50 binden fazla insanımızın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depreminin üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen yaraların halen sarılmadığını belirten İnşaat Yüksek Mühendisi Sadullah Kabakuşak, yıkıcılığı yüksek olan bu deprem ile ekonomik, sosyolojik ve birçok açıdan ülkedeki en önemli gerçeğin deprem olduğunun bir kez daha öne çıktığını söyledi.
DEPREME HAZIR MIYIZ?
6 Şubat depreminin Türkiye’yi yasa boğduğunu belirten İnşaat Yüksek Mühendisi Sadullah Kabakuşak, ‘Antalya depreme hazır mı’ sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Antalya’nın deprem konusunda kırmızı alarm verdiğini belirten Kabakuşak, kentteki yapı envanteri bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.
KENTTE CİDDİ SORUNLAR VAR
Kabakuşak, “Risk öncelik haritaları hazırlanarak bütüncül kentsel dönüşüm çalışmaları yapılmalıdır. Bu çalışma Antalya’mızın ulaşımdan, otopark sorununa, sosyal donatı alanlarından, yeşil alanlara ve hatta yaşamış olduğumuz sel felaketinde de ortaya çıkan ciddi alt yapı sorununa kadar birçok problemin çözümünün odağını oluşturmaktadır” dedi.
PERİYODİK YAPI KONTROLÜ YOK
Antalya’daki yapı stoğunun neredeyse yarısının 2000 yılı öncesine ait olduğunu vurgulayan Kabakuşak, “Buralarda periyodik yapı kontrolü olmadığı için taşıyıcı sistem hasarları, plansız esaslı tadilatlar çok ciddi risk içermektedir. Vatandaşlarımız bu risklerin farkında olmaması ile birlikte bu konular sadece karar vericilerin iradesi ile çözülebilir” diye konuştu.
DEPREME KARŞI İŞBİRLİĞİ YAPILMALI
İnşaat Yüksek Mühendisi Sadullah Kabakuşak, depreme karşı çözüm noktasında işbirliği çağrısı yaptı. Kabakuşak, “Çözüm noktasında karar vericilerin özellikle teknik meslek odaları ve şehrimizin üniversitesi ile işbirliği yapmaları, konunun daha fonksiyonel ele alınmasını sağlayacaktır. Özellikle riskli yapı envanterinin belirlenmesi noktasında odalarımızdan ve üniversitemizden teknik destek alınması kaçınılmazdır” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın