5 dakikada hasta bakılır mı? Bunun bakılamayacağını anlatan bir çok yazıyı açıklamayı zaten tabip odaları yapıyor, benim yazmak istediğim bu duruma nasıl geldik, neden geldik, niye devlet on beş dakikada bir randevu verirken bunu beş dakikada bire indirdi ve hekimler niye bundan kaçıyor?
Biliyorsunuz özel hastanelerde bir doktor branşına göre hasta sınırlaması getirilmiştir. Örneğin bir doktora en fazla 20 hasta bakabilirsin denmişse o doktor en fazla yirmi hasta bakabilir, yirmi birinci hastanın parasını ödemez, bir de fazla hasta baktığı için hastane ceza yer. Ama aynı branştaki doktor devlet hastanesinde yirmi hasta bakarsa ancak normal maaşını alır, dönerden sermaye gelirinden ekstra para alamaz, daha fazla para kazanmak için yirmi hastanın üzerinde hasta bakması gerekir.
Döner sermaye gelirlerinden önce Suriyelilerin tedavi masraflarını düşmeye başladılar, bu parayı azalttılar, doktorlar tedavi ettikleri hastanın parasını ceplerinden ödemeye başladılar, yine aynı şekilde SGK primini ödeyemeyen hastaların hastane masrafları da döner sermayeden karşılanmaya başladı, döner iyice azaldı, en sonunda sendikanın bastırmasıyla hekim dışı personele daha fazla döner ödenmesi isteği karşılandı artık döner sermaye diye bir şey kalmadı.
Doktorlar da madem döner alamıyoruz o yüzden bize verilen randevu dışı hastaya bakmamıza gerek yok, hem böylece hastaya daha iyi hizmet veririz, hem de çok sıkıntı çekmeden normal maaşımızı alır geçimimizi sağlarız diye düşünmeye başladılar ki haklılar, kendileri gayret edecek parayı Suriyeliler, SGK'sını ödemeyenler ve hekim dışı personel alacak fazla çalışmaya o zaman gerek yok diye düşünüyorlar ve bu konuda da çok haklılar.
Devlet de buna karşılık on beş dakikada bir olan randevu süresini beş dakikada bire indirerek doktoru zorla etik dışı özel hastane doktorunun tam tersi bir zihniyetle çalıştırıp sırtından ürettiği döner sermayeyi o hariç diğer yukarıdaki kişilere vermek istedi. Bu durum hem hastanın yeterince hizmet alamamasına hem de etik dışı çalışmaya neden oluyor. Avrupa Birliği ülkelerde bir uzman hekim günde on hasta bakarken bizde aynı branştaki hekim özelde yirmi hastaya, devlette yüz yirmi hastaya çıkıyor, bu hastanın nasıl bakılabileceği de tabi tamamen size kalmış.
Zaten bir yılda devletten ayrılan doktor sayısı yedi bin civarında, bunun dört bini yurt dışına çıkmış, orada hizmet veriyor, bir çok hastanede uzman bulmakta zorluk çekiyoruz, bazı branşlarda uzmanlık sınavına girenlerce artık tercih edilmiyor. Zaten eğitim kalitemiz artık çok düştü, geçen yazılarımda yazmıştım, artık devlet hastanelerinde bir kaç idealist doktorun dışında çok fazla işinin ehli doktor kalmadı, o idealist doktorları da şiddet uygulayarak yıldırıyoruz, artık ben kendimi, annemi, babamı, eşimi, çocuklarımı hemen tüm doktorları tanıdığım halde hemen hepsi ilgisini esirgemeyeceğini, en iyi şekilde hizmet vereceklerini bildiğim halde özel hastanelerde üzerine dünya kadar para vererek muayene ettiriyorum, buna imkanı olmayan garibanın halini de düşünemiyorum.
Doktora hekimliği zorla cebirle uygulatamazsınız, hekimlik diğer mesleklere benzemez, beş dakikada bir randevu verirseniz o hasta o doktoru sadece görür tedavi olmaz, böylece randevu kuyruklarını kısaltamazsınız hatta hastalıkta ilerleyeceği için çok daha fazla artar. Bir çok yazımda yazdım, tedavi edecek doktor bulamayacaksınız diye, evet oraya doğru hızla gidiyoruz artık tedavi edecek doktor kalmıyor, kimi yurt dışına kimi özel hastaneye gidiyor, emekliliği gelenler de hızla emekli olup hekimlik dışı işlerle uğraşıyor, yazık oluyor bu güzel ülkenin güzel ve fakir insanına…
(Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)
Yorum Yazın
Facebook Yorum