Konyaaltı Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Sayıştay raporuna dair bilgilendirme içeren 3’üncü madde görüşülürken gündeme dair söz almak isteyen AK Parti Konyaaltı Belediye Meclis Sözcüsü Murat Sevinç’e Belediye Başkanı Cem Kotan tarafından söz hakkı verilmedi. Bunun üzerine Murat Sevinç, AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri ile birlikte başkanlık binası önünde açıklama yaptı.
“SÖZ İSTEDİK VERMEK İSTEMEDİ”
Öte yandan Sevinç’in meclisin sona ermesinin ardından belediyeye önünde basın açıklamaması yaptı. Açıklamaya Sevinç’in beraberinde AK Parti’nin diğer meclis üyeleri ve MHP Meclis üyeleri de katıldı. Sevinç, Sayıştay Raporunun bilgilendirilmesi ile ilgili Gündem Maddesinde konuşturulmaması üzerine yaptığı açıklamada “Bugün gündemimizin 3’üncü maddesinde Konyaaltı Belediyesi'nde 2023 Sayıştay raporunun gündemi vardı. Tabii bununla alakalı biz gündemdeydi. Söz istedik. Sayın Başkan söz vermek istemedi. Cem Kotan Başkan'dan önceki dönemi ilgilendiriyor. Sanırım sıkıntı yaşamamak adına bugün bunu bize değerlendirtmedi” dedi.
PERSONEL SINIRI AŞILMIŞ
Sayıştay raporunda dikkatlerini çeken bulguları paylaşan Sevinç, “Personel sınırının aşıldığıyla alakalı Sayıştay’ın denetçisinin notları var. Amatör sporlara, yasal sınırı aşacak şekilde yardım yapıldığı konusunda var. Bir de taşıtların şahsi işlerde kullanıldığıyla alakalı notlar var. Esas olan burada imar aykırılıkları ve kaçak yapılar alakalı konular var. Biz tabii bununla alakalı birkaç defa bu dönemde mecliste her zaman gündeme getirdik” diye konuştu.
“BELEDİYE İLE ORGANİZE YAPILMIŞ”
Sayıştay Raporu’nda konu edilen bir otelin inşaatı yapılırken usulsüzlüklere dikkat çeken Sevinç, “Sayıştay'ın bulduğu bir konu var. Bunu sizinle özellikle paylaşmak istiyorum; Konyaaltı’nda 5 yıldızlı bir otel 2013 yılında inşa edilmiş. Bu inşa edilirken normalde otelin inşaat hakkı 12 bin metrekare. Fakat 13 bin metrekare de fazlalık var. Yani bu da 25 metrekareden 545 tane daha ek oda yapıyorlar. Bu denetçinin raporunda incelediği zaman baştan işte aksların büyütülerek, binişlere kat artışı yapılarak o şekilde ortaya yani tamamen belediye yönetimiyle organize şekilde yapılmış” diye ileri sürdü.
USULSÜZLÜK YASALAŞTIRILMIŞ
Yapı ile ilgili hesaplamalar yapan Sevinç “Bu kaçak yapıyı yapmak için bir 10 bin metrekare daha arazi almanız lazım. Hemen sıfır bandından bir arazi 11 metrekare maliyeti, 2 milyarla 2,5 milyar arasında. Yani bugünkü dolar bazına bakarsak 60 -75 milyon dolar arasındaki bir rakam yapar. Maalesef Konyaaltı Belediyesi bunu yasalaştırmış. Bunu Sayıştay denetçisi ortaya çıkarıyor. Bununla alakalı birçok suç duyuruları falan yapıldı. Biz bununla alakalı sorular sormak istiyorduk. Maalesef buna biz müsaade edilmedi” dedi.
YÜZDE 2’LİK PAY AKTARILMAMIŞ
Maalesef buna müsaade edilmedi. Ceysu konumuz var mesela. Ceysu konusu Doyran'da çıkan bir su iki bin yirmi bir yılında Konyaaltı Belediyesi tarafından özel firmaya verilmiş. Buranın işletilmesi tabii şartları var. İki bin dokuzda Konyaaltı belediyesiyle devroluyor burası. O günkü sözleşmede firmanın yıllık gelirinden %2 Belediye’ye verilecekti fakat verilmedi. Bu on beş yıllık süreçte bu aktarılmamış. Bunun rakamı bugün askeri bir milyar liralık satış yaptığını kabul edersek yani Konyaaltı Belediyesi'ne yıllık yirmi milyon gibi bir rakam gelmesi gerekiyor. Fakat bu on beş yıl alınmamış. Yani bu da üç yüz milyon lira gibi bir rakam. Bugün Konyaaltı Belediyesi işçinin maaşını ödeyemez durumda. Hiçbir hizmet yapamıyor. Her kuruşa ihtiyacı olan bir belediye işletmeci dava açmış. Yani şunu söylemek istiyorum. Maalesef Konyaaltı bugüne kadar kaynaklar heba edilmiş. İyi yönetilememiş. Maalesef bu güzel bir ilçemiz. Hem imar kaçaklarıyla hem bu tür olumsuzluklar yaşanılmaz bir hale geldi. İki bin dokuzda Konyaaltı Belediyesi'ne devrildiğinde yıllık suyun kazancından oraya cihaz makine koyması gerekiyor ama hala dava aşamasında. İşletmecinin acaba dedik CHP kimlikli olmasından dolayı mı suistimal edildi? soracaktık bız bunu ama sordurulmadı bilinçli olarak.” İfadelerine yer verdi.
Murat Sevinç ayrıca Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’ı geçen yılla karşılaştırıldığında İller Bankasının 2023'teki yüzde 5'lik kesinti oranın 2024'te yüzde 40'a çıkartılmasına yönelik tepkisine de yanıt verdi. Sevinç, “Ortada bir borç var. Bunun tahsilatı için böyle bir girişimde bulunulması kadar doğal bir şey yok. SGK borçlarının ve maaşların ödenememesi gibi bir durum var” diye konuştu.
Yorum Yazın