Antalya, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve birbirinden güzel plajlarıyla namını duyurmuş bir turizm kenti olarak bilinir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti misafir eden Antalya, keşfedilmesi gereken çok sayıda güzellik barındırmaktadır. Antalya’ya tatile gelenlerin genelde bildikleri yerler arasında; Manavgat Şelalesi, Saklıkent Kanyonu, Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Karain Mağarası, Göynük Kanyonu, Köprülü Kanyon Milli Parkı, Kekova Adası, İncekum Tabiat Parkı, Çıralı Yanartaş, Dim Çayı ve Hidayetin Koyu yer almaktadır.
Saydığımız yerlerin dışında Antalya’da saklı cennet diye tabir edilen ücra köşelerde kalmış doğal güzellikler de vardır. Antalya’da yaşayanların bile haberinin olmadığı doğa harikası yerler var bu kentte. Konyaaltı sınırları içinde Aşağı Karaman mahallesindeki Kapuz Kanyonu da bunlardan bir tanesi. Üstelik de kent merkezinden 10 km uzaklıktaki bu eşsiz güzellik Torosların eteğinde keşfedilmeyi beklemektedir. ‘Çok gezen bilir’ diye boşuna dememişler.
Bu bağlamda çok gezenlerin gezemeyenlere bunu bildirmesi gerekir. İşte tam bu noktada doğal ve kültürel yerlerin halka tanıtılmasında basının rolü öne çıkmaktadır. Antalya Gazeteciler Cemiyeti(AGC) üyeleri de enformasyon eksikliğini gidermek üzere yola çıktı ve burada böyle bir zenginlik olduğunu kentte yaşayanlara duyurma vazifesini üstlendi. Konyaaltı Sanayici ve İş Adamları Derneği(Konysiad) üyeleri de Antalya Gazeteciler Cemiyeti üyelerini bu kutsal görevde yalnız bırakmadı. 160 kişi tek ses, tek yürek olup Kapuz Kanyonu ile ilgili devlet büyüklerine çağrı yaptı.
Geldiği günden bu yana Yönetim Kurulu ile birlikte proje üreten AGC Başkanı İdris Taş, Kapuz Kanyonu’nun ileride dünyaca ünlü bir yer olacağına vurgu yaparak, böylesine güzel bir yerin, devletimiz tarafından doğal dokusu korunarak işletilebileceği ve turizme kazandırılabileceğini işaret etti. Organizasyonun paydaşlarından Konysiad Başkanı İlhami Kaplan ise, kente 10 kilometre mesafede bulunan böyle bir doğa harikasının asfalt dökülerek, büfeler, restaurantlar yapılarak yok olmasına gönüllerinin razı olmayacağını söyledi.
Konysiad Başkanı Kaplan, Kapuz Kanyonu’nun uygun su debisi sayesinde 600 metrelik botla gezinti imkânı da verdiğini, kanyonun ve çevresinin korunarak güzel bir ziyaretçi sirkülasyonu oluşturulabileceğini vurguladı. Bölgenin tarihi, coğrafyası, bitkisel ve hayvansal canlı yaşamıyla ilgili bilgi aktaran Doğa Farkındalığı Uzmanı Hüseyin Çağlar İnce ise, Kapuz Kanyonu’nun 1 milyon yılda oluştuğunu, bölgedeki keçiboynuzu, defne, zakkum, hayıt ağaçlarının varlığından söz etti. Çağlar kanyonun ala geyikler için önemli bir su kaynağı olduğunu da işaret etti.
Kanyon ziyaretinde endişe edilen nokta, insanın keşfettiği yerlerde oluşturduğu tahribattı. Bu sadece çevrenin çöplerle kirletilmesi değil, diğer bir çok örnekte olduğu gibi doğal zenginliklerin etrafının yapılarla istilası, ranta kurban edilmesi endişesiydi. Her ne yapılacaksa oradaki su kaynağının korunarak, çevredeki endemik bitkilere zarar verilmeden yapılmasının ikazıydı. Aksi durumda biz bu işin takipçisi olacağız mesajıydı orada var oluşun sebebi….
Doğa harikası Kapuz Kanyonu’nun varlığına ve korunmasına dair gönderilen çevreci mesajlardan sonra kalabalık grup, yetkililerin doğru ve ileriye dönük adımları atacağını umut ederek bölgeden ayrıldı. Bu kez rota Büyük Çaltıcak sahili oldu. AGC ve Konysiad üyeleri PEGAS Büyük Çaltıcak İşletme Müdürü Recep Alemdar’ın misafirperverliğinde Marka Catering Murat Gerdan'ın leziz mangal partisine dahil olurken, Aktüel Organizasyon sahibi Mehmet Okan Kaya'nın sahnesinde Grup Gün günün sürprizi oldu. Çalan müzik eşliğinde keyifli anlar yaşayan gazeteciler kapanışta Aktur Lunapark işletmecisi aynı zamanda Konysiad üyesi Emin Etke’nin desteği ile Heart Of Antalya isimli devasa dönme dolaptan kenti seyretme şansı yakaladı.
Başta cemiyetimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Farkındalık amaçlı bu tür gezilerin kente ve kent insanına fayda sağlayacağına inandığımızdan devamının geleceğini düşünüyoruz.
Yorum Yazın
Facebook Yorum