Bir evi beğenip kiralamak istiyorsunuz. Ev sahibi veya aracı firma ile oturup sözleşme imzalıyorsunuz. Maddelerde de anlaşıyorsunuz. Evdeki oluşacak veya kira aksamalarından doğacak zararlar için ev sahibine iki depozito karşılığı 850 Euro veriyor ve anahtarınızı alıyorsunuz.
Gel zaman git zaman evden çıkma zamanınız geliyor. Ev sahibini veya aracı firmayı çağırarak evi boşalttığınızı, eksik gedik, yıkık veya tamirat gerekecek bir durum var mı, yok mu gösteriyorsunuz.
Her şey buraya kadar güzel bir sorun yok. Yani evi temiz bir şekilde teslim edip, anahtar teslim tutanağını imzalayarak terk ediyorsunuz.
Evde 8 yıl oturdunuz, size düşen tüm asli sorumlulukları yerine getirdiniz. Sıra iki depozito karşılığı olan 850 Euronun iadesi. İşte her zaman olduğu gibi ev sahipleri depozitonun geri iadesinde kiracılara yaşattıkları sorunlardan bir tanesi karşınızda.
Ev sahibi diyor ki evet ben senden 850 avro depozito aldım. Ancak o zaman kur öyleydi şimdi böyle oldu. Bende sana 4 yıl önceki kurdan aldığım şekilde sana şu kadar tl vereceğim diyor. Tabi kiracı bunu kabul etmiyor. Neden kabul etmiyor? Bu işin hukuki çarkları nasıl işler ona bakalım.
Burada bir şark kurnazlığı yatıyor. Hiç kimse kendi kendine kanun icat etmesin. Güvence bedeli olarak da bilinen depozito, özellikle kira sözleşmelerinde karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda depozito, kira sözleşmesi nedeniyle kiraya verenin uğrayabileceği zararları teminat altına almak amacıyla kiracı tarafından verilen para veya kıymetli evrak olarak ifade edilebilir.
Ancak 818 sayılı Borçlar Kanunu döneminde de Yargıtay uygulamasında, kiraya verenin kendisine elden teslim edilen bedelin enflasyon karşısında değer kaybetmemesi için iyi niyet kurallarının gereği olarak önlem alması ve parayı ortalama faiz getiren bir banka hesabına yatırması gerektiği, dolayısıyla depozito iadesi sırasında faizden de sorumlu olduğu kabul edilmiştir. TBK m.342 ile öngörülen düzenleme de dürüstlük kuralının bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır
Yine TBK m.342 uyarınca konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, depozito miktarı sınırlandırılmış olup üç aylık kira bedelini geçemeyecektir. Kira sözleşmesinde kararlaştırılan depozito, üç aylık kira bedelini aşıyorsa bu durumda kısmi butlan söz konusu olacak ve üç aylık kira bedelini aşan kısmı geçersiz kabul edilecektir. Böylelikle kiracı da depozitonun üç aylık bedeli aşan kısmının iadesini talep edebilecektir.
Yani kanun bu konuda kesin hüküm koymuştur. Esasında ev sahibi aldığı TL, Dolar, Euro’yu bankaya yatırmak zorundadır. Kiracı 850 euro verdiyse yalnızca 850 euro değil yasal faizini de talep edebilir.
Bir TL üzerinden siz evinizi 4 yıl önce 3 bin liraya kiraya verdiniz ve iki aylık yani 6 bin lira depozito aldınız. Kiracı 4 yıl sonra evi boşalttığında da evin kirası 9 bin lira olduğunda, siz o zaman da iki aylık kira aldığınız için kiracınıza 18 bin lira geri ödemek zorundasınız.
Yorum Yazın
Facebook Yorum