Antalya Gazeteciğer Cemiyeti (AGC) ve Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) işbirliği ve Korkuteli Belediyesi'nin ev sahipliğinde “Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz” projesi kapsamında gazeteci meslektaşlarımızla birlikte Korkuteli'ne gittik.
Öncelikle dernekler, üyelerine hizmet etmenin yanında, derneğe de katkı sağlayacak bu tür projeleri hayata geçirmeli, tarihi miraslara sahip çıkmalı, gördüklerini de topluma anlatmalı. Korkuteli gezisi de biz AGC üyeleri için bir anlamda böyle bir geziydi.
Gazeteciler, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamaz.
Özellikle anlatılanları değil, gördüklerini yazmak, yorumlamak, biz gazetecilerin tercih ettiği bir birikimdir.
Korkuteli gezimizde mantarın bölge için, bölge ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu yerinde görerek daha fazla öğrendik.
Mantar yatırımcılarının ve üreticilerinin sorunlarını, taleplerini dinledik. Sorun ve taleplere, ekonomik verilere gazetemizin dünkü sayısında geniş şekilde yer verdik. Bu nedenle Korkuteli'nde mantarın ne kadar üretildiğine değil, Korkuteli'nin mantarla ne kadar yaşadığına dikkat çekmek istiyorum.
Korkuteli için mantar, yüzyıllar öncesinden bugüne üretilen bir sebze değil. Anlatılana göre, bir dönem üretimin merkezi olan Burdur'dan zamanla Korkuteli'ne gelen bir sebze.
Bu süreçte mantar üretim ivmesi o kadar hızlı yükseliyor ki, ülkemizin mantar üretiminin yarısından fazlası Korkuteli'nde üretiliyor, Korkuteli denince akla ilk gelen mantar oluyor.
Bu detaylar bir yana, gördüğüm kadarıyla mantar kentin kimliğine yansımamış, çeşitli objelerde yaşatılmamış.
Mantar sadece üretim tesislerinde kalmış, mantara sadece bir ekonomik girdi, istihdam avantajı olarak bakılmış. Kentin kimliğine kazınmamış.
Bu konuda Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran'a büyük iş düşüyor. Madem böyle bir değer var, bu değerin ilçenin her zerresinde hissedilmesi gerekiyor.
Mantar evleri,
Mantar satış noktaları,
Mantar lezzet durakları,
Mantardan banklar,
Mantar şeklinde çatılar,
Mantar şeklinde gölgelikler,
Mantar kulesi,
Mantar müzesi,
Mantar giriş tagları gibi daha aklımıza gelebilecek pek çok detay kente entegre edilebilir.
Korkuteli adeta bir Mantareli ilçesine dönüşebilir. Belediye Başkanı Saniye Caran'ın bahsettiği Korkuteli’ni daha fazla tanıtma fikrine, bu yöntemle daha hızlı katkı yapılabilir.
Korkuteli, film platoları gibi estetik bir mantar ilçesine dönüşebilir.
Yatırımcı mantardan kazanç sağlasın,
Ülkemiz mantardan döviz kazansın,
Korkuteli de mantarın ekonomik katkısının yanında, fiziki görünümünden de maksimum bu şekilde faydalansın.
Benimki bir öneri, ilçeye farklı bir kimlik kazandırma hevesi.
Bu öneriden sonra gelelim cemiyetimizin “Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz” projesine.
Bu projeyi, bir dönem kurucusu olduğum Keşif Ekibi Derneği'mizin yapmış olduğu tarihi destinasyonları tanıtma gezilerine benzettim. O projemizde de gazeteci meslektaşlarımız, iş insanları ve siyasetçiler gezilerimize katılıp, Antalya'nın hatta ülkemizin pek çok noktasındaki antik kentleri gezme, görme ve tanıtma imkanı bulmuştu. Verilen her emek çok değerlidir. Antalya Gazeteciler Cemiyeti'mizin yapmış olduğu bu proje de tarihi miraslar, yerel lezzetler açısından çok kıymetlidir.
Bu proje nedeniyle AGC Başkanı sevgili İdris Taş'ı ve Yönetim Kurulunu
kutluyorum. Projeye destek verin STK'ları da tebrik ediyorum.
Hayata tarihi miraslara Seyirci kalmamanız dileğiyle.
Yorum Yazın
Facebook Yorum