TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ticaret Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve sosyal refah düzeyinin artışının ihracatçının ve girişimcilerin ayakta kalmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çekerek “Rekabet ortamının gün geçtikçe arttığı ve sertleştiği bir ortamda rekabet gücünü artırmak, uluslararası sisteme entegre olabilmek, dijital dünyanın nimetlerinden faydalanmak suretiyle dijital hizmet yani e-ihracat konusunda mesafe alınması gerekliliği muhakkaktır” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, konuşmasında şunları söyledi:
TEDARİK ZİNCİRİNİN ÖNEMİ ARTTI
“Dünyanın tamamını etkileyen salgının hemen ardından Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaşla birlikte küresel tedarik zinciri bozulmuş, ekonomik dengeler ve alışılagelmiş küresel sistem alarm vermeye başlamıştır. Siyasi, ekonomik ve toplumsal sonuçları açısından insanlığın sonu görülemeyen bir yola sokan bu tecrübelerle birlikte tedarik zincirinin önemi, arz güvenliğinin sağlanması, ilkeli bir rekabetin tesis edilerek üreticinin ve ihracatçının korunması bu süreçte çok daha büyük önem kazanmıştır.
Şüphesiz, sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve sosyal refah düzeyinin artışına katkı sağlama ihracatçının ve girişimcilerin ayakta kalmasıyla mümkün olabilecektir. Rekabet ortamının gün geçtikçe arttığı ve sertleştiği bir ortamda rekabet gücünü artırmak, uluslararası sisteme entegre olabilmek, dijital dünyanın nimetlerinden faydalanmak suretiyle dijital hizmet yani e-ihracat konusunda mesafe alınması gerekliliği muhakkaktır. Çağın gereklerine cevap verebilmek için yenilikçi bir yaklaşımın politikalara hâkim olması da inkâr edilemeyecek bir sorumluluktur.
BAKANLIĞIN ÇAMLIŞMALARINA DESTEK
Bu bağlamda, Bakanlığınızın hem uluslararası alanda hem de ülkemizde ihracatçıyı koruyan, girişimciyi destekleyen ve sektör temsilcilerinin haklarını da muhafaza edebilen bir anlayışla hareket etmesi sevindiricidir.
Diğer yandan, ithalatın yerli üretim üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldıracak stratejilerin belirlenmesi, yerli üretimin güvence altına alınması ve teşvik edilmesi, uluslararası bağlantıların sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için gerekli altyapının oluşturulması da önem taşımaktadır.
Özellikle ara mal ithalatıyla ilgili bağımlılığın azaltılmasına yönelik izlenecek yol haritalarının sağlıklı olmasının önemi son yıllarda daha da artmıştır. Sanayinin işlemesi, üretim çarklarının dönmesi, sürekliliğin sağlanması şüphesiz dışa bağımlılığın azaltılmasından ve ara mal ithalatının sürdürülebilirliğinden geçmektedir.
TÜRK SANAYİCİSİ SÖZÜNÜ TUTTU
Bu vesileyle, bir hususu dile getirmek istiyorum. Küresel salgın döneminde ve ardından ortaya çıkan, uluslararası tedarik zincirini de kökten etkileyen, özellikle tarım ürünlerine ulaşılmasını zorlaştıran sonuçlar doğuran Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş esnasında dahi Türk sanayicisi sözünü tutmuş, küresel güvenilirliğini teyit etmiş, tedarikçisi olduğu ülkeleri ve sektörleri mağdur etmemiştir. Bu durumun, Türkiye'nin ve Türk sanayisinin potansiyelini göstermesi açısından önem arz ettiği ortadadır. Bu vesileyle, sanayicimizi tebrik ederken üreticilerimizin zor zamanlarında yanında olan devletimizin tüm kurumlarına teşekkür ediyorum.
Türk dünyasıyla olan iş birliğinin son yıllarda geliştiği, kamuoyunun da malumudur. Bu manada, sizlerin, Bakanlığınızın gösterdiği gayretten dolayı teşekkür ediyorum.
Türk Devletleri Teşkilatına üye olan ülkelerin 1,3 trilyon dolarlık millî geliri, 560 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, 250 milyar dolarlık yurt içi yatırım stoku ve üretim kapasiteleriyle Türk Devletleri Teşkilatı büyük bir potansiyele sahiptir. Macaristan ve Türkiye'nin imalat sanayisi, Kırgızistan ve Özbekistan'ın insan kaynağı potansiyeli, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın enerji üretimleri de bütünün parçalarını oluşturmaktadır. Tüm dünyanın gıpta ederek baktığı bir coğrafyada özellikle tarım ürünleri ve enerji ihracatı konusunda gelecekte söz sahibi olabilecek bir potansiyele sahip bu ülkelerle geliştirilecek ilişki, ülkemizin geleceği için de büyük önem arz etmektedir.
ESNAFLARA BÜYÜK İMKAN SAĞLANDI
Esnaf ve sanatkârlarımızın korunması, onların ekonomik dalgalanmaların yaşandığı süreçlerde desteklenmesi için özellikle esnafımıza Halkbank tarafından kullanıma sunulan esnaf kredisi sayesinde esnaflarımız için 100 milyar TL tutarında ve ihtiyaçlarına göre 25 bin TL ile 500 bin TL arasında, 60 ay vadeyle, aylık 0,625 faiz oranında kredi kullanıma açılmış ve esnaflarımıza büyük imkân sağlanmıştır. Dolayısıyla, şahsınızın ve Bakanlığınızın bu konuda taşıdığı hassasiyeti biliyor ve takdir ediyoruz.
ANTALYALI TAKSİCİLERİN ÖTV MUAMİYETİ İSTEKLERİNİ DİLE GETİRDİ
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, konuşmasının son bölümünde Antalyalın taksici esnafının ÖTV muafiyeti konusunda Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a isteklerini aktararak şöyle dedi:
“Antalya'mızın taksici esnafının turizm döneminde özellikle sizlerden 7+1 araçlarına ÖTV muafiyeti sağlanmasıyla ilgili istekleri var.
Bu araçlar, turizm dönemde Antalya’ya gelen turistlerin nakledilmesinde kullanılmaktadır. Bunlar için 5-6 yıl bir ÖTV muafiyeti sağlanırsa araçların yenilenmesi ve gelen turistlerimize de çok daha iyi hizmetler sağlanacaktır. Antalya’ya yaptığım ziyaretlerimde bütün taksicilerimiz, sizlere özellikle selamlarını ilettiler, buradan da isteklerini iletiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle heyetinizi saygıyla selamlıyor, bütçemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
Yorum Yazın