© Adalya Medya 2021

‘50 bin atama beklentisi’

Atama bekleyen öğretmenler ve onlara destek veren sendika temsilcileri 50 bin öğretmen ataması istediklerini açıkladı.

Atama bekleyen öğretmenler, Attalos Meydanı’nda bir araya gelerek atama istediklerini haykırdı. “2021 KPSS ile 50 bin öğretmen ataması istiyoruz, Öğretmensiz eğitim mümkün değildir!” yazılı pankart açan öğretmenler, “İzin verin yeni nesiller eserimiz olsun, Öğretmenler sesleniyor meydandan 50 bin atama Reisi Cumhurdan, Sınava giren 375 bin atanan 15 bin, Yerimiz sınıftır meydanlar değil, Atanamayan değil atanmayan öğretmenleriz, Susma haykır 50 bin haktır” yazılı dövizlerle dikkat çekti. Eğitim sendikalarından Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran ve Eğitim Gücü Sen Antalya Şube Başkanı Avni Yavuz’un da destek verdiği atama bekleyen öğretmenler adına açıklamayı Serap Mermer yaptı. Sayıştay’ın 2019 yılında açıkladığı öğretmen ihtiyacı sayısının 138 bin olduğunu hatırlatan Mermer, Türk Eğitim Sen’in yaptığı son araştırmaya göre 77 ilde norm açığının 125 bin 93 olduğuna dikkat çekerek atamaların yetersiz kaldığının altını çizdi.

“BAYRAĞIMIZIN DALGALANDIĞI HER YERDE GÖREV ALMAYA HAZIRIZ”

“Bizler hayatını eğitime adamış ve geriye kalan hayatımızı da eğitime ve eğitmekten yana kullanacak olan eğitim neferleriyiz. Herkesçe bilinir ki eğitimin bel kemiği öğretmendir. Öğretmensiz ne okul olur ne öğrenci ne de sınıf” diyen Serap Mermer, “Nitelikli ve kaliteli eğitime ulaşma gayesi yolunda bayrağımızın dalgalandığı her yurt toprağında görev almaya hazırız. Bu uğurda canla başla mücadele eden ve atama bekleyen biz öğretmenlerin temennisi, sesimize kulak verilmesi” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMEN AÇIĞI DİKKATE ALINDIĞINDA ATAMALAR ÇOK YETERSİZ”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken 2021 KPSS’ye 377 bin öğretmenin girdiğine dikkat çeken Mermer, şunları söyledi:

“Her yıl çığ gibi artarak büyümeye devam eden ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artış son derece dikkat çekici bir hâl aldı. Gelecek yıllarda işin içinden çıkılamaz bir hâl almaması adına 2022 Şubat ayında 2021 KPSS puanı ile 50 bin öğretmen ataması yapılmasını talep ediyoruz. 2021 Eylül ayında duyurusu yapılan 15 bin atama karma bir atamadır. İki yılın puanlarıyla alım yapılmıştır. Bu durum 2021 KPSS sınavına giren öğretmenler için mağduriyetler doğurmuştur. 2021 KPSS puanıyla sadece 12 bin 697 öğretmen atanabilmiştir. Son 20 yılda yapılan atamalara bakıldığında yeni bir atama duyurusu olmazsa en mağdur yıl olmuş olacağız. Öğretmen açığı da dikkate alındığında bu sayı oldukça yetersizdir. Çünkü Sayıştay’ın 2019 yılında açıklamış olduğu öğretmen ihtiyacı sayısı 138 bindir. Ayrıca Türk Eğitim Sen’in yapmış olduğu son araştırmaya göre ise 77 ilimizde norm açığı 125 bin 93’tür. Buna rağmen iki il hariç ülkemizde 2021-2022 eğitim öğretim yılında 85 bin 513 ücretli öğretmen çalıştırılmaktadır. Bu sayı geçen seneye göre 16 bin 187 kişi artmıştır. Ücretli olarak görevlendirilen bu öğretmenlerin sadece 34 bin 445’i eğitim fakültesi mezunu iken 42 bin 75’i herhangi bir dört yıllık lisans bölümü mezunu ve 8 bin 993’ü ise iki yıllık ön lisans mezunudur. Çocuklarımızın eğitimi öğretmen olma yeterliliği olmayan bu insanlara emanet edilmiştir.”

