Hepimizin başına zaman zaman gelmiştir, her gün işten eve evden işe giderken alıştığımız yol vardır bir gün iş çıkışı başka bir arkadaşımıza veya başka bir yere gitmemiz gerekiyordur ama biz arabaya binip yola çıkınca kendimizi bir anda evimizin önünde buluveririz. Tam inecekken aklımıza gelir ve evden döner gitmemiz gereken yere gideriz veya uzun yol yaptığımız sırada bir arada karşı arabanın geldiğini veya arkamızdan bir araba geldiğini görmeyiz bir anda karşımıza çıkmış gibi olur işte buna biz yol hipnozu diyoruz.
Yol hipnozu bilhassa da uzun yolda olursa kazalara sebep olabiliyor. Gözleri açık uyumak olarak da isimlendirilebilen bu durum çok tehlikelidir ve mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Otoyollar gibi tek düze yollarda bu durum çok daha sık olur buralarda süratli de gidildiği için yol hipnozu kazaları çoğu zaman facialara da sebep olmaktadır. Yol tek düze arabada hafif müzik varsa ve otomatik vites bir araba ise yalnızsak veya bizimle konuşan kimse yoksa iki saati aşan bir süre boyunca araba kullanıyorsak yol hipnozuna yakalanma şansımız çok yüksek demektir.
İlk olarak 1921 de Amerika’da fark edilen bu durumdan sonra otoyollara 100 kilometrede bir mola yeri yapılmasını sağlanmıştır. Bunun amacı bir sürücünün 2-2.5 saatten fazla sürekli yolculuk yapmasını engellemek yol hipnozu olmasına mani olmaktır.
Yine yol hipnozunu engellemenin bir diğer yolu da yanımızdaki kişilerle konuşmaktır eğer yanımızda kimse yoksa hareketli müzik dinlemek sık sık pencereyi açıp temiz hava almak ama en önemlisi ise 2 saatte bir arabayı durdurup 5-10 dakika dinlenmektir. Bu sayede yol hipnozuna yakalanmayız ve sağlıklı ve kazasız olarak gideceğimiz yere varırız.
Uzun yol otobüs şoförlerinin de en sık kaza nedeni bu yol hipnozudur. O yüzden otobüs yolculuklarında ve özellikle gece yolculuklarında herkesin uyuduğu saatlerde 2 saatte bir şoför değişmeli ya da sık sık muavin çay kahve su getirip hatta arada sadece sohbet için şoförün yanına gelmeli, onun yol hipnozuna girmesini engellemelidir.
Yol hipnozu ışıkların tek düze geldiği, gece sürüşlerinde daha sık olmaktadır hele bu gece sürüşü otoyolda kimse ile konuşulmayan ve sessiz bir yolculuksa yol hipnozuna girmeniz kaçınılmazdır. Kafamızda başka düşünceler halledilmesi gereken sorunlar, gözün dalması, hasretini çektiğimiz kişilerin düşünülmesi yani kafamızın başka bir yerlerde olması yol hipnozuna girişimizi artırabilir.
Uluslararası yol giden kamyon şoförleri de mümkün olduğunca yanlarına bir arkadaşını almalı veya hareketli müzik dinlemelidir. Daha güzeli sık sık mola vermeliler yoksa onlar içinde yol hipnozu çok tehlikelidir ve en büyük kaza nedenidir.
Bence trafik kontrollerinde 2 saatten fazla araba kullanılıp kullanılmadığının da denetlenmesi kazaların önlenmesi açısından çok yararlı olacaktır. Yol hipnozuna karşı uyanık olalım hipnoza girmeyelim kazasız belasız sağlıklı bir şekilde varacağımız yere gidelim derim ben.
ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan
Yorum Yazın
Facebook Yorum