© Adalya Medya 2021

AGC'den Genelge tepkisi

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin yürürlüğe girmesinin ardından yerel basından tepki sesleri yükseldi. AGC Başkanı İdris Taş, konunun Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Kurulunda ele alındığını ve 81 ilin cemiyet başkanlarıyla ortak bir bildiri hazırlandığını söyledi.

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin yürürlüğe girmesinin ardından yerel basından tepki sesleri yükseldi.  Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş, konunun Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Kurulunda ele alındığını ve 81 ilin cemiyet başkanlarıyla ortak bir bildiri hazırlandığını söyledi.

Başkan Taş, uygulamanın en kısa süre içerisinde eski haline dönüştürülmesi için mücadele vereceklerini belirtti. 

Bu arada, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yönetimi ve 81 il gazeteciler cemiyeti başkanı tarafından ortaklaşa hazırlanıp ilgili bakanlıklara gönderilen bildiride, ekonomik darboğaz içinde olan yerel basının, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca açıklanan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi. Yerel basının, gazete abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlar dışında gelirinin olmadığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır. Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan ‘Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak’ düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir. Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır. Konuya hassasiyet göstermenizi, demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesi konusunda desteğinizi bekliyoruz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER