3’ü kullandırılmış durumda. Kredilere uygulanan faiz oranının düşük kalması, bankaların bu kredilerde çekingen davranmalarına yol açıyor. Genellikle firmalarımız “limit yok” cevabıyla karşılaşıyor. Tabii bazı kredi başlıklarına da talebin yetersiz olduğunu da görüyoruz. Hal böyleyken; bir de bu kredileri talep edip, KOBİ tanımı sebebiyle, KOBİ’den büyük diye KGF den faydalanamayan işletmelerimiz var. Ya KOBİ tanımı yeniden, içinde bulunduğumuz enflasyon oranlarına göre güncellenmeli, ya da verilen krediler KOBİ şartı aranmaksızın verilmeli.  Ancak bu şekilde açılan 22 başlıkta 442 milyarlık kredi yerini bulabilir, işletmelerimize de can suyu olabilir.”

EXPO 2016 ALANI

EXPO 2016 alanı ile ilgili şehrin bölge için bir proje üretmesi gerektiğini ve ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmaya hazır olduklarının altını çizen Başkan Bahar, “2016 yılında 500 milyon doların üzerinde bir yatırımla faaliyet geçen Antalya EXPO hakkında, ağustos başında ilginç bir haber aldık. Antalya EXPO arazisinde 1 milyon 50 bin metrekarelik 4 parsel Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. Expo alanı uluslararası kongre ve sergi merkezi olması, ülkemizin ve şehrimizin tüm dünyaya tanıtımı için kurulmuştu. Bugün 81 vilayete sorsak, hepsi kendi şehirlerinde böyle bir alana sahip olmak istediklerini söyleyecektir. Peki biz ne yapıyoruz? Proje üretemedik diye, orayı değerlendiremedik, şehre katamadık, halkımıza sunamadık diye elimizden çıkarıyoruz. EXPO alanının tamamı, hiçbir firmaya satılamayacak kadar stratejik bir alandır ve kamusal alan olarak kalmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanımıza ilettiğimizi aynen burada yineliyorum. EXPO alanı ile ilgili şehrin buraya bir proje üretmesi gerekiyor. Film platosu, sağlık turizmi alanı, bilişim vadisi, müze yaşam alanı gibi konuları tartışmalı, icraata geçilmeli ve alan şehre kazandırılmalıdır. Bu konuda da ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, devletimizle ortak çalışmaya hazırız. Görev olarak görüyoruz ve elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER