Doktorların gerek pandemi zamanı gerekse diğer zamanlarda üzerlerindeki baskı, şiddet, fazla çalıştırma, malpraktis, mobbing, ücret azlığı gibi birçok sorundan dolayı devlet hastanelerinden, aile hekimliklerinden istifa ettikleri, erken emekli oldukları bilinen bir gerçek…
Bu hekimlerin yurt dışına gidip bir kısmının orada yüksek ücretlerle ve insani koşullarda çalıştıklarını, vatan hasreti hariç mutlu olduklarını duyuyoruz. Bazıları ise denklikle uğraşıp o sırada olmadık işlerde çalıştığını, temizlik görevlisi, benzin istasyonu, bulaşıkçılık gibi sonradan denklik verip hekimlik yaptığını ama bu şekilde çalışmanın bile Türkiye'de hekimlik yapmaktan çok daha rahat, insani ve bol gelir getirdiğini de itiraf ediyorlar. Bir ülkenin hekimi bile başka ülkenin temizlik görevlisinden, bulaşıkçısından daha mutsuzsa, diğer gençlerinin ve çalışanlarının durumunu düşünmek bile istemiyorum. İşte belki de bu gençlerimizin hemen hemen tamamının yurt dışına çıkmak istemelerinin en büyük sebebi sanırım…
Yurt dışına çıkamayan veya çıkmak istemeyen, vatan hasretine, yakınlarının hasretine dayanamayanlar yani ülkede kalan ama devletten ayrılmış olan hekimler ne yapıyor? Bunların büyük çoğunluğu özel hastanelerde çalışmaya başlıyor, özel hastaneler ilk başta devletten aldıklarının iki, üç hatta on katını teklif ederek bu hekimleri hastanelerinde çalıştırmaya başlıyor hatta daha devlet hastanelerinde çalışırken bu tekliflerle gelip istifaya da zorlayabiliyorlar. Sonra da bazen birkaç sene içinde hatta bazen bir sene bile dolmadan ücretlerini hak ettikleri şekilde ödemiyorlar, sonra da gelsin mahkeme süreçleri, yeniden iş aramalar, yeniden devlete dönme başvuruları veya kendine güvenen tek başına çalışabilecek hekimse eğer muayenehane açma çabaları…
Özel hastaneler genellikle hekimin sırtından kazandığı paraya göre hekimliğini değerlendiriyor yani hekimin çok hastası olması bir kriter ama yeterli değil çünkü çok hastası olsa da günde belli sayıda hasta bakabiliyor, fazlasının ödemesini SGK'dan zaten alamıyorlar, bu sayı devlette çalışan bir hekimin döner sermayesiz en az baktığı hasta kadar. Peki bu kadar hastadan verimliliği nasıl sağlayacaklar? O da hekimin gerekli gereksiz yaptığı ameliyat, gerekli gereksiz istediği tetkikler, görüntülemeler diğer hekimlere sevklerle sağlanıyor. Yani hekim performanslı, iyi çalışan, özel hastaneye para getiren ve dolayısı ile işini kaybetmeyen hekim olacaksa biraz etik dışı çalışmak zorunda bırakılıyor.
Hekimler artık ya devlette çalışıp her gün şiddete uğramak, idari baskı görmek, mobbinge uğramak, çalışması gerekenin en az üç dört katı çalışıp kalp krizinden, depresyondan ve sonunda intihar ederek ölecek ya özel sektörün kıskacında etik dışı çalışıp işini kaybetmemeye çalışacak ya muayenehane açıp vergisini kirasını çalışanının finanse edip kalanıyla geçinmeye çalışacak ya da yurt dışına çıkıp vatan hasreti, yakınlarının özlemi ile uygun olmayan topraklarda kök salmaya çalışacak. Gerçekten çok zor durumda…
Peki çözüm var mı derseniz, var elbette, yeter ki çözmek isteyen bir iktidar olsun.
Yorum Yazın
Facebook Yorum