Pek çoğumuz şehirlerin adlarının nereden geldiğini pek merak etmez. Havasını soluduğumuz, sokaklarında gezdiğimiz, tarihi bölgelerinde vakit geçirdiğimiz bu güzide şehir Antalya’da yaşayanların da bir çoğu Antalya kelimesinin kökenini bilmez. Bilenler de tarihi araştırmayı seven, geçmişin sayfalarına dalıp giden kesimlerdir. Peki nereden geliyor bu Antalya ismi?
Tarihi çok eskiye dayanan Antalya, bugün kentin göbeğinde de heykeli bulunan M.Ö 2.yüzyılda Bergama kralı 2.Attalos tarafından kurulmuştur. Türkçe ve Arapça da dahil olmak üzere doğu kaynaklarında Adalia, Adalya ismi ile anılan bu kent, batı bölgelerinde Attaleia, Ataleia şeklinde geçmektedir. 20.yüzyılın başından itibaren ise Antalya ismi ile anılmaktadır.
Kral Attalos’un ‘Gidin ve bana bir yeryüzü cenneti bulun’ emrinden sonra Adalya yani yeryüzündeki cennet ismiyle keşif gerçekleştirilmiş, Osmanlı döneminde de bu isim ile telaffuz edilmiş. Antalya; denizi, doğası, kültürel mirası ile bütün dünyanın çekim merkezi haline geldi. Bu güzide şehirde olmak ayrı bir gurur ve bu medeniyetlerin beşiği, buram buram tarih kokan şehirde yeni bir ses, yeni bir solukla kentin zenginliklerini anlatmak, kentte yaşanan gelişmeleri aktarmak gerekiyor. Bu bağlamda tarafsız, ilkeli ve dürüst yayıncılık mottosu ile kurduğumuz haber portalımız www.adalyamedya.com yayın hayatına başladı. Adalya Medya çatısı altında kentte olup bitenleri gazeteci sorumluluğu ile aktarmayı, Antalyalı’nın sesi olmayı, halkın nabzını tutmayı, olaylara tarafsız bakarak güzel işlere imza atarak vizyonumuzu büyütmeyi hedefliyoruz.
Uzun soluklu olmasını arzuladığımız bu yolculukta medya alanında ülkemizde ve dünyadaki değişimi de yakından takip ederek şartlara ayak uydurarak ilerliyoruz. Günümüzde yeni teknolojilerin devreye girmesinin ve okuyucuların habere ulaşma ortamlarında oluşan değişimin internet haberciğini ön plana çıkardığı tezinden hareketle geleneksel tek yönlü iletişim yerine etkileşimli yani interaktif iletişim ağırlık kazanmıştır. Bugün internet gazeteciliğinin bir web sayfası ile sınırlanmadığı da aşikar. Öyle ki yapılan araştırmalar gazetecilerin neredeyse tamamının sosyal medyayı haber kaynağı olarak kullandığını bize rakamlarla kanıtlıyor.
Takdir edersiniz ki internette ve yeni iletişim teknolojilerindeki değişim ve gelişim insanlığı çok farklı bir iletişim ortamına sürüklemiştir. Hızın oldukça önemli olduğu bu yeni iletişim ortamında yeni, çok çabuk “eski” hale gelmeye başlamıştır. Gazeteciler örneğin Twitter’ı trendler, insanlar ve haberler hakkında erken uyarılar sağlayan kolektif bir zekâ sistemi olarak değerlendirmekte bilginin dolaştığı bu mecradan nasiplenmenin yarışına girmiştir. Kuruluş amacı arkadaşlarla mesajlaşmak olan bu platformlar haber kaynağı niteliği kazanmıştır.
Son yıllarda instagram da bu furyaya dahil olanlardan... İnsanların hikâyelerine aşırı odaklanmaları habercilerin işine yaradı hatta işi habercilik olmayan kişiler bile vatandaşlardan aldıkları ve paylaştıkları fotoğraf ve kısa videolarla haberciliğin içerisinde kendini buldu. Takipçi sayısını arttırmanın ve buradan reklamlarla kazanç elde etmenin formülünü bulan bu kesimler adına habercilik değil haberdar etmek olan fiili gerçekleştirerek kitleleri kendilerine bağladı. Madalyonun bir yüzü böyleyken habercilik yapmak isteyen kesimler de bu mecraları en doğru şekilde kullanıp gerçek habercilik yapmaya çalışıyor.
Vatandaşa karşı sorumluluğunu bilen kamuoyunun doğru bilgilendirmesinin önemini bilen Adalya Medya da ürettiği içerikler ile kısa sürede adından söz ettirmeyi amaçlıyor. Bu süreçte siz okuyucularımıza karşı sorumluluğumuzun bilinciyle hareket edeceğimizi, etik değerlere sadık, ilkeli yayıncılıktan taviz vermeyeceğimizi beyan ediyoruz.
Hayırlı uğurlu olsun okuru bol olsun inşallah müdürüm. Başarılarınızın devamını dilerim????
Zeynep
23-10-2021 14:42