Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası ülke olarak yaralarımızı sarmaya çalışırken, deprem sonrası nasıl bir reaksiyon gösterileceği konusuna eğilmemiz gerektiği herkes tarafından kabul gören bir gerçeklik oldu. Depremde 47 bin 975 vatandaşımızı kaybettik, binlerce yurttaşımız da evsiz barksız kalarak başka şehirlere göç etmek durumunda kaldı. Antalya da bu illerden birisiydi. Turizmin başkenti Antalya, deprem anında arama kurtarma desteği ile deprem sonrası da konaklama imkanı sağlayarak depremzedelerin yanında oldu.
Antalya’daki oteller devreye sokuldu. Binlerce yatak kapasiteleri ile depremzedelere geçici ikamet sağlandı. Alanya’dan Kaş’a kadar otellerimiz kayıtlı haliyle 55 bin kişi için kapılarını açtı. Akıllarda hep şu soru vardı: “Deprem bölgesindeki evler 1 yılda ancak inşaa edileceğine göre bu insanlar otellerde ne kadar süre konaklayabilecek? Öyle ya 15 Mart itibariyle turizm sezonunun başlayacağı düşünüldüğünde depremzedeler için bir formül üretilmesi gerekecek. Turistik tesisler de alınacak kararlara göre hareket edecek.
Otellerdeki konaklama sürelerinin uzatılması halinde turizmcilerin yurtdışından gelecek turistlere yönelik rezervasyonlarını güncellemesi gerekecek. Eğer oteller dışında konaklama imkânları oluşturulamazsa iş turizmcilerin inisiyatifine kalacak, depremzede için ikinci bir kâbus başlayacak. 2023 yılının turizmci açısından dört gözle beklenen ve rekorların kırılacağı bir yıl olacağı tahmin ediliyor.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) yönetimi tarafından hazırlanan 2022 yılına ait "Türkiye Turizm İstatistikleri Raporu" bunu teyid ediyor. Bu rapora göre, Türkiye'ye 2022'de 6 milyon 823 bin 118'i yurt dışındaki Türkler olmak üzere, toplam 51 milyon 338 bin 688 turist geldi. Bu rakamla, 2019'daki 51,7 milyon turist sayısının ardından en yüksek turist gelen ikinci yıl 2022 oldu. Türkiye'nin turizm gelirinde ise 2022'de tüm yılların rekoru kırılarak 46,2 milyar dolar gelir sağlandı. 38,9 milyar dolarla en yüksek gelire ulaşılan 2019'a göre, 2022'de 7,3 milyar dolarlık artış gerçekleşti.
Antalya'da 2022 yılı, 15 milyon 280 bin turistin ziyaret ettiği 2019'un ardından, 13,5 milyonla ikinci oldu. Kentimize gelen turistlerin 3 milyon 33 bini Rus, 2 milyon 826 bini Alman, 1 milyon 147 bini İngiliz oluşturdu. Türkiye'nin kişi başı turizm geliri ortalaması 2022'de 1017 dolar oldu. Açıklanan bu rakamların daha yükseğe çıkarılması da sektörden ekmek yiyen herkes için apayrı önem taşıyor. O açıdan önümüzdeki dönem için bir yol haritası çizilip belirsizlikler giderilmelidir.
Ülkemize milyonlarca yabancı turist taşıyan Corendon Hava Yolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer’den bir açıklama geldi. Almanya'nın Münih kentinde her yıl düzenlenen turizm fuarında depremzedelerle ilgili konuya değinen Karaer, Türkiye’deki deprem felaketinin turizm sektöründe biraz durgunluk yarattığını söyledi. Yurt dışından otelinizde depremzede var mı? onlarla aynı yerde mi kalacağız? gibi sorular geldiğini işaret eden Karaer bu konuda şu hususların altını çiziyor: “Sorulan bu soruların birkaç sebebi var. O insanlarda da bir acıma ve bu felakete karşı üzülme durumları var. Bu insanlar tatil için geldiklerinde eğlenmeye gelecekler ancak diğer bir tarafta depremzede varsa bunu yapmaktan çekinecekleri var. Diğer bir taraftan da depremden dolayı da korkuyorlar. Özellikle çocuklu aileler deprem bölgesine gelirken çekiniyorlar. Bundan dolayı da rezervasyonlarda durgunluk var. Kapasite, fiyat ve yer olarak hangi ülkede olursa olsun tüm operatörler için Türkiye çok iyi bir destinasyon. Tüm bunlara bakarak da Türkiye için iyi olacağını düşünüyorum. Biz 20 farklı ülkede turizm yapıyoruz ve Türkiye her zaman avantajlı bir numaralı destinasyon. Bundan dolayı çok şanslıyız. Sadece dünyanın bir huzura ihtiyacı var. Salgın hastalıklar, doğal afetler, siyasi gerginlikler, savaşlar, bunlar turizm faaliyetlerini etkiliyor. İlk defa Korona iki yıl kadar uzun bir süreyle tüm dünyayı etkiledi. Türkiye’nin de huzura ihtiyacı var. Türkiye’de seçim, siyasi gerginlikler var”
Özetle Antalya özelinde değerlendirmek gerekirse, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası kentimize akın eden 150 bine yakın Rus ve Ukraynalı vatandaşın yanısıra, 200 bine yakın depremzedenin gelişi ile nüfus artışının oluşturacağı sıkıntıların da giderilmesi için kentimizde kalıcı bir koordinasyon sisteminin oluşturulması, bir gelecek planlaması yapılması gerekiyor.
Yorum Yazın
Facebook Yorum