Üniversite öğrencilerinin başta barınma olmak üzere beslenme ve ulaşım sorunlarının arttığına işaret edilen açıklamada, ihtiyacı karşılamayan yetersiz yurtlar nedeniyle öğrencilerin barınma ihtiyacı için konut kiralamak zorunda kaldıkları belirtildi. Ekonomik koşullar nedeniyle ailelerin son yıllarda artan konut kiralarını karşılayamaz duruma geldiği kaydedilen açıklamada, “Yıllardır yaşanan ve her geçen gün büyüyerek artan yurt sıkıntısına karşın, hemen üniversitenin yanında ve yürüyüş mesafesindeki mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Kepez Kültür Mahallesinde bulunan 8042 metrekare büyüklüğündeki Sosyal Tesis Alanı, 1,80 emsal ve 10 kat rant amaçlı ticari alan plan değişikliği ile yine Yenidoğan Mahallesi 27778 ada 1 parseldeki 4771 metrekare yurt alanının eşdeğer bir alan ayrılmadan kaldırılarak ticari alan plan değişikliği önerileri Büyükşehir Belediyesinin temmuz ayı meclis gündemine taşınmıştır" denildi.
Plan değişiklikleri yapılırken, kent bütünü kamusal alan ihtiyaçlarının yeterli olup olmadığı, ulaşım sistemi ve altyapı üzerine yeni yükler getirip getirmediğinin dikkate alınması gerektiği de vurgulanan açıklamada, “Sosyal donatı alanları, sosyal ve kültürel tesis alanlarının yeterli olup olmadığı konularında, gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alınarak gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra ve zorunluluk halinde plan değişikliklerinin yapılabileceği, ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak ve ilgili kurum, kuruluş ve kent dinamiklerinin tüm itiraz ve karşı çıkmalarına karşın ben yaptım oldu mantığı ile rant amaçlı plan değişiklikleri yapılmakta, kamusal alanlar rant alanlarına dönüştürülerek birer birer satılmaktadır. Plan tadilatlarını ortadan kaldıracak Antalya Sakınım Planı çalışmaları bir an önce başlatılmalıdır" denildi.
YURT SIKINTISI VAR
Öğrencilerin olumsuz ekonomik koşullarda yurt bulamadıklarına da işaret edilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:
“Özellikle Ruslar, Ukraynalılar ile mülteci ve kaçak göçmenlerin ülkelerindeki sorunlar nedeniyle yerleşim için Antalya'yı tercih etmeleri nedeniyle konut fiyatları ve özellikle kiralar yükselmiştir. Öğrencilerin ödeme gücünü aştığı için kiralık konut bulamamakta, ya kayıt dondurmakta, ya da okulu bırakmak zorunda kalmaktadırlar. Devletin, belediyelerin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün ve TOKİ'nin görevi, özelleştirme kapsamına alınan ve/veya mülkiyetlerinde bulunan kamusal alanları, rant amaçlı plan değişiklikleri ile ticari alana dönüştürerek satmak değil, öncelikle ve ivedilikle sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam koşullarını iyileştirmek ve özellikle de her geçen gün artan, öğrencilerin barınma sorunlarını çözmek için yurt binaları yapmak ve/veya yaptırmak olmalıdır.
Mimarlar Odası Antalya Şube yönetimi adına yapılan açıklamada, belediyelere şu çağrı yapıldı:
“Plan bütünlüğünü, sürekliliğini bozan, yasa, yönetmelik ve kamu yararına aykırı olarak, kamusal alan olan yurt alanlarının, sosyal tesis alanlarının, sosyal donatı ve teknik altyapı alanlarının rant amaçlı plan değişiklikleri yapmaktan vazgeçmelerini, yurt ve sosyal tesis alanlarını rant amaçlı ticari alan yapmak yerine yurt inşaatları yaparak ve/veya yaptırarak öğrencilerin barınma ve beslenme sorunlarını çözmelidirler. Bir çağrı da ATSO'ya ve hayırsever işadamlarına yapmak istiyoruz. Öğrencilerimizin barınma ve beslenme sorunlarının çözümü için imar planlarında bulunan yurt ve sosyal tesis alanlarının rant amaçlı satışının önlenebilmesi için yeni yurtlar yapılması ve/veya yaptırılması için girişimde bulunmaları beklentimizdir. Meclis gündemine taşınan plan değişikliği önerilerinin kabul edilmesi halinde engellenmesi için Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak her türlü hukuksal girişimi yapacağız."
Yorum Yazın