Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 3’ncü Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde Yörük göçü ile başlayan ve gün boyu süren etkinliklerin ardından resmi açılış töreni gerçekleşti.
Döşemealtı Karaman Piknik Alanı’nda düzenlenen törene, Antalya Vali Vekili Mustafa Hulusi Arat, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı, Aliye Coşar, Aykut Kaya, Kırgızistan Cumhuriyeti Çolpan–Ata Belediye Başkanı Satarov Danıyar Satarovıch, Dünya Tatar Kongresi Başkanı Danis Shakirov, Döşemealtı Kaymakamı Nuri Özder, Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, ilçe belediye başkanları, Yörük Türkmen Dernekleri, Türk dünyasından konuklar, çeşitli kurum ve kuruluşlar, kadın kooperatifleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tören öncesinde festival alanını gezerek, konuk ve vatandaşlarla buluştu.
12. KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İMZALANDI
Festival kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Kırgızistan Cumhuriyeti Çolpan -Ata Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 12. kardeş şehir protokolü Başkan Muhittin Böcek ile konuk belediye başkanı Satarov Daniyar Satarovich tarafından imza atıldı. Protokolü imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Böcek, “Bu aramızdaki kardeşlikle hem belediyeler arası işbirliği, iş insanlarımızla beraber turizm de dahil olmak üzere kültür ve sanat da dahil olmak üzere bir çok çalışmaya imza atacağımıza inanıyorum. 12. Kardeşimiz olarak şimdiden protokolümüzün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
COŞKULU AÇILIŞ
Daha sonra festivalin açılış töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, konuşmasına Türkiye’nin dört bir yanından, Türk’ün vatan sayıp üzerinde yürüdüğü topraklardan, Altaylardan, Tuna’dan, Balkanlardan, Orta Asya’dan, Türk dünyasının dört bir yanından gelen misafirleri selamlayarak başladı. Yörük Türkmen ateşinde yine bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Başkan Böcek, “Bugün burada buluşmamızı sağlayan, 31 Mart seçimlerinde beni tekrar herkesin başkanı olarak seçen sizlersiniz. Torosların evladı, Yörük çocuğu muhittin olarak bağrınıza bastınız. Azimle gururla 5 yıl daha sizlere hizmet etmek de benim boynumun borcudur” dedi.
YÖRÜK OLMAK TARİH YAZMAKTIR
“Yörük olmak tarih yazmaktır” diyen Başkan Böcek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yörükler, asırlardır Anadolu’muzun bağrında, özgürlüğün, cesaretin ve dayanışmanın simgesi olmuşlardır. Yörükler, yaşam tarzlarıyla bu toprakların her karışına dokunmuş, ona can vermiş, kültürümüzü zenginleştirmiş ve Türk milletinin karakterini şekillendirmişlerdir. Biz, bu tarihi hep birlikte yazmaya devam edeceğiz. Geleneğimizi korurken geleceğe yön veren, köklerimizden aldığımız güçle dünyaya açılan bir toplum olarak var olmaya devam edeceğiz. Bugün burada attığımız her adım, yarınlarımızı şekillendiren birer tuğla olacaktır.”
YÖRÜKLÜK BİR KÜLTÜRDÜR”
Yörüklerin beylikler, devletler, imparatorluklar kurduğunu, savaştığını ve ürettiğini söyleyen Başkan Muhittin Böcek, “Yağmuru çimene, çimeni kuzuya, kuzuyu yüne, yünü ipliğe, ipliği kilime dönüştürdüler. Demiri oya gibi işleyip, toprağı türkü söyler gibi sürdüler. Biçtiler, Polatlı Ovası’nda sarı başakları; biçildiler kimi zaman gök ekinler gibi. İsyan ettikleri de oldu, 'nisyan' ile malul oldukları da. İhaneti de gördüler, mertliği de.. Söğüt'ten Domaniç’e, Menteşe’den teke ili ‘ne, sancaktan vilayete; il il, oba oba, dağ bayır, köşe bucak, tepe koyak bu coğrafyayı 'vatan' kıldılar. Yörüklük, bir ırk, mezhep değil, bir kültürdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin ruhunda yatan közdür” diye konuştu.
“YÖRÜK KÜLTÜRÜ KORUNARAK YAŞATILMALI”
“Yörüklük Anadolu’nun kaybolan yüreğinde taşıdığı sırdır. Yörüklük, Dadaloğlu’nun isyanındaki hardır” diye Başkan Böcek, Yörük kültürünün arşivlenerek değil, korunarak yaşatılması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Böcek, “Yörüklük dünü bugüne, bugünü yarına bağlayarak masalıyla, türküsüyle, isyanıyla ve öfkesiyle geleceğe aktarılmalıdır. Çünkü artık çarık çorabı, çorap da ayağı sıkmaya başlamıştır” dedi.
EN BÜYÜK YÖRÜK ATATÜRK’ÜN İZİNDE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Başkan Böcek, Anadolu’dan ve Türk dünyasından gelen misafirlere, festivalin düzenlenmesinde katkı koyan paydaşlara, sponsorlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Başkan Böcek konuşmasını “En büyük Yörük Atatürk, Ata’mızın izinde yürümeye devam edeceğiz. Çünkü biz Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözleriyle tamamladı.
AYŞE DİNÇER’DEN MUHTEŞEM KONSER
Açılış töreninin ardından Türk Halk Müziği sanatçısı Ayşe Dinçer sahne aldı. Hareketli şarkıları ile festivale katılan vatandaşlara coşkulu saatler yaşatan Ayşe Dinçer, müzik şöleni sundu. Halkın içine karışan Ayşe Dinçer muhteşem konseri ile izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.
GÜN BOYU MÜZİK, DANS VE GÖSTERİLER
7 bağımsız Türk Cumhuriyeti, Özerk Türk Cumhuriyetlerinden 3 ve Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerden 9 olmak üzere toplam 19 bağımsız, özerk Cumhuriyet ve ülkeden katılımın olduğu festivalde 35 belediye, 59 Yörük Türkmen Derneği, 25 geleneksel el sanatçısı yer aldı. Festivalin ilk günü renkli etkinliklere sahne oldu.
Uluslararası katılımcılar Döşemealtı Karaman Piknik Alanına kurulan sahnede birbirinden renkli müzik ve gösteriler gerçekleştirdi. Gün boyu süren etkinlikler arasında, Uygur Halk Derneği sahne gösterileri, Bolu Belediyesi Köroğlu Halk Oyunları ekibi, Azerbaycan Kültür Merkezi Halk dansları Topluluğu, Kazakistan Tokyrauyn Tolkyny Halk Topluluğu, Kırgızistan canlı müzik konseri, Azerbaycan Asghar Safipour’un Şirin Dil Müzik Konseri, Tacikistan, Mersin, Muğla, Ankara, İstanbul, Yörük dernekleri halk oyunları gösterileri sunuldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı THM Orkestrası sanatçıları Merve Kalay ve Egemen Balhan muhteşem bir konser verdi.
Yorum Yazın