SORUMLULUK BELEDİYELERDE
TİP Muratpaşa Belediye Başkan Adayı Ayfer Güneşhan, “Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki belediyeler sorumluluklarını, görevlerini yerine getirmediği, kısırlaştırma ve aşılama yapmadığı için kontrolden çıkmış bir köpek sayısı söz konusu. Ancak bu durum tabii ki hayvanların ya da gönüllülerin suçu değil. Sorumlu tutulması gereken taraf görev tanımında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması açıkça belirtilmiş olan, bu iş için bütçe alan belediyelerdir”dedi. Güneşhan, Türkiye İşçi Partisi Belediye Başkanları ve meclis üyeleri olarak yerel yönetimlere geldiğimizde 2024 Yerel Seçim Bildirgesinde sokak hayvanları ile ilgili tüm hedefleri hayata geçireceklerini söyledi.
‘KÖPEKLERİN TOPLATILMASINA KARŞIYIM’
Dün Muratpaşa İlçesi Yeşilbahçe mahallesi’nde bir sokak köpeğinin saldırısına uğrayan TİP Konyaaltı Belediye Meclis Üyesi Adayı Gamze Pelin Demircan ise belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Demircan, “Vekil adayı iken Hayvan Hakları İzleme Komitesinin " söz veriyorum " metnini imzalamıştım. Çünkü mecliste hayvanlar için hak, hukuk, adalet diyecek birilerinin olması gerekiyordu. Konyaaltı Belediyesi Meclis Üyesi adayı olarak da söz veriyorum yasanın tanımladığı görev sorumlulukları yerine getireceğiz. Günümüzde maalesef sokak hayvanları/sahipsiz hayvanlar olarak tanımlanan ciddi bir sorun vardır. Köpeklerin toplatılmasına, barınaklarda ölüme terk edilmesine, unutulmasına karşıyım. Aşıları yapılacak, kısırlaştırılacak en basitinden bu uygulamalar yapıldığı taktirde sokak hayvanı olarak ifade edilen sorun kısa dönemde kontrol altına alınmış olacaktır. Sokak hayvanlarının kendi bulundukları yaşam alanlarından uzaklaştırılmadan onlar için güvenli alanlar oluşturulmalıdır ve biz oluşturacağız. Bu sorunun kaynağı veya sorunun büyümesine neden olan 5199 sayılı kanuna rağmen yerel ve merkezi yönetim birimleri görevini yeterince yerine getirmemektedir” dedi.
İŞTE TİP’İN 2024 SEÇİM BİLDİRGESİ
3.13 Tüm Canlıların Haklarını Koruyan ve Güvenle Yaşadıkları Bir Kent
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun başta 6. maddesi olmak üzere yüklediği görevleri yerine getirmek için çalışacağız. Av cinayettir. Av adı altında hayvanların öldürülmesi, hayvanların dövüştürülmesi ve türlü biçimlerde eziyet edilmesi yasaklanacaktır.
Belediyelerde yeteri kadar veteriner istihdam ederek kısırlaştırma programı yapacağız. Bölgedeki lokantalarla iş birliği yaparak bakımevinde mutfak oluşturarak sağlıklı mama üreteceğiz. Planlı, takip edilen beslenme noktaları oluşturacağız. Yereldeki hayvan korumacılar, dernek ve dayanışmalarla koordineli çalışmak esasımız olacaktır. Yeşil alanlarda hayvanların soğuktan ve sıcaktan korunabilmeleri için gölgelikler, kulübeler tasarlayacağız.
Çocuklara hayvan hakları konusunda yapılacak eğitici programlarla insan dışındaki canlılara sevgi ve sorumluluğun, hayvanların yaşam hakkına saygının birlikte gelişimini aşılayacağız. Tüm bakımevlerinin kapıları, ziyaretçilere ve gönüllülere açık olacaktır. Bakımevleri bulunan belediyelerin şeffaf çalışmasını sağlayacağız. Bakımevi olmayan ama hayvan nüfusu yoğun olan bölgelerde kısırlaştırma merkezleri açacağız.
Dağlara, ormanlara, kırsala bırakılarak hayvanların kendi kaderlerine terkedilmesi kabul edilemez. Kısır ve küpeli olmayan köpekler, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6.Maddesi gereği, medeni ve bilimsel şartlarla bakımevinde kısırlaştırılıp, aşılanarak ve küpelenerek alındığı yere geri bırakılmalıdır.
Hayvanların bir meta gibi üretimi ve ticareti yasaklanacaktır. Petshopları ve merdiven altı üretim yapan, yurtdışından kaçak yollarla cins hayvan getiren yerleri tespit edip kapatacağız. Belediye sınırlarımız içinde havai fişek kullanımını yasaklayacağız.
Yorum Yazın