Türk Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Turhan Turan, sağlıkta şiddet olaylarının sürdüğünü bunun son örneğinin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşandığını söyledi. Radyoloji Teknikeri Muzaffer Kaya’nın görevi sırasında şiddete maruz kaldığını belirten Turan, sağlıkta şiddetin sonunun anında hapis cezası olmadığı müddetçe vahşetin sonunun gelmeyeceğini savundu.
Şube Başkanı Turhan Turan düşüncelerini şöyle paylaştı: Salgın döneminde şifa dağıtmak için tüm gücüyle hizmet üreten sağlık çalışanlarına saldırılar bitmek bilmiyor. Şiddetin vahşete dönüştüğünü, insanlıktan çıkmış zorbaların histerik bir halde vahşice sağlık çalışanlarının canına kast ettiğini görüyoruz. Bu tür vahşetlerden birisi de Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaşanmış Radyoloji teknikeri Muzaffer KAYA arkadaşımız ne yazık ki görevi sırasında şiddete uğramıştır.
Şu günlerde bu yaşananları görünce söylenecek sözlerin bile anlamı kalmıyor. Sağlıkta şiddetin sonu anında hapis olmadığı sürece bu vahşetinde sonu gelmez, azalmaz. Geçtiğimiz yıl TBMM’de sağlıkta şiddete yönelik bir düzenleme hayata geçmiştir ama görülüyor ki, bu düzenleme uygulamada hayata geçmemiş, düzenlemenin yaptırımları hissettirilememiştir. Ancak şiddet uygulayan canilerin salıverildikten sonra oluşan kamuoyu tepkisi nedeniyle tekrar tutuklandıklarına şahit olmaktayız.
Bu nedenle sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi önerimiz süratle hayata geçirilmelidir.Buradaki herhangi bir suçun ertelemesi, paraya çevrilmesi imkansız hale getirilerek hapis cezası ile cezalandırılması gereklidir. Salgın sürecinde bile böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir.
Sıfır toleranslı alan uygulaması dışında İstinasız tutuklu yargılama ve şiddet uygulayanlara acil haller dışında kamu sağlık hizmetinin belirli bir süre ücretli verilmesi gibi önlemler acilen hayata geçmelidir. Aksi takdirde ne yazık ki şiddetin önlenmesi mümkün değildir. Sağlık çalışanlarının yaşadıklarına bir son verilmesinin başka bir çaresi yoktur. Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır. Kınamakla, unutmakla ve münferit bir olay gibi görmekle bu şiddetin ne sonu gelir ne de çalışan kendini güvende hisseder.
Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddette kesin çözüm için en kısa sürede somut adım atılmalı, en ağır cezalar verilmelidir”
Yorum Yazın