 "ÖĞRETMENLER OKULSUZ KALMAMALI”

Atama bekleyen öğretmenlerin de atanarak öğretmenler odalarında olmasını istediklerini kaydeden Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, “Daha fazla atama yapılmalı. Sınıflar öğretmensiz, öğretmenler okulsuz kalmamalı. Ek atama talebini tüm mecralardan duyurmaya çalışan meslektaşlarımızın taleplerine katılıyoruz. Ücretli öğretmen olarak hayat geçmez. Öğretmen açığı kadrolu öğretmen alımıyla kapatılmalı. Öğretmen açığı 120 bin civarındadır ve bu açık biran önce kapatılmalı” diye konuştu.

“ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR, TÜM KARDEŞLERİMİZİN ATANMASINI İSTİYORUZ”

“Biz Türk Eğitim Sen olarak atanamayan değil atanmayan öğretmenlerimizin yanında yer alıyoruz” diyen Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk ise, 79 il valiliğinden alınan bilgilere göre 120 bin öğretmen açığı olmasına rağmen 15 bin öğretmenin atanıp geri kalanın atanmamasının atanamayan olarak adlandırılmasının kendilerine ters düştüğünü söyledi. Binlerce öğretmen atanamayınca, işsiz ve aşsız kaldığını, anne babaya muhtaç olduklarını kaydeden Öztürk, “Öğretmen açığı da varken, 4 yıllık fakülteyi bitirmiş, mesleğini eline almış tüm kardeşlerimizin atanmasını istiyoruz. Bütün eğitim çalışanlarının, öğretmenler odalarını doldurmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 “ÖĞRETMENLİK PROFESYONELLİK GEREKTİRİR”

15 bin öğretmen ataması nedeniyle mutluluk yaşarken, atama sayısının çok az olması sebebiyle üzüntü içinde olduklarını söyleyen Eğitim Gücü Sen Antalya Şube Başkanı Avni Yavuz ise, “Öğretmenlik dünyanın en saygın mesleklerinden biridir. Profesyonellik gerektirir. Nasıl bir doktorluk mesleğini doktorun yapması gerekiyorsa öğretmenliği de sadece öğretmenler yapmalı. Siz bir doktorun kuaförlük, manavlık yaptığını gördünüz mü? İşletme bölümü mezunu uzmanının ya da maliye uzmanın öğretmenlik yaptığını gördünüz mü? Ne yazık ki ücretli öğretmenlik sayesinde gördük ve görüyoruz” şeklinde konuştu.

“ARTIK ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLERİN YÜZÜ GÜLMELİ”

“Ücretli öğretmenlik denilen asgari ücretin de altında yevmiye usulü çalıştırılan, öğrenciye, eğitim sistemimize hiçbir katkısı olmayan sistemin bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz” diyen Yavuz, “Artık atama bekleyen öğretmenlerin yüzü gülmeli. Devletimiz onlara üniversiteye girişlerinde istihdam sözü verdi ki kontenjan açtı. Onlar da vatanın her yerinde her koşulda eğitim meşalesi tutma sözü verdi. Artık sözler karşılıklı olarak tutulmalı. Dinamik ruhların enerjisiyle deneyimli öğretmenlerimizin bilgeliği birleştirilerek hep birlikte eğitimde çağımızın daha da ilerisine gitme zamanımız gelmiştir” dedi. Yetkililerin, bir an önce atama bekleyen öğretmenlerin seslerine kulak vermesi gerektiğini söyleyen Yavuz, en kısa zamanda yeni atama haberleri beklediklerini açıkladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER