Günümüz toplumunda oluşan ahlaki erozyon, zora düşüp yanlış yola giren insanların artması ve kolay yoldan para kazanma alışkanlığı dolandırıcılık olaylarının ürkütücü boyutta artış göstermesine yol açtı. Siz bir dolandırıcılık metodundan haberdar olduğunuzda onlar daha orijinal tuzaklar geliştirdi ve geliştirmeye de devam ediyor. Öyle ki Emniyet Müdürlüklerindeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine gelen şikâyet dosyaları rafları doldurdu.
Bir gazeteci olarak o dosyalarla ilgili bilgi edinme amacıyla CİMER üzerinden yaptığım yazılı başvuru ne hikmetse reddedildi. Fazla değil son 2 yılı baz alarak Antalya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesine sosyal medya hesabı çalınan, bu hesaplar üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık vakaları ile ilgili kaç kişinin mağdur olduğunu ve kesilen veya verilen cezaları sormuştum. Mail yoluyla gelen cevabi yazıda aynen şu ifadeler yer alıyordu: “Talebiniz ile ilgili tarafınıza bilgi verilememektedir, sağlıklı günler dileriz.” Biz de onların dediği gibi ‘Sağlık olsun’ diyerek fazla üstelemedik.
Bilançonun gerçekten ciddi boyutta olduğunu az çok tahmin edebiliyorduk. Gelen şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyordu. Facebook, Twitter, İnstagram gibi sosyal medya platformları sohbet veya bilgi paylaşımı amacıyla icad edilse de akla hayale gelmeyen tuzaklarla dolu mecralara dönüştürülmüştü. Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yer alan halkı uyanık olmaya çağıran bilgilendirme yazısı aslında normal zekâya sahip bir insan tarafından kolayca anlaşılıp tatbik edilebilecek türden ifadeler içermesine rağmen insanlar bir şekilde bu dolandırıcılık akımının kurbanı oluyor.
Faydası olur diye paylaşmak istiyorum, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Sosyal Medya Dolandırıcılığı başlığı ile yayınladığı bildirimde şu ifadeler yer alıyor: “Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir.
Piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunulan özellikle akıllı telefon ve bazı elektronik eşyalarla ilgili bu reklamlar tamamen dolandırıcılık amacıyla yayınlanan reklamlardır. Bu tip sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Alacağınız ürünün piyasa değeriyle karşılaştırmasını kesinlikle yapın.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun”
Okumaya vakit ayırabildiysek eğer uyarı gayet açık. Kanmayın, aldanmayın, tuzağa düşmeyin deniliyor. Dolandırıcılar ise telefonlara gelen güncelleme gibi kendilerini güncelliyor. Ben oltamı sallarım 1 gelir 2 gelir diyerek oltalama metodundan hiç vazgeçmiyor. Ben örnek olsun diye şahit olduğum ince tezgâhlanmış bir dolandırıcılık vakasına değineceğim.
Facebook bilindiği üzere son dönemde ikinci el eşya satışı için Marketplace isimli hizmetini devreye soktu. Market Place menüsünde elektronik eşya, elbise, ayakkabı, ev eşyası ve daha bir çok ürün ilan şeklinde yayınlanıp dakikalar içinde alınıp satılabiliyor. Özellikle dolardaki yükselişle birlikte artan Iphone fiyatları nedeniyle bu platformda da bu modelin eski sürümlerinin ikinci elleri ucuz fiyata alınıp satılıyor. İşte bunu fırsat bilen dolandırıcılar açtıkları asker eşi, çocuğu vs. gibi milli duygulara hitap eden etkileyici profillerle ucuz telefon arayışındaki kullanıcıları tuzağa düşürüyor.
İlanı gören kullanıcı özelden teklif yazıyor. Mesaj bölümüne düşen teklife dolandırıcı tarafından bir iletişim numarası verilip ‘whatsapptan yazışalım’ isteğinde bulunuluyor. Whatsapptan yapılan görüşmede söz konusu telefonu Sahibinden.com sitesinden param güvende yöntemi ile satabileceğini vurgulayan dolandırıcı aslında avını tuzağa çekiyor. Müşteriden mail adresi talep edildikten sonra bu mail adresine kırmızı renkte ‘Rezerve’ ibareli ve üst bölümde ilan kodu olmayan bir sayfanın linki gönderiliyor. Sahibinden.com sitesinin logosunun yer aldığı mail görselinin alt bölümünde ‘Param Güvende ile satın al’ yazılı linke tıklandığında Sahibinden.com sitesine giriş yaptığınızı sanıyorsunuz. Ardından ödeme bölümüne geçtiğinizde ‘Sahibinden Muhasebe Departmanı’ ünvanlı bir isim soyad ile IBAN bilgilerinin olduğu sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Bu IBAN’ı kopyalayıp kendi bankanızın menüsüne girip havale yaptığınız taktirde geçmiş olsun. Paranız ne Sahibinden.com muhasebe departmanına ne markanın hesabına ne Facebook Marketplace hesabına gidiyor. Düpedüz dolandırılıyorsunuz.
Burada ince detayların altını çizmek gerekiyor. Linke tıkladığınızda siz kendi kullanıcı adınız ve şifrenizle gerçek Sahibinden.com sitesine girmiyorsunuz. Öyle olduğunu sanıyorsunuz. Param güvende yöntemi ile alışverişte alıcı satıcının sistemde kayıtlı hesabına parayı gönderir. Ürün alıcı tarafından teslim alınıp onaylandıktan sonra para satıcının hesabına geçer. Bu yöntemi bilmeyenler bu tuzağa kolayca düşebilir. Rezerve olayı Sahibinden.com tarihinde olmayan bir uygulama. İlan sayfası tamamen kurgulanmış ve gönderilen linke tıklanmadan girilemiyor.
Burada işin başlangıç noktası olan Facebook kanadına dönersek orada açılan sahte hesapların verdiği ilanların denetlemesinin yapılıp yapılmadığı meçhul. Dolandırıcılar o mecrada güreşmekten kaçıp radara da yakalanmamak için whatsappa yönlendiriyor. Aslında bu tarz mağduriyetlerin yaşanmamasının yolu tüketicinin bilinçlenmesinden geçiyor. Sahteyi, gerçeği, hukuki olanla yasa dışı olanı vatandaşın idrak etmesi gerekiyor. Mağdur olmadan mağduriyete dur diyebilmesi önem arz ediyor.
Kalın sağlıcakla
Yorum Yazın
Facebook Yorum